Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Energooszczędne rozwiązania w przemyśle spożywczym

Kategoria: Procesy i Technologie

Siemens przygotował cykl webinariów dla branży spożywczej, podczas których eksperci pokażą w jaki sposób wdrożyć rozwiązania efektywne energetycznie, jak dokonać optymalizacji linii produkcyjnych automatyzując procesy wsadowe oraz jak wykorzystać urządzenia  pomiarowe, by zwiększyć wydajność pracy instalacji procesowych w przemyśle spożywczym.

W ramach cyklu webinariów poruszone zostaną następujące tematy:

  • 16 maja 2023 - Jak podnieść jakość i wydajność procesów wsadowych branży spożywczej?
  • 23 maja 2023 - Zwiększenie efektywności pracy instalacji procesowych w przemyśle spożywczym za pomocą aparatury pomiarowej Siemens SITRANS
  • 26 maja 2023 - Efektywność energetyczna jako odpowiedź na potrzebę optymalizacji procesów technologicznych w branży spożywczej

Systematycznie rosnące koszty produkcji są istotnym wyzwaniem, z którym muszą zmierzyć się przedsiębiorcy chcący pozostać dalej konkurencyjni na rynku. Jednym z wiodących czynników mającym znaczący wpływ na ich wzrost pozostaje niezmiennie energia. Przy systematycznie rosnących kosztach jej wytworzenia i dystrybucji co przekłada się na cenę zakupu konieczne jest poszukiwanie sposobów na zmniejszenie jej użycia oraz efektywniejsze wykorzystanie.” – mówi Paweł Truszczyński z Siemensa.

Sprawność energetyczna i tworzony ślad węglowy mają także przełożenie na ocenę wpływu zakładu na środowisko. Poprawa tych parametrów w dużej mierze zależy od stosowanych napędów. W większości przypadków ich modernizacja nie będzie stanowiła dużego obciążenia finansowego, a może przyczynić się do istotnego polepszenia efektywności energetycznej. Użycie napędów nowszej generacji, o wyższej klasie sprawności, pozwala istotnie obniżyć konsumpcję energii w zakładzie. Warto przy tym podkreślić, że sam napęd stanowi zaledwie 1-3% kosztów jego eksploatacji w całym cyklu życia. Ponadto, optymalizacja procesów produkcyjnych pozwala zaoszczędzić dodatkowe 20% zużywanej energii. Podczas webinarium omówiona zostanie także rola audytu energetycznego w przygotowaniach przedsiębiorstwa do optymalizacji zużycia energii.

Zakłady z branży spożywczej często napotykają na problemy związane z wydajnością produkcyjną. Przyczyniają się do tego m.in. przezbrojenia czy wymóg dostosowywania linii produkcyjnych do nowych produktów. Odpowiedzią na te wyzwania są systemy automatyzacji procesów wsadowych i receptur, którym dedykowane jest drugie webinarium. W trakcie spotkania przedstawione zostanie m.in. wdrożenie kompleksowej aplikacji składającej się z systemu rozproszonej automatyki PCS7 oraz ze zintegrowanego systemu zarządzania produkcją.

Trzecie z webinariów dostarczać będzie wiedzy na temat znaczenia urządzeń pomiarowych i korzyści, jakie przynoszą one zakładowi. Podczas spotkania eksperci opowiedzą, w jaki sposób dostępne narzędzia pomiarowe pozwalają uzyskać informacje konieczne do optymalizacji procesów w przemyśle spożywczym. Omówione zostaną przede wszystkim najważniejsze rozwiązania dotyczące różnych obszarów pomiaru, takich jak: pomiary przepływu, pomiary poziomu, sygnalizacja i zabezpieczenie procesu oraz sterowanie i monitorowanie pracy zaworów. Uczestnicy będą mogli poznać praktyczne zastosowania wymienionych narzędzi w poszczególnych branżach, takich jak zakłady produkcji mleczarskiej, browary, produkcja napojów czy produkcja paszy.

Więcej informacji oraz rejestracja na webinaria dostępna jest na stronie internetowej.

 

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Siemens

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł przygotowany we współpracy z:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.