Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO aktualizuje światowe dane o chorobach przenoszonych przez żywność: nowe wyniki w 2025 Roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przygotowuje nowe, zaktualizowane dane na temat skali chorób przenoszonych przez żywność, które mają zostać opublikowane w 2025 roku. To globalne przedsięwzięcie ma na celu lepsze zrozumienie, w jaki sposób różne źródła żywnościowe przyczyniają się do rozprzestrzeniania się chorób, oraz wsparcie bardziej skutecznych strategii bezpieczeństwa żywności.

Jak powstają nowe szacunki?

Proces ten obejmuje szeroko zakrojone badania nad źródłami zakażeń, które przeprowadzane są w skali globalnej. WHO realizuje badania we współpracy z międzynarodowymi partnerami, takimi jak Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). Michael Batz z FDA wyjaśnia, że celem tych badań jest umożliwienie bardziej ryzykowo ukierunkowanego podejścia do bezpieczeństwa żywności, co pozwala lepiej alokować ograniczone zasoby w miejsca, gdzie są najbardziej potrzebne.

Batz zauważa, że choć regulacje dotyczące patogenów są rzadko spotykane, to jednak istnieje potrzeba identyfikacji konkretnych produktów żywnościowych i miejsc w łańcuchu produkcji, gdzie można interweniować, by ograniczyć ryzyko zakażeń.

Metody badawcze i ich znaczenie

W ramach badań stosuje się różnorodne metody, takie jak analiza retrospektywna danych epidemiologicznych, modelowanie podtypów mikroorganizmów oraz oceny ryzyka. Każda z metod ma swoje specyficzne zastosowanie – od identyfikacji głównych dróg przenoszenia patogenów po ocenę ryzyka związanego z określonymi produktami żywnościowymi. Jednak największym wyzwaniem jest dostępność danych i zasobów, a także odpowiednia infrastruktura analityczna.

Priorytetyzacja zagrożeń na poziomie globalnym

Sara Monteiro Pires, przewodnicząca grupy zadaniowej WHO ds. przypisania źródeł zakażeń, podkreśla, że przypisanie źródeł zakażeń jest kluczowym krokiem w szacowaniu globalnej skali chorób przenoszonych przez żywność. Dzięki temu można określić, jaką rolę odgrywają różne źródła, w tym żywność, kontakt ze zwierzętami, a także skażenie środowiskowe.

Proces przypisania źródeł zakażeń obejmuje dwa etapy: najpierw określa się ogólną proporcję chorób spowodowanych przez żywność w porównaniu do innych źródeł, a następnie szacuje się wkład poszczególnych produktów spożywczych.

Zaangażowanie ekspertów i wyzwania w zbieraniu danych

Metoda oparta na ekspertyzie specjalistów pozwala na objęcie wszystkich regionów i zagrożeń, a także była stosowana przy pierwszych szacunkach FERG w 2015 roku. Do obecnych badań zrekrutowano 263 ekspertów spośród ponad 800 aplikujących. WHO uruchomiła także apel o przesyłanie danych na temat wybuchów chorób przenoszonych przez żywność, jednak zebrane informacje wykazały istotne braki w reprezentatywności danych z niektórych regionów i krajów.

Podsumowanie

Aktualizacja danych WHO na temat skali chorób przenoszonych przez żywność to kluczowy krok w kierunku stworzenia bardziej skutecznych strategii bezpieczeństwa żywności. Dzięki globalnej analizie oraz zaangażowaniu ekspertów WHO dąży do bardziej precyzyjnego zrozumienia źródeł ryzyka, co ma pomóc krajom na całym świecie lepiej zarządzać zagrożeniami związanymi z żywnością.

Źródło: 

1. https://www.who.int/activities/estimating-the-burden-of-foodborne-diseases

2. https://www.who.int/news-room/events/detail/2023/12/05/default-calendar/sixth-meeting-of-the-who-foodborne-disease-burden-epidemiology-reference-group-%28ferg%29-2021-2025

3. https://www.who.int/news-room/events/detail/2023/06/15/default-calendar/fifth-meeting-of-the-who-foodborne-disease-burden-epidemiology-reference-group-%28ferg%29-2021-2025

4. https://www.who.int/news-room/events/detail/2022/11/15/default-calendar/fourth-meeting-of-the-who-foodborne-disease-burden-epidemiology-reference-group-2021-2024

 

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.