Panel obywatelski przedstawia 23 zalecenia mające na celu przyspieszenie ograniczania marnotrawienia żywności w UE
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. Jest to pierwszy z paneli obywatelskich nowej generacji, uruchomionych jako kontynuacja Konferencji w sprawie przyszłości Europy, osadzających praktyki partycypacyjne i deliberatywne w procesie kształtowania polityki Komisji Europejskiej w niektórych kluczowych obszarach.
Ograniczenie odpadów, a zwłaszcza marnotrawienia żywności, jest przedmiotem wniosku ustawodawczego zawartego w programie prac Komisji na 2023 r ., zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i wnioskami Konferencji Przyszłości Europy. Pod koniec trzech weekendów obrad, w obecności około 150 losowo wybranych obywateli reprezentujących różnorodność populacji europejskiej, panel obywatelski przedstawił 23 zalecenia mające na celu zintensyfikowanie bieżących wysiłków na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności poprzez wzmocnienie współpracy w łańcucha wartości, zachęcając do odpowiednich inicjatyw w przemyśle spożywczym i wspierając zmianę zachowań konsumentów.
Lista zaleceń:
- Im bliżej rolnika, tym szczęśliwszy konsument: mniej odpadów, więcej zrównoważonego rozwoju
- Publiczne i prywatne wsparcie dla lokalnego rolnictwa w celu ograniczenia marnotrawienia żywności
- Podziel się, nie marnuj!
- Udostępnianie danych i najlepszych praktyk w całej Europie
- Gromadzenie danych w całym łańcuchu dostaw żywności
- Głosy obywateli mają znaczenie
- Świeżo zebrane: Wartość sezonowej żywności
- Ogólnounijna sieć wymiany żywności
- Planowane zakupy i redystrybucja
- Restauracje postulują „smacznego bez marnowania”
- Wszystkie odpady mają znaczenie
- Obowiązkowy system raportowania zapewniający przejrzystość w połączeniu z karami i nagrodami
- Ogólnounijne prawodawstwo dotyczące niszczenia niesprzedanych produktów spożywczych – podejście polegające na partnerskim uczeniu się we wszystkich państwach członkowskich
- Przejrzystość w sprawie marnotrawienia żywności dla widoczności i działania
- Innowacje w opakowaniach i wykorzystaniu opakowań w razie potrzeby
- Poszerzenie definicji marnotrawienia żywności w celu ratowania niezebranej żywności
- Zachęcanie dorosłych do podejmowania działań w zakresie marnotrawienia żywności jako priorytetu
- Świadomość żywieniowa i zrównoważona żywność w szkołach podstawowych i średnich
- Promuj i wspieraj aplikacje i platformy udostępniania żywności, które łączą konsumentów
- Oszczędzaj żywność, oszczędzaj pieniądze: Europejska kampania przeciwko marnowaniu żywności we współpracy ze sprzedawcami żywności przez cztery weekendy w roku
- „Stop marnotrawstwu żywności”: Tydzień świadomości marnowania żywności w szkole
- Zapewnienie konsumentom narzędzi do bycia świadomymi i niezależnymi w zakresie ich wpływu na marnowanie żywności oraz zrozumienia, jak przetwarzać, konserwować i ponownie używać produktu przed i po upływie daty ważności produktu
- Wdrażanie ujednoliconych praktyk na poziomie detalicznym w przypadku promocji dla konsumentów produktów o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia
Zalecenia Panelu Obywatelskiego uzupełnią ocenę skutków i otwarte konsultacje społeczne przeprowadzone przez Komisję w sprawie unijnej inicjatywy zmiany dyrektywy ramowej w sprawie odpadów z wiążącymi celami w zakresie ograniczenia marnotrawienia żywności.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
16.02.2023
Marnowanie żywności - podsumowanie wyników kontroli Inspekcji Ochrony Środowiska
W 2022 roku Inspekcja Ochrony Środowiska przeprowadziła setki konsoli mających na celu ocenę realizację obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
-
19.01.2023
Komisja organizuje pierwszy europejski panel obywatelski na temat ograniczania marnowania żywności
Komisja jest gospodarzem pierwszego europejskiego panelu obywatelskiego w Brukseli, podczas którego obywatele mogą wyrazić swoją opinię na temat tego, jak zintensyfikować działania na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE.
-
23.11.2022
Przeciwdziałanie stratom i marnotrawieniu żywności – okrągły stół EKG/ONZ
Grupa Robocza do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ w ciągu ostatnich kilku lat skupiła się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności.