Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Energooszczędne rozwiązania w przemyśle spożywczym

Kategoria: Procesy i Technologie

Siemens przygotował cykl webinariów dla branży spożywczej, podczas których eksperci pokażą w jaki sposób wdrożyć rozwiązania efektywne energetycznie, jak dokonać optymalizacji linii produkcyjnych automatyzując procesy wsadowe oraz jak wykorzystać urządzenia  pomiarowe, by zwiększyć wydajność pracy instalacji procesowych w przemyśle spożywczym.

W ramach cyklu webinariów poruszone zostaną następujące tematy:

  • 16 maja 2023 - Jak podnieść jakość i wydajność procesów wsadowych branży spożywczej?
  • 23 maja 2023 - Zwiększenie efektywności pracy instalacji procesowych w przemyśle spożywczym za pomocą aparatury pomiarowej Siemens SITRANS
  • 26 maja 2023 - Efektywność energetyczna jako odpowiedź na potrzebę optymalizacji procesów technologicznych w branży spożywczej

Systematycznie rosnące koszty produkcji są istotnym wyzwaniem, z którym muszą zmierzyć się przedsiębiorcy chcący pozostać dalej konkurencyjni na rynku. Jednym z wiodących czynników mającym znaczący wpływ na ich wzrost pozostaje niezmiennie energia. Przy systematycznie rosnących kosztach jej wytworzenia i dystrybucji co przekłada się na cenę zakupu konieczne jest poszukiwanie sposobów na zmniejszenie jej użycia oraz efektywniejsze wykorzystanie.” – mówi Paweł Truszczyński z Siemensa.

Sprawność energetyczna i tworzony ślad węglowy mają także przełożenie na ocenę wpływu zakładu na środowisko. Poprawa tych parametrów w dużej mierze zależy od stosowanych napędów. W większości przypadków ich modernizacja nie będzie stanowiła dużego obciążenia finansowego, a może przyczynić się do istotnego polepszenia efektywności energetycznej. Użycie napędów nowszej generacji, o wyższej klasie sprawności, pozwala istotnie obniżyć konsumpcję energii w zakładzie. Warto przy tym podkreślić, że sam napęd stanowi zaledwie 1-3% kosztów jego eksploatacji w całym cyklu życia. Ponadto, optymalizacja procesów produkcyjnych pozwala zaoszczędzić dodatkowe 20% zużywanej energii. Podczas webinarium omówiona zostanie także rola audytu energetycznego w przygotowaniach przedsiębiorstwa do optymalizacji zużycia energii.

Zakłady z branży spożywczej często napotykają na problemy związane z wydajnością produkcyjną. Przyczyniają się do tego m.in. przezbrojenia czy wymóg dostosowywania linii produkcyjnych do nowych produktów. Odpowiedzią na te wyzwania są systemy automatyzacji procesów wsadowych i receptur, którym dedykowane jest drugie webinarium. W trakcie spotkania przedstawione zostanie m.in. wdrożenie kompleksowej aplikacji składającej się z systemu rozproszonej automatyki PCS7 oraz ze zintegrowanego systemu zarządzania produkcją.

Trzecie z webinariów dostarczać będzie wiedzy na temat znaczenia urządzeń pomiarowych i korzyści, jakie przynoszą one zakładowi. Podczas spotkania eksperci opowiedzą, w jaki sposób dostępne narzędzia pomiarowe pozwalają uzyskać informacje konieczne do optymalizacji procesów w przemyśle spożywczym. Omówione zostaną przede wszystkim najważniejsze rozwiązania dotyczące różnych obszarów pomiaru, takich jak: pomiary przepływu, pomiary poziomu, sygnalizacja i zabezpieczenie procesu oraz sterowanie i monitorowanie pracy zaworów. Uczestnicy będą mogli poznać praktyczne zastosowania wymienionych narzędzi w poszczególnych branżach, takich jak zakłady produkcji mleczarskiej, browary, produkcja napojów czy produkcja paszy.

Więcej informacji oraz rejestracja na webinaria dostępna jest na stronie internetowej.

 

Wybierz obszar: Procesy i Technologie

Autor: Siemens

Artykuł przygotowany we współpracy z:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.