Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne dla Czech

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie czeskiego produktu "Český modrý mák" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

Oznaczenie "Český modrý mák" odnosi się do ziaren niebieskiego maku wykorzystywanych do celów spożywczych. Mają one korzystne właściwości odżywcze i zawierają znaczną ilość składników pokarmowych. Cechy jakościowe "Český modrý mák" sprawiają, że jest to produkt bardzo popularny w wielu krajach. Jest popularnym składnikiem żywności, szczególnie w krajach, gdzie mak jest używany do wypieków. Jego wyjątkowe właściwości wynikają z połączenia specyficznych rodzajów gleby i klimatu regionu oraz z istnienia w tych warunkach tradycji uprawy maku, która sięga ponad 150 lat wstecz.

To nowe oznaczenie dołącza do 1509 już chronionych produktów spożywczych znajdujących się w bazie danych eAmbrosia.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Przemysł piekarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.