Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ewaluacja przepisów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością: otwarte publiczne konsultacje Komisji Europejskiej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

11 lutego Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie oceny przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM). Publiczne konsultacje otwarte będą do 6 maja 2019 r.

Obecne regulacje

Pierwsza dyrektywa 76/893/EWG mająca zastosowanie w UE została wprowadzona w 1976 r. Obecnie, rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 przewiduje zharmonizowane unijne ramy prawne dla FCM. W rozporządzeniu określono ogólne zasady bezpieczeństwa chemicznego i obojętności FCM w odniesieniu do zdrowia ludzkiego oraz uprawnienia do przyjęcia bardziej szczegółowych unijnych środków w odniesieniu do niektórych materiałów i wyrobów. Ustanowiono procedurę przeprowadzania ocen bezpieczeństwa substancji wykorzystywanych do produkcji FCM, a także zasady etykietowania, dokumentacji zgodności i identyfikowalności. Więcej informacji na temat ogólnych i szczegółowych przepisów UE dotyczących FCM można znaleźć na stronie przepisów FCM.

Aktualne problemy dotyczące regulacji FCM

Podstawowe przepisy dotyczące FCM istnieją od ponad 40 lat, nigdy nie poddawano ich ocenie. Problemy związane z  aktualnym podejściem do regulacji FCM na poziomie UE, dotyczą m.in: tworzenia wykazów dozwolonych substancji, oceny ryzyka i podejścia do zarządzania ryzykiem, przepływu informacji i zapewnienia zgodności w łańcuchu dostaw, egzekwowania przepisów oraz zapewniania spójności z innymi przepisami unijnymi. Wiele zainteresowanych stron uważa, że brak szczegółowych przepisów unijnych (poza przepisami dotyczącymi materiałów z tworzyw sztucznych) dotyczących FCM ma negatywny wpływ na funkcjonowanie rynku wewnętrznego i ewentualne bezpieczeństwo tych materiałów.

Potrzeba ewaluacji przepisów

Na podstawie spostrzeżeń i dowodów, które wskazują na potrzebę większej spójności i uproszczenia przepisów, a także braku jakiejkolwiek oceny od czasu wprowadzenia przepisów UE dotyczących FCM, uważa się za konieczne dokonanie oceny, w jaki sposób obecne rozporządzenie spełnia swoje pierwotne cele. Publiczne konsultacje otwarte będą do 6 maja 2019 r.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/evaluation_en

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.