Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony, wykryto bakterie Salmonella.
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony
Numer partii: 2501263
Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023
Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Importer niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella zablokował kwestionowany produkt, poinformował swoich odbiorców o konieczności wstrzymania sprzedaży. Odbiorcy poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży i zutylizowaniu kwestionowanej partii
w miejscach sprzedaży.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj.
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez firmę Udea B.V. wycofaniu niektórych partii lodów wodnych Eau Yeah ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Aura Herbals Sp. z o.o., wycofaniu produkowanych przez nią suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.