Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Konsumenci często postrzegają żywność ekologiczną jako zdrową, smaczną i przyjazną dla środowiska, ale certyfikacja żywności ekologicznej niekoniecznie jest synonimem bezpiecznej żywności. Produkt ekologiczny odnosi się do produktu, który został wyprodukowany zgodnie z określonymi normami na wszystkich etapach produkcji, obsługi, przetwarzania i wprowadzania do obrotu; nie odnosi się do cech i właściwości gotowego produktu.

W rzeczywistości certyfikacja „ekologiczna” wskazuje na wdrożenie norm, które mają na celu inny zestaw korzyści:

  • lepsze dochody drobnych rolników,
  • większe bezpieczeństwo żywnościowe,
  • korzyści środowiskowe, takie jak lepsza jakość gleby i wody,
  • zachowanie różnorodności biologicznej,
  • poprawę dobrostanu zwierząt.

Biuro Regionalne FAO na Azję i Pacyfik opublikowało broszurę zatytułowaną „Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza?”. Omówiono w niej społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. Pozwala ona czytelnikom zapoznać się z agroekologią, podejściem sprzyjającym wykorzystaniu procesów naturalnych i ograniczającym wykorzystanie czynników zewnętrznych.

Rolnictwo ekologiczne nie jest synonimem bezpiecznej żywności

Etykiety produktów ekologicznych opierają się na przepisach zakazujących lub ograniczających stosowanie nawozów syntetycznych i środków agrochemicznych, co jest atrakcyjną cechą dla konsumentów, ale pestycydy produkowane fizjologicznie przez rośliny są nadal stosowane w rolnictwie ekologicznym, a przy wysokich dawkach mogą mieć również negatywne skutki dla zdrowia ludzi. Włączenie środków bezpieczeństwa żywności do istniejących systemów certyfikacji ekologicznej i podniesienie świadomości, że rolnictwo ekologiczne nie jest synonimem bezpiecznej żywności, to ważne kroki w celu promowania rozsądnych wyborów żywieniowych. Przykłady tego, jak można wdrożyć rolnictwo ekologiczne przy jednoczesnym zagwarantowaniu bezpieczeństwa żywności, są zawarte w raporcie, a linki są łatwo dostępne dla tych, którzy chcą mieć większą wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego i agroekologii.

Broszura z zestawem narzędzi FAO na temat bezpieczeństwa żywności : Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza?

>>Pobierz broszurę<<

Źródło: FAO

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Dieta i zdrowie Eko

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn