Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Materiały do kontaktu z żywnością – ECHA i EFSA współpracują odnośnie ponownej oceny związków srebra

Kategoria: Opakowania

Materiały mające kontakt z żywnością to wszystkie materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, takie jak opakowania i pojemniki, sprzęt kuchenny, sztućce i naczynia. Mogą być wykonane z różnych materiałów, w tym tworzyw sztucznych, gumy, papieru i metalu. Obejmują one również materiały stosowane w urządzeniach przetwórczych, takich jak maszyny produkcyjne, a także pojemniki używane do transportu. Prawodawstwo europejskie dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością obejmuje również materiały, które mają kontakt z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi, np. butelki, ale wyklucza stacjonarne urządzenia wodociągowe.

Należy ocenić bezpieczeństwo materiałów mających kontakt z żywnością, ponieważ chemikalia mogą migrować z materiałów do żywności. Materiały muszą być wytwarzane zgodnie z przepisami UE, w tym z dobrymi praktykami produkcyjnymi, aby ewentualne przeniesienie do żywności nie budziło obaw o bezpieczeństwo, nie zmieniało składu żywności w niedopuszczalny sposób ani nie miało negatywnego wpływu na smak i/lub zapach żywności.

W marcu 2021 r. ECHA i EFSA opublikowały wspólny dokument w celu porównania ocen przeprowadzonych na związkach srebra stosowanych jako biobójcze substancje czynne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM).

https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2021-02/joint-efsa-echa-comparison-evaluations-perfomed-silver-compounds-biocidal-active-substances-fcm.pdf

Dokument zawiera:

  • Przegląd ocen przeprowadzonych w odniesieniu do tych substancji zgodnie z ich odpowiednimi ramami prawnymi (rozporządzenie w sprawie produktów biobójczych (UE) nr 528/2012; rozporządzenie (WE) nr 1935/2004
  • Wspólne konkluzje ECHA/EFSA dotyczące dostosowania ich oceny naukowej z uwzględnieniem odpowiednich ram regulacyjnych.

Współpraca między EFSA i ECHA jest procesem ciągłym i rozwija się dalej, aby wspierać Komisję w formułowaniu różnych ram regulacyjnych oceny ryzyka.

Co ustalono?

Zgodnie z wnioskiem Komisji, ECHA i EFSA zacieśniły współpracę w zakresie przeglądu związków srebra PT04, które są stosowane w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wnioski i rozważania zawarte w niniejszym dokumencie przedstawiają wspólny pogląd ECHA i EFSA.

Zgodnie ze swoimi odpowiednimi przepisami i wytycznymi dotyczącymi wymogów w zakresie danych EFSA i ECHA przeprowadziły dwie oceny o różnych celach i metodologiach, zauważając, że scenariusz szacowania narażenia w ciągu doby jest zharmonizowany.

ECHA i EFSA stwierdzają, że opinie EFSA w kontekście rozporządzenia w sprawie FCM oraz i ocena dokonana przez eCA w kontekście BPR są spójne w ramach ich odpowiednich ram regulacyjnych.

Ocena produktów biobójczych przewiduje ADI, które jest oparte na nowszych badaniach niż NOAEL dla ludzi podany przez WHO, który został uwzględniony przez EFSA w opiniach z lat 2004, 2005 i 2011, i które mogą być wykorzystane do oceny ryzyka migracji specyficznej na mocy rozporządzenia w sprawie FCM10. Należy zatem wziąć pod uwagę ADI ustalone w kontekście BPR, aby dokonać przeglądu istniejącego całkowitego limitu migracji specyficznej (SML(T)) stosowanego do migracji jonów srebra, ewentualnie z uwzględnieniem współczynnika przydziału i rozważenia populacje inne niż dorosłe.

Współpraca między interfejsem EFSA i ECHA rozpoczęła się w 2014 r. i rozwija się w celu wspierania Komisji w artykułowaniu różnych ram regulacyjnych w odniesieniu do oceny ryzyka, a dzięki temu ćwiczeniu EFSA i ECHA zyskały lepsze zrozumienie podobieństw i różnic w ich zakresie i metodologii, co ułatwi dalszą współpracę.

Prawodawstwo UE dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Opakowania

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.