Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikające z obecności bromku w żywności i paszach

Kategoria:

Komisja Europejska zleciła EFSA ocenę toksyczności bromku, istniejących maksymalnych poziomów pozostałości (MRL) i możliwego transferu z paszy do żywności pochodzenia zwierzęcego.

Krytyczne skutki bromku u zwierząt doświadczalnych dotyczą tarczycy i ośrodkowego układu nerwowego. Zmiany w homeostazie hormonu tarczycy mogą powodować toksyczność neurorozwojową, wśród innych działań niepożądanych. Zmiany stężeń hormonu tarczycy i parametrów neurofizjologicznych obserwowano również w eksperymentalnych badaniach na ludziach, ale dowody były ograniczone.

Tolerowane dzienne spożycie (TDI) oraz ostra dawka referencyjna (ARfD)

Modelowanie dawka-odpowiedź zmniejszonych stężeń tyroksyny we krwi u szczurów dało punkt odniesienia 40 mg/kg masy ciała (mc.) na dzień. Komitet Naukowy ustalił tolerowane dzienne spożycie (TDI) na poziomie 0,4 mg/kg mc. na dzień i ostrą dawkę referencyjną (ARfD) na poziomie 0,4 mg/kg mc. na dzień w celu ochrony przed niekorzystnymi skutkami neurorozwojowymi.

Wartość TDI jest poparta wynikami eksperymentalnych badań na ludziach z NOAEL wynoszącym 4 mg/kg mc. na dzień i 10-krotną zmiennością międzyosobniczą. TDI i ARfD są uważane za konserwatywne z 90% pewnością.

Wnioski z oceny EFSA

Nie było wystarczających dowodów dotyczących toksykologicznych skutków bromku dostępnych dla zwierząt, z wyjątkiem psów. Dlatego punkt odniesienia 40 mg/kg mc. na dzień został ekstrapolowany do maksymalnych bezpiecznych stężeń bromku w pełnoporcjowej paszy dla innych gatunków zwierząt.

Bromek może przenosić się z paszy do żywności pochodzenia zwierzęcego, ale na podstawie ograniczonych danych nie było możliwe określenie szybkości przenoszenia. Dane z monitoringu przekroczyły obecne MRL dla niektórych artykułów spożywczych, na ogół z niską częstotliwością. Konserwatywne badanie bezpieczeństwa MRL wykazało, że TDI i ARfD są przekroczone w przypadku niektórych diet UE. Ocena narażenia dietetycznego zwierząt nie była możliwa ze względu na niewystarczające dane. Komitet Naukowy zaleca zebranie danych, które w przyszłości pozwolą na rzetelną ocenę narażenia w diecie oraz danych wspierających ocenę ryzyka.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/9121

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.