Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zapraszamy do współpracy z Komitetem Technicznym 133 ds. Opakowań

Kategoria: Biznes

Jeśli ktoś jest zainteresowany normalizacją w zakresie opakowań (również tych przeznaczonych do kontaktu z żywnością) i chciałby mieć bezpośredni wpływ na treść projektów Polskich Norm, Norm Europejskich i Międzynarodowych, to udział w pracach Komitetu Technicznego 133 ds. Opakowań jest właśnie dla niego.

Zakres tematyczny komitetu obejmuje różne rodzaje opakowań wykonanych ze szkła lub tworzyw sztucznych, przeznaczonych do transportu i przechowywania artykułów spożywczych, leków,  kosmetyków, odpadów, a także tzw. materiałów niebezpiecznych.

W Komitecie Technicznym – kolegialnym organie działającym przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym – spotykają się specjaliści z różnych dziedzin przemysłu, nauki i techniki, których wspólnym mianownikiem są opakowania. Członkostwo w KT pozwala na merytoryczną dyskusję zainteresowanych środowisk reprezentujących różne grupy interesów i umożliwia spotkania z partnerami i konkurentami rynkowymi na neutralnym gruncie. Gwarantują to zasady normalizacji – jawność i przejrzystość procesu, w którym każdy z uczestników ma tę samą siłę głosu, a wynik prac jest ustalany poprzez konsens.

KT 133 współpracuje z Europejskim Komitetem Normalizacyjnym (CEN) oraz z Międzynarodową Organizacją Normalizacyjną (ISO). Poniższa tabela przedstawia zakres tej współpracy.

Lp.

Numer TC/SC

Nazwa Komitetu Technicznego (TC),
Podkomitetu (SC) europejskiej lub międzynarodowej organizacji normalizacyjnej

Zakres współpracy europejskiej

1

CEN/TC 261

Packaging

2

CEN/TC 261/SC 4

Packaging and Environment

3

CEN/TC 261/SC 5

Primary packaging and transport packaging

Zakres współpracy międzynarodowej

4

ISO/TC 63

Glass containers

5

ISO/TC 122

Packaging

6

ISO/TC 122/SC 3

Performance requirements and tests for means of packaging, packages and unit loads (as required by ISO/TC 122)

7

ISO/TC 122/SC 4

Packaging and the environment


W styczniu br. w Paryżu odbyło się plenarne posiedzenie CEN/TC 261. Na posiedzeniu zostały poruszone m.in. zagadnienia związane z dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/852 w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych oraz z propozycją nowej dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych wyrobów z tworzyw sztucznych na środowisko. Projekt nowej dyrektywy zakłada m.in. wprowadzenie szczegółowych przepisów dla wybranych jednorazowych wyrobów z tworzyw sztucznych w zakresie ograniczenia ich wprowadzania do obrotu, odpowiedniego oznakowania, rozszerzonej odpowiedzialności producenta itp.

W grudniu 2018 została  opublikowana  jedna z ważniejszych norm przyjętych przez CEN/TC 261 mianowicie PN-EN ISO 17480 Opakowania – Wygodne w użytkowaniu – Ułatwione otwieranie w wersji angielskiej. W normie określono wymagania i zalecenia dotyczące opakowań dla artykułów spożywczych zaprojektowanych w taki sposób, by użytkownik otwierał je łatwo bez stosowania zarówno nadmiernej siły, jak i specjalnych narzędzi. Przedstawiono tam szczegółowo typy opakowań, określono metody badań, uwzględniając przy tym wszystkie aspekty związane z otwieraniem opakowań przez człowieka.

Szczegółowe informacje dotyczące zgłoszenia się do prac w Komitecie Technicznym można znaleźć na stronie internetowej Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (PKN).

W przypadku pytań zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z Sekretarzem KT 133 – Rafałem Brzezińskim – tel.  22 55 67 743, e-mail: rafal.brzezinski@pkn.pl.

Wybierz temat: Opakowania

Autor: PKN

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.