Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ewaluacja przepisów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością: otwarte publiczne konsultacje Komisji Europejskiej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

11 lutego Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie oceny przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM). Publiczne konsultacje otwarte będą do 6 maja 2019 r.

Obecne regulacje

Pierwsza dyrektywa 76/893/EWG mająca zastosowanie w UE została wprowadzona w 1976 r. Obecnie, rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 przewiduje zharmonizowane unijne ramy prawne dla FCM. W rozporządzeniu określono ogólne zasady bezpieczeństwa chemicznego i obojętności FCM w odniesieniu do zdrowia ludzkiego oraz uprawnienia do przyjęcia bardziej szczegółowych unijnych środków w odniesieniu do niektórych materiałów i wyrobów. Ustanowiono procedurę przeprowadzania ocen bezpieczeństwa substancji wykorzystywanych do produkcji FCM, a także zasady etykietowania, dokumentacji zgodności i identyfikowalności. Więcej informacji na temat ogólnych i szczegółowych przepisów UE dotyczących FCM można znaleźć na stronie przepisów FCM.

Aktualne problemy dotyczące regulacji FCM

Podstawowe przepisy dotyczące FCM istnieją od ponad 40 lat, nigdy nie poddawano ich ocenie. Problemy związane z  aktualnym podejściem do regulacji FCM na poziomie UE, dotyczą m.in: tworzenia wykazów dozwolonych substancji, oceny ryzyka i podejścia do zarządzania ryzykiem, przepływu informacji i zapewnienia zgodności w łańcuchu dostaw, egzekwowania przepisów oraz zapewniania spójności z innymi przepisami unijnymi. Wiele zainteresowanych stron uważa, że brak szczegółowych przepisów unijnych (poza przepisami dotyczącymi materiałów z tworzyw sztucznych) dotyczących FCM ma negatywny wpływ na funkcjonowanie rynku wewnętrznego i ewentualne bezpieczeństwo tych materiałów.

Potrzeba ewaluacji przepisów

Na podstawie spostrzeżeń i dowodów, które wskazują na potrzebę większej spójności i uproszczenia przepisów, a także braku jakiejkolwiek oceny od czasu wprowadzenia przepisów UE dotyczących FCM, uważa się za konieczne dokonanie oceny, w jaki sposób obecne rozporządzenie spełnia swoje pierwotne cele. Publiczne konsultacje otwarte będą do 6 maja 2019 r.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/evaluation_en

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.