Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Food Tech Congress 2024: Jak naprawić nasz system rolno-spożywczy? - Transformacja poprzez Technologię, Zrównoważoność i Innowacyjne Rozwiązania

Kategoria: Biznes

Jak naprawić nasz system rolno-spożywczy?

Światowy system żywnościowy jest... zepsuty. Biorąc pod uwagę powszechne marnotrawstwo żywności, alarmujący spadek bioróżnorodności wpływający na zapylanie upraw oraz oszałamiające 10 bilionów dolarów ukrytych kosztów globalnego systemu rolno-spożywczego, nie brakuje problemów do rozwiązania.

Według niedawnego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, 70% ukrytych kosztów wynika z niezdrowej diety, bogatej w ultra przetworzoną żywność, tłuszcze i cukry. 1/5 kosztów jest powiązanych ze środowiskiem, obejmując emisję gazów cieplarnianych, zmianę użytkowania gruntów i zużycie wody - kwestia często niebrana po uwagę ze względu na ograniczoną ilość danych.

Jakie jest zatem rozwiązanie? Jednym z nich jest wykorzystanie technologii. Dzięki innowacjom sektor spożywczy ma możliwość sprostania wyzwaniom i złagodzenia ukrytych kosztów. Zmiany już zachodzą. 1000 decydentów z różnych dziedzin technologii żywności przybędzie na Food Tech Congress, wydarzenie zaplanowane na 28-29 maja 2023 r. w Warszawie, aby omówić, w jaki sposób możemy wykorzystać technologię do rozwiązania tych problemów. Poniżej znajdują się niektóre z głównych rozwiązań, które zostaną omówione.

Modernizacja systemów rolno-spożywczych w celu uzyskania lepszych wyników

W ostatnich latach agrotechnika stała się obiecującym rozwiązaniem dla wyzwań stojących przed tradycyjnym rolnictwem. Od rolnictwa precyzyjnego po zaawansowane czujniki i sztuczną inteligencję, agrotechnika optymalizuje wydajność i umożliwia rolnikom minimalizowanie wpływu na środowisko. Jak donosi Światowe Forum Ekonomiczne, dzięki potencjałowi zwiększenia globalnych plonów nawet o 67%, agrotechnika jest przełomem dla tradycyjnego rolnictwa.

Ponadto technologie rolnictwa precyzyjnego mogą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 30%, zgodnie z badaniem opublikowanym w czasopiśmie Nature Sustainability. Postępy te torują drogę do bardziej odpornego systemu rolno-spożywczego, odpowiadającego na potrzeby rosnącej globalnej populacji i dbałości o środowisko.

Żywność jako lekarstwo

Same Stany Zjednoczone wydają rocznie 1,1 biliona dolarów na walkę z chorobami dietozależnymi - jest to suma odpowiadająca całkowitym wydatkom na żywność w całym kraju i stanowi znaczne obciążenie dla ludzi i systemu opieki zdrowotnej. Rozwiązanie tego problemu może leżeć w podejściu "żywność jako lek", zaprojektowanym w celu wykorzystania potencjału terapeutycznego żywności do zapobiegania i leczenia problemów zdrowotnych.

W raporcie wspieranym przez Fundację Rockefellera, naukowcy z Tufts University zasugerowali, że skalowanie programów Food as Medicine może przynieść lepsze wyniki zdrowotne, pozostając jednocześnie opłacalnym, a nawet oszczędnym. Uznając pozytywny wpływ podejścia "żywnośi jako lekarstwa" i integrując nowe rozwiązania, takie jak na przykład spersonalizowane aplikacje żywieniowe, możemy stworzyć bardziej wydajne i prozdrowotne systemy żywnościowe.

Międzynarodowe startupy zaprezentują nowe rozwiązania

Naprawa naszego systemu rolno-spożywczego jest zarówno wyzwaniem, jak i szansą. W dążeniu do jego usprawnienia wykorzystanie umiejętności i elastyczności startupów jest koniecznością.

Aby odkryć najbardziej przełomowe rozwiązania, Food Tech Congress będzie gospodarzem dla innowacyjnych startupów z całego świata. Inicjatywa o nazwie Food Tech Challengers została stworzona w celu promowania różnorodności w podejściu do rozwiązywania problemów i odkrywania rozwiązań mających na celu budowanie przyszłościowych systemów rolno-spożywczych.

Ostatecznie, rozwiązanie problemów w ramach naszego systemu rolno-spożywczego wymaga wieloaspektowego podejścia które obejmuje interwencje rządowe, świadome wybory na poziomie indywidualnym i lepsze poczucie poczucie odpowiedzialności w przemyśle spożywczym.

Dowiedz się więcej o Food Tech Congress i Food Tech Challengers:
Food Tech Congress: https://foodtechcongress.com/ 
Food Tech Challengers: https://foodtechchallengers.com/

English version of the text available here 

Autor:Food Tech Congress 2024
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.