Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Roboty współpracujące – potencjał automatyzacji w sektorze spożywczym

Kategoria: Procesy i Technologie

Roboty współpracujące lub inaczej coboty (z ang. collaborative robots, cobots) stwarzają dodatkowe możliwości automatyzacji w przemyśle spożywczym. Charakteryzuje je m.in. możliwość pracy w małej przestrzeni roboczej, ramię w ramię z człowiekiem, szybkość wdrożenia i przezbrajania do nowych zadań oraz intuicyjne programowanie i obsługa. Mogą wspierać m.in. takie procesy jak pick and place, obsługę maszyn czy pakowanie i paletyzację, zarówno w dużych przedsiębiorstwach, jak i kilkuosobowych zakładach.

Producenci na całym świecie inwestują w automatyzację. Badanie „Barometr robotyzacji MŚP”[1] przeprowadzone w Polsce pod koniec 2019 roku i obejmujące także firmy z sektora spożywczego pokazało, że najistotniejszym czynnikiem motywującym MŚP do robotyzacji jest poprawa efektywności produkcji (82,7%). Następnie firmy wymieniały: zwiększenie wolumenu wytwarzanych produktów (71,2%), skrócenie czasu od zamówienia do realizacji (68,3%), wyeliminowanie błędów ludzkich (61,5%), trudności z zatrudnieniem lub utrzymaniem personelu (60,6%), podniesienie konkurencyjności (58,7%) oraz bezpieczeństwa pracy (53,8%) a także standaryzację procesów (53,8%). 

Firmy z sektora spożywczego potrzebują elastycznej automatyzacji produkcji, aby zwiększać zwinność i przyspieszać wprowadzanie innowacji. Producenci żywności i napojów mierzą się z wieloma wyzwaniami, związanymi m.in. z restrykcyjnymi wymaganiami zgodności, a z drugiej strony z pracą przy produktach o nieregularnych kształtach, wykonanych z miękkich materiałów, cechujących się gładką powierzchnią lub delikatną strukturą. Podczas gdy inne segmenty przemysłu od lat stosują tradycyjne rozwiązania z obszaru automatyki, branża spożywcza potrzebowała robotyki współpracującej wraz z bardzo wrażliwymi czujnikami i zaawansowanymi technologicznie elementami wykonawczymi. Ponadto, kryzys wywołany przez pandemię wymógł na firmach konieczność podniesienia standardów czystości i bezpieczeństwa oraz zachowania zasady dystansu społecznego. Producenci automatyzują m.in. procesy pick and place oraz pakowania i paletyzacji, aby działać zgodnie z nowymi normami higienicznymi i odciążyć pracowników od fizycznie obciążających zadań.

Roboty współpracujące mogą pomóc w spełnieniu tych potrzeb – zapewniają powtarzalność i elastyczność, nawet w procesach, których wcześniej nie można było zautomatyzować. Możliwość pracy przez całą dobę oraz powtarzalność ruchu na poziomie 0,03 mm (w przypadku cobotów Universal Robots) pozwalają firmom maksymalnie wykorzystać moce produkcyjne przy zachowaniu spójnych standardów jakości. Lekka konstrukcja i niewielkie gabaryty sprawiają, że coboty pracują także w zakładach o bardzo ograniczonej przestrzeni roboczej.

Aplikacje

Coboty umożliwiają niemal całkowitą automatyzację wielu procesów w branży spożywczej. Gwarantują stałą jakość, precyzję, nawet po wielu powtórzeniach, podnosząc efektywność pakowania i paletyzacji oraz pick and place. Ponadto zwiększają precyzję poszczególnych podprocesów i przyczyniają się do ograniczenia ilości powstających odpadów np. w zautomatyzowanym procesach pick and place, które mogą być realizowane także poza godzinami pracy zakładu.

Rynkowe przykłady zastosowania

Atria Scandinavia jest jednym z wiodących producentów półproduktów dla wegetarian i smakoszy w Europie Północnej. Firma musi skracać czas przestojów do minimum, aby dostarczać świeże produkty w konkurencyjnej cenie. Atria Scandinavia wykorzystuje dwa roboty współpracujące UR5 i jeden UR10. Roboty przygotowują średnio 228 dostaw na godzinę. Pracownicy na taśmie przenośnika byli zdumieni, że roboty wykonują swoją pracę z taką łatwością. Inwestycja w coboty spłaciła się niespełna w rok. Dzięki robotom współpracującym zoptymalizowano również zużycie materiałów w dziale pakowania, zmniejszając ilość odpadów o 25%. „Przezbrojenie robota do pracy przy innym produkcie wcześniej zajmowało nam sześć godzin. W przypadku robotów UR trwa to raptem dwadzieścia minut” – mówi Johnny Jansson, dyrektor ds. technicznych, ATRIA SCANDINAVIA.

Producent żywności Cascina Italia działa na niezwykle konkurencyjnym rynku – codziennie przetwarza miliony jaj. Cobota UR5 zainstalowano na końcu linii produkcyjnych – łącznie 24 – gdzie pomaga ludziom. Cobot przygotowuje skrzynie transportowe w ramach dużych zleceń i odciąża pracowników od wykonywania męczących czynności. Robot pakuje 144 kartony z dziesięcioma jajami każde w pudła transportowe i przygotowuje w ten sposób około półtora miliona jaj dziennie. Po zainstalowaniu robota współpracującego bezpośrednio na linii produkcyjnej Cascina Italia zaoszczędziła nie tylko sporą część powierzchni produkcyjnej, ale także wyeliminowała koszty instalacji barier ochronnych. Nauka obsługi cobota we własnym zakresie zajęła pracownikom firmy zaledwie pół dnia.

Liczne studia przypadku opisujące wdrożenia cobotów dobrze ilustrują wszechstronność tych rozwiązań. Dzięki łatwości programowania i obsługi są one narzędziem, które w rękach operatora otwartego na technologię może pomóc firmom szybciej rozwijać się i skuteczniej konkurować na rynku. Więcej informacji na temat zastosowania cobotów w przemyśle spożywczym można uzyskać na stronie: www.universal-robots.com/pl/industry

 

Materiał powstał we współpracy z Universal Robots.

 

Przypisy:

1. Badanie „Barometr robotyzacji małych i średnich przedsiębiorstw” przeprowadziło ASM – Centrum Badań i Analiz Rynku na grupie 300 małych i średnich polskich przedsiębiorstw pod koniec 2019 roku. Wśród ankietowanych znalazły się przedsiębiorstwa z branż: motoryzacyjnej, elektrycznej i elektronicznej, spożywczej, tekstyliów, wyrobów szklanych i ceramicznych, wyrobów papierowych, metalowej i maszynowej oraz przetwórstwa tworzyw sztucznych. Badanie zrealizowano techniką CATI. Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie firmy Universal Robots.

 

Autor: Krzysztof Hajzyk, Channel Development Manager, Universal Robots

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.