Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czym różnią się zielone herbaty?

Kategoria: Składniki Żywności

Test produktów rynkowych

Korzyści płynące ze spożywania zielonej herbaty związane są przede wszystkim z obecnością katechin – naturalnych polifenoli, m.in. galusanu epigallokatechiny (EGCG). Jednak ile tych związków rzeczywiście znajduje się w dostępnych na rynku herbatach i jakie są różnice pomiędzy tymi produktami, jeśli chodzi o jakość, cenę i smak? Aby odpowiedzieć na te pytania, laboratorium ConsumerLab przeanalizowało 30 popularnych w USA artykułów spożywczych zawierających zieloną herbatę – suplementów diety, herbat do parzenia, herbat butelkowanych oraz matchy w proszku. Sprawdzono m.in. zawartość EGCG, katechin ogółem (które nie zawsze są wyszczególnione na etykiecie), kofeiny, a także poziom metali ciężkich, takich jak ołów, kadm i arsen. Eksperci ConsumerLab porównali również produkty pod względem kosztu uzyskania z nich jednakowej ilości EGCG.

Ile przeciwutleniaczy w zielonej herbacie?

Testy wykazały, że ilość EGCG w suplementach na bazie zielonej herbaty jest bardzo zróżnicowana – analizowane produkty zawierały go od 20 mg do 500 mg w porcji. W jednym stwierdzono zaledwie połowę deklarowanej przez producenta zawartości tego związku, a w trzech mniejszą niż na etykiecie ilość kofeiny. W herbatach do parzenia i herbatach butelkowanych zawartość EGCG wynosiła od 20 mg do 80 mg w jednym kubku gotowego płynu, podczas gdy matcha zawierała go od 73 mg do 119 mg w kubku (przygotowanym z jednej łyżeczki proszku). Koszt uzyskania 200 mg EGCG wahał się w przypadku poszczególnych produktów od zaledwie 5 centów do ponad 6 dolarów.

Nieprzekroczone limity metali ciężkich

Mimo że w herbatach do parzenia stwierdzono obecność ołowiu, większość tego pierwiastka pozostawała w liściach, nie przenikając w znaczącym stopniu do gotowego napoju. Matcha w proszku również nie zawierała dużych ilości ołowiu i żaden z badanych produktów nie przekraczał dopuszczalnych limitów zawartości kadmu i arsenu. Spośród herbat, które pomyślnie przeszły wszystkie testy jakości, ConsumerLab wybrał liderów wśród suplementów, herbat do parzenia, herbat butelkowanych oraz matchy. Dostępne na stronie internetowej laboratorium podsumowanie projektu zawiera wyniki przeprowadzonych badań oraz analizę porównawczą 30 produktów z zielonej herbaty: 12 suplementów, 10 herbat do parzenia, 4 rodzajów matchy w proszku oraz 4 herbat butelkowanych.

Źródło:

https://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2018-05-14/consumerlab-tests-identify-significant-differences-among-green-teas

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 28.02.2018

    Test piw bezglutenowych

    Piwo, zaraz po wodzie i herbacie, jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Potocznie mówi się o piwie, że to zupa chmielowa. Tymczasem ma to mniej więcej tyle sensu, ile nazywanie rosołu zupą marchwiową. Chmiel jest w piwie...

    Czytaj więcej
  • 21.02.2018

    Napój funkcjonalny na bazie meksykańskich ziół

    Studentki Wydziału Chemii Uniwersytetu Autonomicznego w Querétaro (UAQ) w Meksyku opracowały napar ziołowy bogaty w antyoksydanty, który zwiększa spalanie tłuszczu i pomaga w zwalczaniu otyłości, a w przyszłości może okazać się...

    Czytaj więcej
  • 08.01.2018

    Śniadaniowa Gra o Tron

    W ostatnich dekadach kawa szturmem zdobyła stoły i stoliki Polaków, poważnie zagrażając pozycji herbaty jako królowej gorących napojów w naszym kraju. Za ilościowym wzrostem spożycia idą jakościowe przemiany w kulturze picia kawy...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.