Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Materiały mające kontakt z żywnością to wszystkie materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, takie jak opakowania i pojemniki, sprzęt kuchenny, sztućce i naczynia. Mogą być wykonane z różnych materiałów, w tym tworzyw sztucznych, gumy, papieru i metalu. Obejmują one również materiały stosowane w urządzeniach przetwórczych, takich jak maszyny produkcyjne, a także pojemniki używane do transportu. Prawodawstwo europejskie dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością obejmuje również materiały, które mają kontakt z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi, np. butelki, ale wyklucza stacjonarne urządzenia wodociągowe.
Należy ocenić bezpieczeństwo materiałów mających kontakt z żywnością, ponieważ chemikalia mogą migrować z materiałów do żywności. Materiały muszą być wytwarzane zgodnie z przepisami UE, w tym z dobrymi praktykami produkcyjnymi, aby ewentualne przeniesienie do żywności nie budziło obaw o bezpieczeństwo, nie zmieniało składu żywności w niedopuszczalny sposób ani nie miało negatywnego wpływu na smak i/lub zapach żywności.
W marcu 2021 r. ECHA i EFSA opublikowały wspólny dokument w celu porównania ocen przeprowadzonych na związkach srebra stosowanych jako biobójcze substancje czynne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).
Dokument zawiera:
Współpraca między EFSA i ECHA jest procesem ciągłym i rozwija się dalej, aby wspierać Komisję w formułowaniu różnych ram regulacyjnych oceny ryzyka.
Co ustalono?
Zgodnie z wnioskiem Komisji, ECHA i EFSA zacieśniły współpracę w zakresie przeglądu związków srebra PT04, które są stosowane w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wnioski i rozważania zawarte w niniejszym dokumencie przedstawiają wspólny pogląd ECHA i EFSA.
Zgodnie ze swoimi odpowiednimi przepisami i wytycznymi dotyczącymi wymogów w zakresie danych EFSA i ECHA przeprowadziły dwie oceny o różnych celach i metodologiach, zauważając, że scenariusz szacowania narażenia w ciągu doby jest zharmonizowany.
ECHA i EFSA stwierdzają, że opinie EFSA w kontekście rozporządzenia w sprawie FCM oraz i ocena dokonana przez eCA w kontekście BPR są spójne w ramach ich odpowiednich ram regulacyjnych.
Ocena produktów biobójczych przewiduje ADI, które jest oparte na nowszych badaniach niż NOAEL dla ludzi podany przez WHO, który został uwzględniony przez EFSA w opiniach z lat 2004, 2005 i 2011, i które mogą być wykorzystane do oceny ryzyka migracji specyficznej na mocy rozporządzenia w sprawie FCM10. Należy zatem wziąć pod uwagę ADI ustalone w kontekście BPR, aby dokonać przeglądu istniejącego całkowitego limitu migracji specyficznej (SML(T)) stosowanego do migracji jonów srebra, ewentualnie z uwzględnieniem współczynnika przydziału i rozważenia populacje inne niż dorosłe.
Współpraca między interfejsem EFSA i ECHA rozpoczęła się w 2014 r. i rozwija się w celu wspierania Komisji w artykułowaniu różnych ram regulacyjnych w odniesieniu do oceny ryzyka, a dzięki temu ćwiczeniu EFSA i ECHA zyskały lepsze zrozumienie podobieństw i różnic w ich zakresie i metodologii, co ułatwi dalszą współpracę.
Prawodawstwo UE dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Dostępne są nowe wytyczne i narzędzie, które pomogą dostawcom żywności zdecydować, jakie informacje przekazać konsumentom na temat przechowywania żywności i terminów jej spożycia po otwarciu opakowania.
Firma Tetra Pak, światowy lider w zakresie przetwarzania i pakowania żywności, ogłasza start kampanii „Wybierz naturę. Wybierz karton”. Jej celem jest przedstawienie dążeń firmy do stworzenia neutralnego klimatycznie opakowania, które będzie w całości wykonane z materiałów odnawialnych lub pochodzących z recyklingu.
Rosnące wymagania konsumentów sprawiają, że opakowania w swej formie oraz funkcjonalności są coraz bardziej zaawansowane i aktywnie oddziałują na produkt w celu przedłużenie terminu przydatności do spożycia, a także utrzymania jakości produktu na jak najwyższym poziomie przez możliwie najdłuższy czas.