Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Panel obywatelski przedstawia 23 zalecenia mające na celu przyspieszenie ograniczania marnotrawienia żywności w UE

Kategoria: Biznes

W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. Jest to pierwszy z paneli obywatelskich nowej generacji, uruchomionych jako kontynuacja Konferencji w sprawie przyszłości Europy, osadzających praktyki partycypacyjne i deliberatywne w procesie kształtowania polityki Komisji Europejskiej w niektórych kluczowych obszarach.

Ograniczenie odpadów, a zwłaszcza marnotrawienia żywności, jest przedmiotem wniosku ustawodawczego zawartego w programie prac Komisji na 2023 r ., zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i wnioskami Konferencji Przyszłości Europy. Pod koniec trzech weekendów obrad, w obecności około 150 losowo wybranych obywateli reprezentujących różnorodność populacji europejskiej, panel obywatelski przedstawił 23 zalecenia mające na celu zintensyfikowanie bieżących wysiłków na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności poprzez wzmocnienie współpracy w łańcucha wartości, zachęcając do odpowiednich inicjatyw w przemyśle spożywczym i wspierając zmianę zachowań konsumentów.

Lista zaleceń: 

  • Im bliżej rolnika, tym szczęśliwszy konsument: mniej odpadów, więcej zrównoważonego rozwoju
  • Publiczne i prywatne wsparcie dla lokalnego rolnictwa w celu ograniczenia marnotrawienia żywności
  • Podziel się, nie marnuj!
  • Udostępnianie danych i najlepszych praktyk w całej Europie
  • Gromadzenie danych w całym łańcuchu dostaw żywności
  • Głosy obywateli mają znaczenie
  • Świeżo zebrane: Wartość sezonowej żywności
  • Ogólnounijna sieć wymiany żywności
  • Planowane zakupy i redystrybucja
  • Restauracje postulują „smacznego bez marnowania”
  • Wszystkie odpady mają znaczenie
  • Obowiązkowy system raportowania zapewniający przejrzystość w połączeniu z karami i nagrodami
  • Ogólnounijne prawodawstwo dotyczące niszczenia niesprzedanych produktów spożywczych – podejście polegające na partnerskim uczeniu się we wszystkich państwach członkowskich
  • Przejrzystość w sprawie marnotrawienia żywności dla widoczności i działania
  • Innowacje w opakowaniach i wykorzystaniu opakowań w razie potrzeby
  • Poszerzenie definicji marnotrawienia żywności w celu ratowania niezebranej żywności
  • Zachęcanie dorosłych do podejmowania działań w zakresie marnotrawienia żywności jako priorytetu
  • Świadomość żywieniowa i zrównoważona żywność w szkołach podstawowych i średnich
  • Promuj i wspieraj aplikacje i platformy udostępniania żywności, które łączą konsumentów
  • Oszczędzaj żywność, oszczędzaj pieniądze: Europejska kampania przeciwko marnowaniu żywności we współpracy ze sprzedawcami żywności przez cztery weekendy w roku
  • „Stop marnotrawstwu żywności”: Tydzień świadomości marnowania żywności w szkole
  • Zapewnienie konsumentom narzędzi do bycia świadomymi i niezależnymi w zakresie ich wpływu na marnowanie żywności oraz zrozumienia, jak przetwarzać, konserwować i ponownie używać produktu przed i po upływie daty ważności produktu
  • Wdrażanie ujednoliconych praktyk na poziomie detalicznym w przypadku promocji dla konsumentów produktów o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia

Zalecenia Panelu Obywatelskiego uzupełnią ocenę skutków i otwarte konsultacje społeczne przeprowadzone przez Komisję w sprawie unijnej inicjatywy zmiany dyrektywy ramowej w sprawie odpadów z wiążącymi celami w zakresie ograniczenia marnotrawienia żywności.

Źródło: KE

Wybierz temat: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski Przemysł rybny

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.