Żywność z upcyclingu
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
- to co marnowane jest w gospodarstwach domowych,
- odpady wytwarzane w górę w łańcuchu dostaw żywności,
- działalność restauracji i innych podmiotów z branży gastronomicznej,
- sprzedaż detaliczna i pozostała dystrybucja żywności.
Marnowanie żywności to nie tylko ekonomiczna strata, ale również naruszenie etyczne i ekologiczne bowiem produkcji każdego rodzaju żywności towarzyszy zużycie m.in. energii czy wody. Mimo, że problem nadmiernego marnowania żywności w obrębie gospodarstw domowych jak i przemysłu dostrzegano już ponad 30 lat temu to intensyfikacja działań mająca na celu odwrócenie tego stanu rozpoczęła się stosunkowo niedawno. Jednym z kierunków takich działań jest „upcycling” a właściwie tworzenie żywności upcyklowanej. Dotychczas pojawiły się 4 definicje, w których starano się wyjaśnić ten nowy dla branży spożywczej termin.
Przetworzone składniki i produkty spożywcze z upcyklingu podnoszą wartość żywności, która w przeciwnym razie zostałaby zmarnowana, mając namacalne korzyści dla środowiska i społeczeństwa (Spratt i in. 2020) | Żywność z upcyklingu postaje ze składników, które w przeciwnym razie nie trafiłyby do spożycia przez ludzi, są pozyskiwane i produkowane przy użyciu zweryfikowanych łańcuchów dostaw, i mają pozytywny wpływ na środowisko ((Task Force for Upcycled Food Definition, 2020) |
Przyjazna środowisku żywność zawierająca bezpieczne składniki, które w przeciwnym razie nie trafiłyby do spożycia przez ludzi, takie jak uszkodzone owoce i warzywa, produkty uboczne i odpady z przygotowywania jedzenia (Moshtaghian i in. 2021) | Żywność można uznać za upcyklowaną, jeżeli spełnia trzy cechy 1) produkt składający się z lub zawierający materiały, które w przeciwnym razie byłyby odpadem, ten materiał jest 2) przekształcany w produkt spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, i jest to robione za pomocą 3) procesu, który zwiększa wartość (J. Aschemann-Witzel i in 2023) |
Można dyskutować na temat trafności zastosowanych określeń, jednak niewątpliwie ostatnia z nich w sposób najbardziej przystępny przybliża znaczenie terminu „żywność z upcyclingu”. Tym samym można określić jej 3 główne atrybuty:
- jest to żywność,
- o podwyższonej wartości względem surowców,
- wytworzona poprzez zagospodarowanie materiału, który traktowany byłby jako produkt uboczny tudzież odpad.
Na pewno dodatkowym bodźcem do działania w tym zakresie jest Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju (Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development). Z punktu widzenia przedsiębiorstw, wdrażanie produktów z Upcyclingu lub odpowiedzialne zarzadzanie strumieniem produktów ubocznych aby nie stawały się odpadami przyczynia się do realizacji Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ 12.3 tzn. do 2030 roku zmniejszyć o połowę globalną ilość marnowanej żywności per capita w sprzedaży detalicznej i konsumpcji, zmniejszyć straty żywnościowe w procesie produkcji i dystrybucji, w tym straty powstałe podczas zbiorów. Upcycling może mieć wymiar przemysłowy (np. zagospodarowywanie odsortu w przemyśle owocowo-warzywnym, wytłoczyn po produkcji soków czy oleju) a także domowy (powrót do niektórych zwyczajów poprzednich pokoleń). Nasuwa się także pytanie czy za często nie marnujemy jedzenia z powodu naszych nadmiernie wygórowanych standardów estetycznych?
Autorzy:
prof. dr hab. inż. Małgorzata Krzywonos, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, współzałożycielka Fundacji Instytut Innowacji i Kreatywnego Zarządzania
dr Agnieszka Piekara, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, współzałożycielka Fundacji Instytut Innowacji i Kreatywnego Zarządzania
Źródła:
- Lu, Peng, Jean A. Parrella, Zhihong Xu, and Ashlynn Kogut. "A Scoping Review of the Literature Examining Consumer Acceptance of Upcycled Foods. "Food Quality and Preference 114, (2024): 105098.
- J. Aschemann-Witzel, D. Asioli, M. Banovic, M.A. Perito, A.O. Peschel, V. Stancu; Defining upcycled food: The dual role of upcycling in reducing food loss and waste. Trends in Food Science & Technology, 132 (2023), pp. 132-137, 10.1016/j.tifs.2023.01.001
- O. Spratt, R. Suri, J. Deutsch. Defining upcycled food products. Journal of Culinary Science & Technology, 19 (6) (2020), pp. 485-496
- H. Moshtaghian, K. Bolton, K. Rousta; Challenges for upcycled foods: Definition, inclusion in the food waste management hierarchy and public acceptability Foods, 10 (11) (2021), p. 2874,
Przeczytaj także
-
28.12.2023
Wytyczne dotyczące bezpiecznego stosowania i ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwarzaniu żywności
Na początku grudnia br. 46. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego zgodziła się przyjąć nowe, kluczowe wytyczne dotyczące bezpiecznego stosowania i ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwarzaniu żywności.
-
11.07.2023
Ograniczanie marnotrawienia żywności – KE przyjęła dyrektywę
W dniu 5 lipca 2023 r. KE przyjęła dyrektywę ramową w sprawie odpadów.
-
16.02.2023
Marnowanie żywności - podsumowanie wyników kontroli Inspekcji Ochrony Środowiska
W 2022 roku Inspekcja Ochrony Środowiska przeprowadziła setki konsoli mających na celu ocenę realizację obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności