Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polifenole z zielonej herbaty
Opublikowane niedawno badanie naukowców z Hiszpanii dowodzi, że modyfikacja chemiczna głównego przeciwutleniacza obecnego w zielonej herbacie pozwala poprawić jego stabilność w roztworze wodnym oraz zwiększyć właściwości neuroprotekcyjne in vitro. Wcześniejsze doświadczenia wskazują na ochronne zdolności różnego rodzaju polifenoli roślinnych, które mogą przyczyniać się do opóźnienia rozwoju schorzeń takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, schizofrenia czy nowotwory. Efekt ten związany jest z antyoksydacyjnym potencjałem tych substancji, dzięki czemu obniżają one poziom reaktywnych form tlenu.
Modyfikacja cząsteczki
„W przyrodzie związki te występują zazwyczaj w formie glikozylowanej, tzn. w połączeniu z cząsteczką cukru, najczęściej glukozą. Dlatego postanowiliśmy poddać procesowi glikozylacji galusan epigallokatechiny (EGCG) – polifenol o właściwościach antyoksydacyjnych obecny w zielonej herbacie. Udało nam się to dzięki zastosowaniu procesu biokatalitycznego, który spotęgował właściwości prozdrowotne tej substancji”, wyjaśnia dr Francisco J. Plou z Instytutu Katalizy i Petrochemii Narodowej Rady Badań Naukowych w Hiszpanii (CSIC).
Większy efekt neuroprotekcyjny
Naukowcy poddali EGCG modyfikacji w roztworze wodnym w temperaturze 50oC za pomocą enzymu pochodzącego z termofilnej bakterii. Połączenie polifenolu z glukozą okazało się skutecznie poprawiać neuroprotekcyjne właściwości EGCG. „Zaobserwowaliśmy, że w obecności szkodliwego dla komórek nerwowych nadtlenku wodoru zarówno samo EGCG, jak i jego zmodyfikowana forma, zwiększają przeżywalność neuronów. Najbardziej zaintrygował nas jednak fakt, że ten korzystny efekt był większy w przypadku zsyntetyzowanego przez nas glikozydu. Oznacza to, że zmiana struktury chemicznej katechiny polegająca na dodaniu cząsteczki glukozy poprawia jej właściwości neuroprotekcyjne”, mówi dr Plou.
Nutraceutyki w prewencji chorób
Następnym etapem badań będzie potwierdzenie uzyskanych rezultatów w doświadczeniach in vivo. W przyszłości ulepszone EGCG może posłużyć do opracowania nutraceutyków lub dodatków funkcjonalnych do żywności pomocnych w prewencji chorób neurodegeneracyjnych.
Źródła:
Przeczytaj także
Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu w Kadyksie we współpracy z naukowcami z Akademii Rumuńskiej opracowali innowacyjną metodę pozwalającą na oznaczanie zawartości polifenoli w winach i piwach. Nowy biosensor charakteryzuje się niższym kosztem i krótszym czasem analizy w stosunku do powszechnie wykorzystywanych technik, takich jak metoda Folina-Ciocalteu.
Można zauważyć, że trend healthy rozwija się i samo mówienie o tym, że produkt nie zawiera wybranych składników czy niezdrowych elementów już nie jest nowością czy wyróżniającym się elementem propozycji. Healthy 2.0. – nowa fala omawianego trendu, idzie w kierunku wzbogacenia, wygody i odkrywania lokalnych składników na nowo...
Korzyści płynące ze spożywania zielonej herbaty związane są przede wszystkim z obecnością katechin – naturalnych polifenoli, m.in. galusanu epigallokatechiny (EGCG). Jednak ile tych związków rzeczywiście znajduje się w dostępnych...