Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Organizacja normalizacji krajowej, europejskiej oraz międzynarodowej w zakresie żywności i dziedzin z nią związanych

Kategoria: Biznes

Normalizacja stanowi nieodłączny element każdej działalności, jest narzędziem ułatwiającym wymianę handlową i budującym zaufanie klientów. Dzięki działalności normalizacyjnej uzyskuje się optymalny w danych okolicznościach stopień uporządkowania w określonej dziedzinie. Poprzez takie „uporządkowanie“ zapewnia się postęp techniczny, zwiększa zdolność produkcyjną, poprawa jej efektywność, jakość i bezpieczeństwo.

Za organizację systemu normalizacji w Polsce odpowiada Polski Komitet Normalizacyjny (PKN), na podstawie Ustawy z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji (tekst jednolity Dz. U. z 2015 r., poz. 1483).

Norma to podstawowy dokument powstający w wyniku prac normalizacyjnych. Jest ona opracowywana zgodnie z określonymi w ustawie zasadami, do których należą:

  • jawność i powszechna dostępność;
  • uwzględnianie interesu publicznego;
  • dobrowolność uczestnictwa w procesie opracowywania i stosowania norm;
  • zapewnienie możliwości uczestnictwa wszystkich zainteresowanych w procesie opracowywania norm;
  • konsens [1] jako podstawowy proces uzgadniania treści norm;
  • niezależność od administracji publicznej oraz jakiejkolwiek grupy interesów;
  • jednolitość i spójność postanowień norm;
  • wykorzystywanie sprawdzonych osiągnięć nauki i techniki;
  • zgodność z zasadami normalizacji europejskiej i międzynarodowej.

Normalizacja europejska w zakresie żywności i dziedzin związanych

PKN jako członek CEN/CENELEC ma prawo uczestniczenia w pracach organów Europejskich Organizacji Normalizacyjnych. Członkostwo to nakłada na PKN obowiązek wprowadzenia Normy Europejskiej jako normy krajowej i wycofania krajowych norm sprzecznych.

Wprowadzenie Normy Europejskiej przez wszystkich członków Europejskich Organizacji Normalizacyjnych sprawia, że we wszystkich krajach istnieje taka sama norma. Daje to gwarancję polskiemu producentowi wykonującemu produkt zgodnie z PN wdrażającą EN, że spełnił wymagania norm wszystkich krajów członkowskich.

Normalizacja europejska z zakresu żywności i dziedzin związanych pełni dużą rolę przede wszystkim w bezpieczeństwie żywności, między innymi poprzez:

  • opracowanie  znormalizowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z uwzględnieniem wymagań prawnych ukierunkowanego na dostarczanie bezpiecznych wyrobów;
  • opracowywanie znormalizowanych metod badań dotyczących określania zawartości składników istotnych z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności;
  • stosowanie  norm do sprawdzania:
  • dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń w żywności;
  • deklarowanych poziomów witamin i innych dodatków;
  • opracowywanie metod badań dotyczących higieny żywności;
  • ochronę konsumentów – wykrywanie zafałszowania żywności;
  • sprawdzanie, czy zastosowano dozwolone dodatki do produkcji żywności;
  • sprawdzanie obecności GMO w żywności;
  • sprawdzanie obecności alergenów w żywności.

Prace normalizacyjne z zakresu żywności i dziedzin związanych prowadzone są przez Komitety Techniczne (CEN/TC) Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego CEN (pełna lista podana jest w tabelce na końcu artykułu).

Normalizacja międzynarodowa w zakresie żywności i dziedzin związanych

PKN jest członkiem ISO/IEC, dzięki czemu zainteresowane polskie podmioty mogą uczestniczyć w opracowywaniu Norm Międzynarodowych. Członkostwo w organizacjach międzynarodowych daje prawo PKN do wprowadzenia Normy Międzynarodowej jako normy krajowej, czyli jako PN. Prace normalizacyjne z zakresu żywności oraz dziedzin związanych prowadzone są przez Komitety Techniczne (ISO/TC) i Podkomitety Techniczne (SC) Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej ISO (pełna lista podana jest w tabelce na końcu artykułu).

Normalizacja międzynarodowa z zakresu żywności coraz częściej jest prowadzona równolegle z normalizacją europejską lub stanowi jej podstawę. Normy ISO często przyjmowane są metodą uznania przez CEN.

Normalizacja krajowa w zakresie żywności i dziedzin związanych

Prace normalizacyjne z zakresu żywności oraz dziedzin związanych prowadzone są w Polskim Komitecie Normalizacyjnym w Komitetach Technicznych (KT) w obszarach takich jak:  

  • zagadnienia ogólne dotyczące rolnictwa i żywności;
  • żywność;
  • skrobia i produkty pochodne;
  • używki;
  • biotechnologia;
  • rolnictwo;
  • maszyny i urządzenia dla przemysłu spożywczego;
  • materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Pełna lista KT podana jest w tabelce na końcu artykułu.

W skład Komitetów Technicznych wchodzą członkowie KT realizujący zadania KT poprzez swoich reprezentantów. Członkami KT są podmioty zainteresowane normalizacją w danym obszarze tematycznym, zarejestrowane i prowadzące działalność gospodarczą na terenie Polski.

KT realizują zadania zgodnie z obowiązującymi przepisami wewnętrznymi PKN. Do zadań tych należą m.in.:

  • ustalenie zakresu działania KT;
  • podejmowanie decyzji w sprawach propozycji nowych tematów normalizacyjnych;
  • ustalanie źródeł finansowania i prac normalizacyjnych KT;
  • uczestniczenie w europejskiej i międzynarodowej współpracy normalizacyjnej, a w szczególności opiniowanie projektów EN oraz uzgadnianie stanowiska krajowego do projektów EN w ramach ankiety i formalnego głosowania;
  • opiniowanie dokumentów ISO oraz uzgadnianie stanowiska krajowego do projektów ISO w przypadku czynnego uczestnictwa w Komitetach Technicznych ISO;
  • uzgadnianie projektów PN i innych dokumentów normalizacyjnych;
  • nadzór nad aktualnością zbioru PN przypisanego do KT.

Działalność KT ukierunkowana jest głównie na wdrażanie do krajowych zasobów normalizacyjnych Norm Europejskich i Norm Międzynarodowych w dziedzinach objętych zakresem działalności KT.

Aktualny Program Prac PKN jest dostępny na stronie internetowej PKN pod adresem: https://pzn.pkn.pl/tc/#/work-program.

Co jeszcze wymaga normalizacji?

Tematyka z zakresu żywności i dziedzin związanych z żywnością nieobjęta działaniem Komitetów Technicznych:

  1. Żywność:
  • cukier, cukiernictwo i ciastkarstwo;
  • napoje bezalkoholowe;
  • wyroby garmażeryjne.
  1. Używki:
  • piwowarstwo;
  • winiarstwo.
  1. Urządzenia kuchenne mające kontakt z żywnością.

Jak się zaangażować w normalizację?

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych współpracą w ramach istniejących już Komitetów Technicznych, jak również w dziedzinach, dla których nie powołano jeszcze właściwego tematycznie KT.

Dane dotyczące zakresów tematycznych poszczególnych KT, ich współpracy krajowej, regionalnej i międzynarodowej, osób funkcyjnych, umiejscowienia sekretariatów KT podano w Kartach informacyjnych dostępnych po otwarciu hiperłącza do poszczególnych KT, które można znaleźć pod adresem: https://pzn.pkn.pl/tc/#/technical-bodies.

Załączniki:

Komitety Techniczne PKN prowadzące prace normalizacyjne z zakresu żywności i dziedzin związanych

Organy Techniczne ISO prowadzące prace normalizacyjne z zakresu żywności i dziedzin związanych

Organy Techniczne CEN prowadzące prace normalizacyjne z zakresu żywności i dziedzin związanych

Przedstawiciele KT biorący udział w pracach Komitetów Technicznych CEN i ISO

 

Źródła:

[1] Ustawa z dnia 12 września 2002 r. o normalizacji art. 2, p. 5 konsens definiuje jako ogólne porozumienie charakteryzujące się brakiem trwałego sprzeciwu znaczącej części zainteresowanych w odniesieniu do istotnych zagadnień, osiągnięte w procesie rozpatrywania poglądów wszystkich zainteresowanych i zbliżenia przeciwstawnych stanowisk.

Autor:Polski Komitet Normalizacyjny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.