Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jeśli ktoś jest zainteresowany normalizacją w zakresie opakowań (również tych przeznaczonych do kontaktu z żywnością) i chciałby mieć bezpośredni wpływ na treść projektów Polskich Norm, Norm Europejskich i Międzynarodowych, to udział w pracach Komitetu Technicznego 133 ds. Opakowań jest właśnie dla niego.
Zakres tematyczny komitetu obejmuje różne rodzaje opakowań wykonanych ze szkła lub tworzyw sztucznych, przeznaczonych do transportu i przechowywania artykułów spożywczych, leków, kosmetyków, odpadów, a także tzw. materiałów niebezpiecznych.
W Komitecie Technicznym – kolegialnym organie działającym przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym – spotykają się specjaliści z różnych dziedzin przemysłu, nauki i techniki, których wspólnym mianownikiem są opakowania. Członkostwo w KT pozwala na merytoryczną dyskusję zainteresowanych środowisk reprezentujących różne grupy interesów i umożliwia spotkania z partnerami i konkurentami rynkowymi na neutralnym gruncie. Gwarantują to zasady normalizacji – jawność i przejrzystość procesu, w którym każdy z uczestników ma tę samą siłę głosu, a wynik prac jest ustalany poprzez konsens.
KT 133 współpracuje z Europejskim Komitetem Normalizacyjnym (CEN) oraz z Międzynarodową Organizacją Normalizacyjną (ISO). Poniższa tabela przedstawia zakres tej współpracy.
Lp. |
Numer TC/SC |
Nazwa Komitetu Technicznego (TC), |
Zakres współpracy europejskiej |
||
1 |
CEN/TC 261 |
Packaging |
2 |
CEN/TC 261/SC 4 |
Packaging and Environment |
3 |
CEN/TC 261/SC 5 |
Primary packaging and transport packaging |
Zakres współpracy międzynarodowej |
||
4 |
ISO/TC 63 |
Glass containers |
5 |
ISO/TC 122 |
Packaging |
6 |
ISO/TC 122/SC 3 |
Performance requirements and tests for means of packaging, packages and unit loads (as required by ISO/TC 122) |
7 |
ISO/TC 122/SC 4 |
Packaging and the environment |
W styczniu br. w Paryżu odbyło się plenarne posiedzenie CEN/TC 261. Na posiedzeniu zostały poruszone m.in. zagadnienia związane z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/852 w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych oraz z propozycją nowej dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych wyrobów z tworzyw sztucznych na środowisko. Projekt nowej dyrektywy zakłada m.in. wprowadzenie szczegółowych przepisów dla wybranych jednorazowych wyrobów z tworzyw sztucznych w zakresie ograniczenia ich wprowadzania do obrotu, odpowiedniego oznakowania, rozszerzonej odpowiedzialności producenta itp.
W grudniu 2018 została opublikowana jedna z ważniejszych norm przyjętych przez CEN/TC 261 mianowicie PN-EN ISO 17480 Opakowania – Wygodne w użytkowaniu – Ułatwione otwieranie w wersji angielskiej. W normie określono wymagania i zalecenia dotyczące opakowań dla artykułów spożywczych zaprojektowanych w taki sposób, by użytkownik otwierał je łatwo bez stosowania zarówno nadmiernej siły, jak i specjalnych narzędzi. Przedstawiono tam szczegółowo typy opakowań, określono metody badań, uwzględniając przy tym wszystkie aspekty związane z otwieraniem opakowań przez człowieka.
Szczegółowe informacje dotyczące zgłoszenia się do prac w Komitecie Technicznym można znaleźć na stronie internetowej Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (PKN).
W przypadku pytań zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z Sekretarzem KT 133 – Rafałem Brzezińskim – tel. 22 55 67 743, e-mail: rafal.brzezinski@pkn.pl.
Przeczytaj także
Dowiedz się, jakie korzyści daje przedsiębiorcom członkostwo w Komitetach Technicznych; jaki zakres obejmuje KT 15 ds. Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego, Handlu i Gastronomii; Z kim podjęta jest współpraca na poziomie europejskim oraz kto może zostać ekspertem KT lub CEN...
Normalizacja stanowi nieodłączny element każdej działalności, jest narzędziem ułatwiającym wymianę handlową i budującym zaufanie klientów. Dzięki działalności normalizacyjnej uzyskuje się optymalny w danych okolicznościach stopień uporządkowania w określonej dziedzinie. Poprzez takie „uporządkowanie“ zapewnia się postęp techniczny, zwiększa zdolność produkcyjną, poprawa jej efektywność, jakość i bezpieczeństwo.