Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Konsumenci często postrzegają żywność ekologiczną jako zdrową, smaczną i przyjazną dla środowiska, ale certyfikacja żywności ekologicznej niekoniecznie jest synonimem bezpiecznej żywności. Produkt ekologiczny odnosi się do produktu, który został wyprodukowany zgodnie z określonymi normami na wszystkich etapach produkcji, obsługi, przetwarzania i wprowadzania do obrotu; nie odnosi się do cech i właściwości gotowego produktu.

W rzeczywistości certyfikacja „ekologiczna” wskazuje na wdrożenie norm, które mają na celu inny zestaw korzyści:

  • lepsze dochody drobnych rolników,
  • większe bezpieczeństwo żywnościowe,
  • korzyści środowiskowe, takie jak lepsza jakość gleby i wody,
  • zachowanie różnorodności biologicznej,
  • poprawę dobrostanu zwierząt.

Biuro Regionalne FAO na Azję i Pacyfik opublikowało broszurę zatytułowaną „Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza?”. Omówiono w niej społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. Pozwala ona czytelnikom zapoznać się z agroekologią, podejściem sprzyjającym wykorzystaniu procesów naturalnych i ograniczającym wykorzystanie czynników zewnętrznych.

Rolnictwo ekologiczne nie jest synonimem bezpiecznej żywności

Etykiety produktów ekologicznych opierają się na przepisach zakazujących lub ograniczających stosowanie nawozów syntetycznych i środków agrochemicznych, co jest atrakcyjną cechą dla konsumentów, ale pestycydy produkowane fizjologicznie przez rośliny są nadal stosowane w rolnictwie ekologicznym, a przy wysokich dawkach mogą mieć również negatywne skutki dla zdrowia ludzi. Włączenie środków bezpieczeństwa żywności do istniejących systemów certyfikacji ekologicznej i podniesienie świadomości, że rolnictwo ekologiczne nie jest synonimem bezpiecznej żywności, to ważne kroki w celu promowania rozsądnych wyborów żywieniowych. Przykłady tego, jak można wdrożyć rolnictwo ekologiczne przy jednoczesnym zagwarantowaniu bezpieczeństwa żywności, są zawarte w raporcie, a linki są łatwo dostępne dla tych, którzy chcą mieć większą wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego i agroekologii.

Broszura z zestawem narzędzi FAO na temat bezpieczeństwa żywności : Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza?

>>Pobierz broszurę<<

Źródło: FAO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Dieta i zdrowie Eko

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.