Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ diet wegetariańskich na zdrowie i związane z nimi wytyczne dietetyczne wg ANSES

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuska agencja ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) opublikowała raport, w którym dokonała przeglądu wpływu diet wegetariańskich na zdrowie oraz zalecenia żywieniowe dla dorosłych stosujących takie diety.

Zdrowotne aspekty diet wegetariańskich

ANSES przeanalizowała epidemiologiczne powiązania między dietami wegetariańskimi a zdrowiem. Chociaż dowody są umiarkowane, wykazano, że osoby na diecie wegetariańskiej mają niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej. Ponadto, choć z niskim poziomem dowodów, wegetarianie rzadziej zapadają na niektóre choroby, takie jak choroba niedokrwienna serca, niektóre nowotwory (np. prostaty, żołądka, krwi), zaburzenia owulacji oraz niektóre schorzenia okulistyczne i żołądkowo-jelitowe. Jednakże, istnieje zwiększone ryzyko złamań kości oraz hipospadii (wrodzonej wady cewki moczowej) u wegetarian, również z niskim poziomem dowodów.

Potencjalne niedobory i ryzyko

Diety wegetariańskie mogą prowadzić do niedoborów niektórych składników odżywczych. Wegetarianie mają mniej korzystny status żywieniowy w zakresie żelaza, jodu oraz witamin B12 i D, a także gorszy bilans wapnia i fosforu w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej. Weganie dodatkowo mogą mieć niedobory witaminy B2.

Zalecenia żywieniowe dla dorosłych wegetarian

Aby zapewnić odpowiednie spożycie niezbędnych składników odżywczych, ANSES opracowała szczegółowe zalecenia żywieniowe dla osób na diecie wegetariańskiej:

  • Owoce i warzywa: 700 g dziennie​
  • Rośliny strączkowe: 75 g dziennie dla laktoowowegetarian, 120 g dla wegan
  • Produkty zbożowe i chleb: 170 g dziennie (w tym co najmniej 120 g pełnoziarnistych) dla laktoowowegetarian; 250 g dziennie (w tym co najmniej 120 g pełnoziarnistych) dla wegan
  • Orzechy i nasiona: 65 g dziennie dla laktoowowegetarian, 50 g dla wegan
  • Produkty mleczne lub ich odpowiedniki: 450 ml mleka, 30 g jaj, 50 g sera dziennie dla laktoowowegetarian; 270 g dziennie odpowiedników produktów mlecznych dla wegan
  • Drożdże piwne: 10 g dziennie dla laktoowowegetarian, 15 g dla wegan

Dodatkowo, ANSES zaleca monitorowanie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA, DHA), witaminy D, witaminy B12 i cynku, szczególnie u wegan, gdyż ich odpowiednie spożycie może być trudne do osiągnięcia bez suplementacji lub wzbogacanych produktów.

Wnioski

Diety wegetariańskie mogą przynosić korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2 i niektórych chorób serca. Jednakże, istnieje ryzyko niedoborów niektórych składników odżywczych, dlatego ważne jest świadome planowanie diety i, w razie potrzeby, stosowanie suplementów. Zalecenia ANSES stanowią cenne wskazówki dla osób pragnących prowadzić zdrowy styl życia na diecie wegetariańskiej.

Źródło: https://www.anses.fr/en/content/health-effects-vegetarian-diets-and-associated-dietary-guidelines

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.