Zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt wynikające z obecności bromku w żywności i paszach
Komisja Europejska zleciła EFSA ocenę toksyczności bromku, istniejących maksymalnych poziomów pozostałości (MRL) i możliwego transferu z paszy do żywności pochodzenia zwierzęcego.
Krytyczne skutki bromku u zwierząt doświadczalnych dotyczą tarczycy i ośrodkowego układu nerwowego. Zmiany w homeostazie hormonu tarczycy mogą powodować toksyczność neurorozwojową, wśród innych działań niepożądanych. Zmiany stężeń hormonu tarczycy i parametrów neurofizjologicznych obserwowano również w eksperymentalnych badaniach na ludziach, ale dowody były ograniczone.
Tolerowane dzienne spożycie (TDI) oraz ostra dawka referencyjna (ARfD)
Modelowanie dawka-odpowiedź zmniejszonych stężeń tyroksyny we krwi u szczurów dało punkt odniesienia 40 mg/kg masy ciała (mc.) na dzień. Komitet Naukowy ustalił tolerowane dzienne spożycie (TDI) na poziomie 0,4 mg/kg mc. na dzień i ostrą dawkę referencyjną (ARfD) na poziomie 0,4 mg/kg mc. na dzień w celu ochrony przed niekorzystnymi skutkami neurorozwojowymi.
Wartość TDI jest poparta wynikami eksperymentalnych badań na ludziach z NOAEL wynoszącym 4 mg/kg mc. na dzień i 10-krotną zmiennością międzyosobniczą. TDI i ARfD są uważane za konserwatywne z 90% pewnością.
Wnioski z oceny EFSA
Nie było wystarczających dowodów dotyczących toksykologicznych skutków bromku dostępnych dla zwierząt, z wyjątkiem psów. Dlatego punkt odniesienia 40 mg/kg mc. na dzień został ekstrapolowany do maksymalnych bezpiecznych stężeń bromku w pełnoporcjowej paszy dla innych gatunków zwierząt.
Bromek może przenosić się z paszy do żywności pochodzenia zwierzęcego, ale na podstawie ograniczonych danych nie było możliwe określenie szybkości przenoszenia. Dane z monitoringu przekroczyły obecne MRL dla niektórych artykułów spożywczych, na ogół z niską częstotliwością. Konserwatywne badanie bezpieczeństwa MRL wykazało, że TDI i ARfD są przekroczone w przypadku niektórych diet UE. Ocena narażenia dietetycznego zwierząt nie była możliwa ze względu na niewystarczające dane. Komitet Naukowy zaleca zebranie danych, które w przyszłości pozwolą na rzetelną ocenę narażenia w diecie oraz danych wspierających ocenę ryzyka.
Przeczytaj także
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
24.01.2025
Bisfenol A (BPA) zakazany w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
20 stycznia 2025 r. weszło w życie rozporządzenie zakazujące stosowania bisfenolu A (BPA) i jego soli do produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
-
23.01.2025
Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2024
W grudniu 2024 r. miały miejsce istotne zmiany dla branży opakowaniowej: zmiana stawek opłaty opakowaniowej oraz wprowadzenie systemu kaucyjnego, a także zakaz stosowania BPA