Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykrywanie ciał obcych w produktach spożywczych w świetle standardów jakości i bezpieczeństwa

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Pobierz materiały

Rosnące oczekiwania konsumentów oraz duża konkurencja na rynku żywności przy jednocześnie wciąż postępującej globalizacji w dostawach produktów sprawiły, że konieczne stało się stworzenie międzynarodowych, jednolitych standardów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Do najbardziej rozpowszechnionych należą IFS Food Standard, stosowany w Europie Zachodniej, stworzony w 2002 r., oraz BRC Global Standard for Food Safety, który przyjęto w Wielkiej Brytanii w roku 1998. Oba standardy są wciąż aktualizowane, a ich najnowsze wersje weszły w życie w 2012 r. W dokumentach tych wiele uwagi poświęca się zagadnieniom związanym z wykrywaniem ciał obcych w produktach żywnościowych, które są poważnym zagrożeniem bezpieczeństwa ich spożycia.

System zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP wymaga analizy zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych na każdym etapie przygotowania produktu.

Jednym z częstszych zagrożeń jest ryzyko występowania ciał obcych: metalu, tłuczonego szkła i drewna. Na liniach produkcyjnych maksymalne zabezpieczenie przed tym zagrożeniem mogą zapewnić detektory radiologiczne.

Wymienione standardy bezpieczeństwa zalecają instalację detektorów w wymaganych miejscach, w zależności od specyfiki produkcji. Potencjalnie skażone produkty powinny być izolowane, a po kontroli przez upoważnionych pracowników – traktowane jako niespełniające wymagań. Detektory powinny mieć odpowiednią dokładność, dostosowaną do rodzaju produktu i działania linii produkcyjnej, a ich funkcjonowanie kontrolowane regularnie, tak aby awarie były usuwane od razu w sposób zachowujący ciągłość produkcji. Przy certyfikacji dostawcy audytor zobowiązany jest do szczegółowego opisania wyposażenia do detekcji ciał obcych, takich jak filtry, sita, x-Ray, magnesy, detektory metalu. W przypadku braku urządzeń tego typu w zakładzie, pozostaje metoda wizualna, której dokładność zależy od człowieka, co bywa zawodne. Wszelkie testy i kontrole zamontowanych urządzeń do detekcji ciał obcych muszą być rejestrowane i podlegać odpowiednim procedurom.

Coraz popularniejsze stają się detektory radiologiczne ze względu na szeroki zakres możliwych do wykrycia ciał obcych (szkło, metal, kamienie, tworzywa sztuczne i inne) oraz dużą dokładność wskazań. Urządzenia tego typu montowane są na ostatnim etapie procesu przepływu produktu, często już po jego zapakowaniu. Konieczne jest stosowanie ich w połączeniu z urządzeniem do automatycznego usuwania skażonego produktu, zatrzymania linii w przypadku stwierdzenia zanieczyszczenia i alarmu lub z systemem lokalizacji podejrzanego produktu w celu późniejszego usunięcia.

Systemy rentgenowskie (ang. x-Ray) bazują na różnicy gęstości produktu i ciała obcego. Zanieczyszczenie o gęstości wyższej niż produkt pochłonie więcej promieni X, a ich zmieniająca się intensywność umożliwia utworzenie przez detektor obrazu rentgenowskiego naświetlanego produktu, a w rezultacie wykrycie zanieczyszczenia. Czy dany rodzaj zanieczyszczenia będzie mógł być wykryty za pomocą promieni X - można sprawdzić najszybciej obserwując, czy obiekt pływa w wodzie - jeśli tonie, istnieje duża szansa, że zostanie on wykryty.

Zakup detektora x-Ray jest dość kosztowną inwestycją, jednak stanowi przełom w doskonaleniu bezpieczeństwa produktu, a każda reklamacja spowodowana znalezieniem zanieczyszczeń w produkcie spożywczym może skutkować nie tylko dużymi kosztami odszkodowań, lecz także utratą zaufania do producenta i spadkiem sprzedaży.

Dla przedsiębiorców, którzy chcą wprowadzić tę technologię w zakładzie, ale mają ograniczone fundusze, dobrym rozwiązaniem mogą być kompaktowe detektory x-Ray fińskiej firmy Mekitec Ltd. – wprowadzane właśnie na polski rynek przez firmę Logopak East Sp. z o.o. Te ekonomiczne urządzenia mogą wykrywać w produktach metale, kamienie, kości, elementy plastikowe, a dodatkowe funkcje pozwalają na pomiary objętości, wagi oraz zawartości opakowania. Wielofunkcyjność detektorów rentgenowskich oraz duża dokładność kontroli w porównaniu z innymi metodami wykrywania ciał obcych w produkcie zapewne przekona wielu producentów chcących doskonalić swoje systemy bezpieczeństwa w trosce o dobrą opinię na rynku.

 

Materiał sponsorowany

 

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe
Autor:Logopak
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.