Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Suplementacja imbirem może być potencjalnie pomocna w walce z chorobami autoimmunologicznymi

Kategoria: Składniki Żywności

Opublikowanie niedawno badanie wskazuje, że suplementy z imbirem wykazują działanie przeciwzapalne i potencjalnie mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych.

Łagodzenie stanu zapalnego

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych skupili się na wpływie suplementacji imbirem na należące do białych ciałek krwi neutrofile. Badacze byli szczególnie zainteresowani efektem, jaki interwencja wywierała na tworzenie się zewnątrzkomórkowych sieci neutrofilowych (NETs, ang. neutrophil extracellular traps), proces zwany NETozą, i w jaki sposób przekładało się to na stan zapalny. Uzyskane wyniki pokazały, że spożywanie imbiru przez osoby zdrowe zwiększało odporność neutrofili na NETozę, która ma charakter prozapalny, sprzyjając chorobom autoimmunologicznym, takim jak toczeń, syndrom antyfosfolipidowy czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Badanie kliniczne z udziałem ludzi

„Istnieje wiele schorzeń, w przebiegu których neutrofile stają się nadaktywne. Okazuje się, że imbir pomaga w hamowaniu wywołanej przez to NETozy. Jest to więc naturalny suplement, który potencjalnie może działać przeciwzapalnie i łagodzić symptomy występujące u osób cierpiących na różne choroby autoimmunologiczne”, mówi współautorka publikacji, dr Kristen Demoruelle z Uniwersytetu Kolorado w Stanach Zjednoczonych. W badaniu klinicznym przeprowadzonym przez amerykański zespół zdrowi ochotnicy otrzymywali suplement zawierający gingerole – bioaktywne substancje z imbiru – w dawce 20 mg/dzień przez okres tygodnia. Interwencja zwiększyła stężenie cAMP w neutrofilach, co przekłada się na ograniczanie NETozy w odpowiedzi na czynniki istotne w przebiegu wielu chorób.

Uzupełnienie istniejących terapii

„Uzyskane przez nas rezultaty po raz pierwszy ujawniają biologiczny mechanizm leżący u podstaw przeciwzapalnych właściwości imbiru u ludzi”, podkreśla współautor artykułu, dr Jason Knight z amerykańskiego Uniwersytetu Michigan. „Nie ma wielu naturalnych suplementów czy nawet leków na receptę, które efektywnie zwalczają nadaktywność neutrofili. Naszym zdaniem imbir może stanowić skuteczne uzupełnienie istniejących terapii. Najważniejsze, by leczenie miało charakter bardziej strategiczny i spersonalizowany pod kątem łagodzenia objawów występujących u pacjentów”.

Źródła:

 https://insight.jci.org/articles/view/172011

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230922141250.htm

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.