Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wewnątrz badanego produktu stwierdzono obecność ciał obcych – ostrych, sprężystych kawałków tworzywa sztucznego o wielkości około 0,5 - 1 cm. W związku z tym spożycie produktu może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia jamy ustnej lub przełyku.
Nazwa produktu: ALMOND BUTTER pasta migdałowa Planta, 180 g
Kod kreskowy: 5902283002182
Numer partii: KPM 180g/2021 10 06
Data minimalnej trwałości: 04.2023
Wyprodukowano w UE dla: Słodkie Hawo Loper Poland Paweł Filip Pisarzewski,
ul. Łąkowa 18, 05-092 Łomianki
Dystrybutor: Rossmann SDP Sp. z o.o. ul. św. Teresy 109 91-222 Łódź
Firma Słodkie Hawo Loper Poland poinformowała, że produkt trafił do sieci sklepów Rossmann. Wszystkie sklepy są powiadomione o zaistniałym zagrożeniu. Jest on wycofywany ze sklepów, prawdopodobnie nie znajduje się już w obrocie.
Firma ROSSMANN Supermarkety Drogeryjne Polska Sp. z o.o., ul. św. Teresy 109, 91-222 Łódź potwierdziła, że wszystkie drogerie sieci ROSSMANN SDP otrzymały pismo informujące o konieczności zabezpieczenia przed możliwością sprzedaży ww. produktu o nr partii: KPM 180g/2021 10 06 i dacie minimalnej trwałości 04.2023.
Firma zadeklarowała, że w dniu 30.03.2022r. na stronie internetowej firmy ROSSMANN oraz przy kasach w drogeriach zamieszczono informację skierowaną do klientów o trwającym procesie wycofywania produktu z obrotu i możliwości jego zwrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez odpowiedzialne za produkt podmioty.
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki szumówki określonej w komunikacie.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością.
GIS został poinformowany poprzez system RASFF o wykryciu substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie określonym poniżej, którego oznakowanie nie zawierało informacji o obecności tej substancji.