Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ograniczanie marnotrawienia żywności – KE przyjęła dyrektywę

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Aby przyspieszyć postępy UE w realizacji celu zrównoważonego rozwoju 12.3, Komisja proponuje ustanowienie prawnie wiążących celów w zakresie ograniczenia marnotrawienia żywności, które państwa członkowskie mają osiągnąć do 2030 r. w ramach przeglądu dyrektywy ramowej w sprawie odpadów, przyjętej przez Komisję w dniu 5 lipca 2023 r.

Wyniki pierwszego ogólnounijnego monitorowania poziomów marnowania żywności przeprowadzonego w 2020 r. posłużą jako punkt odniesienia do oceny postępów w realizacji celów.

Mówiąc dokładniej, państwa członkowskie są zobowiązane do podjęcia niezbędnych środków w celu ograniczenia marnotrawienia żywności do końca 2030 r.:

  • 10% w przetwórstwie i produkcji,
  • 30% (per capita), łącznie w handlu detalicznym i konsumpcji (restauracje, usługi gastronomiczne i gospodarstwa domowe).

Wniosek ustawodawczy zmieniający dyrektywę ramową w sprawie odpadów przewiduje formalny przegląd postępów poczynionych przez państwa członkowskie do końca 2027 r. Następnie Komisja przeprowadzi formalny przegląd postępów poczynionych przez państwa członkowskie, w tym możliwość dostosowania celów, jeżeli dowody wskazują, że UE może jeszcze bardziej przyczynić się do realizacji globalnych celów.

Wspólne Centrum Badawcze przyczyniło się do przygotowania oceny skutków wspierającej wniosek ustawodawczy, gromadząc dane na temat działań w zakresie zapobiegania marnotrawieniu żywności oraz analizując skutki środowiskowe, gospodarcze i społeczne różnych poziomów docelowych.

Wniosek ustawodawczy Komisji będzie teraz przedmiotem negocjacji z Parlamentem Europejskim i Radą Unii Europejskiej w celu przyjęcia go przez współprawodawców zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą (współdecyzja).

Źródło: KE

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.