Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA pozytywnie oceniła dodatek paszowy dla krów mlecznych zmniejszający emisję metanu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Panel EFSA (FEEDAP), udzielając opinii naukowych na temat skuteczności dodatków i produktów lub substancji stosowanych w paszach dla zwierząt, wydał opinię na temat produktu Bovaer opracowanego przez holenderską firmę DSM.

Dodatek ten ma na celu zahamowanie enzymu wywołującego produkcję metanu w żwaczu krowy. Według firmy DSM zmniejsza on emisje metanu jelitowego o około 30% dla krów mlecznych i o 90% dla krów mięsnych.

Ocena naukowa produktu została zlecona przez Komisję Europejską, która zapytała EFSA, czy dodatek działa w zmniejszaniu emisji metanu dla krów mlecznych. Panel FEEDAP stwierdził, że dodatek jest skuteczny w zmniejszaniu emisji metanu przez krowy mleczne w proponowanych warunkach stosowania. Wniosek ten został rozszerzony na wszystkie inne przeżuwacze do produkcji mleka i reprodukcji.

Według EFSA Bovaer jest również bezpieczny dla krów mlecznych na maksymalnym zalecanym poziomie, dodając, że stosowanie dodatku w proponowanych warunkach nie ma wpływu na bezpieczeństwo konsumentów i środowisko.

Co dalej?

Naukową ocenę ryzyka EFSA przeprowadza się niezależnie od zarządzania ryzykiem, które obejmuje udzielanie zezwoleń na substancje, produkty, oświadczenia lub procesy wprowadzane na rynek Unii Europejskiej. Oznacza to, że w najbliższych miesiącach Komisja Europejska i państwa członkowskie UE zdecydują, czy zatwierdzić produkt i warunki użytkowania.

Produkt otrzymał już zgodę na wprowadzenie do obrotu od władz brazylijskich i chińskich.

Jest to pierwsza naukowa ocena EFSA dodatku paszowego mającego na celu zmniejszenie emisji metanu z wołowiny, która stała się szczególnie problematyczna w ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych (GHG).

Metan

Metan jest gazem cieplarnianym, który, mimo że jest krótkotrwały, ma większą moc zatrzymywania ciepła niż dwutlenek węgla, zatrzymując 84 razy więcej ciepła w ciągu 20 lat.

Fermentacja jelitowa – emisje gazów ze zwierząt przeżuwających, takich jak bydło mleczne i mięsne – jest uważana za najważniejsze źródło metanu w kontekście działalności człowieka.

Pierwsze globalne zobowiązanie do ograniczenia emisji metanu o co najmniej 30% poniżej poziomów z 2020 r. do 2030 r. zostało ogłoszone podczas konferencji klimatycznej ONZ COP26 w Glasgow.

Inicjatywie kierowały Stany Zjednoczone i UE, które zaangażowały inne 103 kraje, które łącznie odpowiadają za 46% globalnej emisji metanu i reprezentują 70% światowej gospodarki. Wśród nich znalazły się kraje słynące z hodowli bydła, takie jak: Brazylia, Kanada, Argentyna i Nowa Zelandia.

Jednak niektóre kraje o wysokich emisjach metanu zdecydowały się pozostać poza zobowiązaniem, w tym Chiny, Indie, Australia i Rosja.

Nauka i technologia mogą pomóc w osiągnięciu redukcji poprzez wspieranie innowacyjnych składników pasz, które minimalizują emisje metanu z fermentacji jelitowej.

Globalne zobowiązanie skupia się również na środkach technicznych, takich jak suplementy paszowe dla zwierząt, które według ONZ mogą obniżyć emisje w sektorze o 20% rocznie do 2030 roku.

Źródło: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-agency-positively-assesses-methane-busting-feed-additive-for-dairy-cows/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.