Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE - Węgry i Hiszpania z nowymi oznaczeniami geograficznymi

Kategoria: Składniki Żywności

Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie nazwy "Mollete de Antequera" z Hiszpanii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz "Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye" z Węgier do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

"Mollete de Antequera" to chleb pochodzący z prowincji Malaga w południowej Hiszpanii. Ma delikatną, miękką i gładką konsystencję. Aromaty zbóż, pszenicy i drożdży są bardzo intensywne i trwałe, co nadaje im wysoką jakość sensoryczną. "Mollete de Antequera" był przygotowywany i spożywany w prowincji Malaga co najmniej już w 1539 r., a przepis ten obowiązuje nieprzerwanie do dziś.

"Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye" obejmuje owoce przeznaczone do spożycia w stanie świeżym lokalnych odmian Rövidszárú fekete i Mézédes fekete de la cerise. Owoc ma charakterystyczny kształt serca; jego skórka i miąższ są intensywnie czerwone, prawie czarne, a jego smak przypomina miód. "Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye" jest uprawiany na Węgrzech, w południowo-zachodniej części powiatu Borsod-Abaúj-Zemplén, w pagórkowatym regionie pokrytym winnicami i sadami. W całym procesie uprawy decydującą rolę odgrywa ludzka wiedza i doświadczenie, które stworzyły podstawy rozwoju wielowiekowej uprawy wiśni Szomolya.

Te dwie nowe nazwy dołączą do 1500 już chronionych produktów spożywczych wymienionych w bazie danych eAmbrosia. Więcej informacji można znaleźć również na stronach dotyczących polityki jakości.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Nowości rynkowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.