Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Finalizacja ustaleń eksportowych na teren Ukrainy

Kategoria: Biznes

W dniu 30 lipca 2020 r. odbyła się wideokonferencja z władzami Ukrainy, podczas której strony omówiły kwestie związane z uzgadnianiem świadectw weterynaryjnych, regionalizacją ASF, a także kontrolą graniczną.

Ze strony polskiej w spotkaniu uczestniczył pan Dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii, pani Katarzyna Piskorz, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii oraz eksperci GIW z zakresu spraw granicznych, pasz, farmacji i utylizacji, zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa żywności, a także przedstawiciel MRiRW. Stronę ukraińską reprezentowała pani Olga Szewczenko, p.o. Przewodniczącego Państwowej Służby Ukrainy ds. Bezpieczeństwa Żywności, której towarzyszyli specjaliści z poszczególnych dziedzin weterynarii. Na spotkaniu obecny był również pan Sergiej Głuszczenko, Zastępca Ministra Rozwoju Gospodarczego, Handlu i Rolnictwa Ukrainy.

Strony wymieniły uwagi dotyczące zapisów w negocjowanych świadectwach weterynaryjnych na eksport zwierząt, materiału biologicznego i produktów zwierzęcych z Polski na Ukrainę.

W przypadku nowego wzoru świadectwa dla produktów mięsnych udało się osiągnąć porozumienie, dokument jest na etapie finalizacji.

Ponadto, strony ustaliły kontynuację prac nad uzgodnieniem wymogów weterynaryjnych przy eksporcie m. in. karm dla zwierząt domowych, zaoczkowanej ikry ryb łososiowatych, a także przy wysyłce zwierząt zoologicznych i cyrkowych.

W kontekście uznania przez władze Ukrainy regionalizacji ASF dla Polski zgodnej z przepisami UE strona ukraińska poinformowała, że konieczne jest przeprowadzenie inspekcji na miejscu. Obecnie analizowany jest kwestionariusz przekazany przez GIW, w następnej kolejności zostanie ustalony termin audytu, który będzie uzależniony od sytuacji epidemiologicznej związanej z wirusem COVID-19.

Partnerzy z Ukrainy wyrazili szczególne zainteresowanie zapoznaniem się z doświadczeniami strony polskiej przy organizacji i funkcjonowaniu punktów kontroli granicznej. Wyczerpujące informacje na ten temat zostały zaprezentowane przez eksperta GIW. W najbliższym czasie planowana jest wizyta studyjna delegacji ukraińskiej w polskim punkcie kontroli granicznej.

 

 

Źródło: Głowny Inspektorat Weterynarii

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.