Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. Jest to pierwszy z paneli obywatelskich nowej generacji, uruchomionych jako kontynuacja Konferencji w sprawie przyszłości Europy, osadzających praktyki partycypacyjne i deliberatywne w procesie kształtowania polityki Komisji Europejskiej w niektórych kluczowych obszarach.
Ograniczenie odpadów, a zwłaszcza marnotrawienia żywności, jest przedmiotem wniosku ustawodawczego zawartego w programie prac Komisji na 2023 r ., zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i wnioskami Konferencji Przyszłości Europy. Pod koniec trzech weekendów obrad, w obecności około 150 losowo wybranych obywateli reprezentujących różnorodność populacji europejskiej, panel obywatelski przedstawił 23 zalecenia mające na celu zintensyfikowanie bieżących wysiłków na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności poprzez wzmocnienie współpracy w łańcucha wartości, zachęcając do odpowiednich inicjatyw w przemyśle spożywczym i wspierając zmianę zachowań konsumentów.
Lista zaleceń:
Zalecenia Panelu Obywatelskiego uzupełnią ocenę skutków i otwarte konsultacje społeczne przeprowadzone przez Komisję w sprawie unijnej inicjatywy zmiany dyrektywy ramowej w sprawie odpadów z wiążącymi celami w zakresie ograniczenia marnotrawienia żywności.
Źródło: KE
Przeczytaj także
W 2022 roku Inspekcja Ochrony Środowiska przeprowadziła setki konsoli mających na celu ocenę realizację obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
Komisja jest gospodarzem pierwszego europejskiego panelu obywatelskiego w Brukseli, podczas którego obywatele mogą wyrazić swoją opinię na temat tego, jak zintensyfikować działania na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE.
Grupa Robocza do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ w ciągu ostatnich kilku lat skupiła się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności.