Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przeciwdziałanie stratom i marnotrawieniu żywności – okrągły stół EKG/ONZ

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Grupa Robocza do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ w ciągu ostatnich kilku lat skupiła się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności.

Stworzone w tym celu praktyczne narzędzia i wytyczne obejmujące między innymi Kodeks dobrych praktyk EKG/ONZ, metodologię pomiaru strat i odpadów żywnościowych dla łańcuchów dostaw świeżych produktów, a także opracowanie minimalnych wymagań jakościowych dla świeżych owoców i warzyw stanowią bezpośrednie wsparcie Celu Zrównoważonego Rozwoju - (SDG) 12.3 - dotyczącego zmniejszenia o połowę strat żywności do 2030 roku.

Podczas obrad 77. sesji Grupy Roboczej EKG/ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych (WP7), która odbywała się w trybie hybrydowym od 14 do 16 listopada br., zorganizowany został okrągły stół w sprawie strat i marnotrawstwa żywności, po którym nastąpiła dyskusja na temat potencjalnych przyszłych prac Grupy Roboczej WP7 w powyższym zakresie. Wydarzenie zostało uroczyście rozpoczęte przez Panią Agnieszkę Sudoł – Zastępcę Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Przewodnicząca Grupy Roboczej WP7 oraz przez Panią Elisabeth Tuerk - Dyrektor Wydziału Współpracy Gospodarczej i Handlu EKG/ONZ. Następnie swoje prelekcje wygłosili eksperci z różnych państw reprezentujący środowiska akademickie, administrację państwową, organizacje międzynarodowe, a także przewodniczący poszczególnych Sekcji Branżowych działających w ramach prac Grupy Roboczej WP7. 

Okrągły stół był doskonałą okazją dla delegacji państw obecnych na sesji Grupy Roboczej WP7 i przedstawicieli organizacji na prawach obserwatora do wymiany doświadczeń oraz pomysłów w zakresie przeciwdziałania stratom i marnotrawieniu żywności. Polska delegacja zaprezentowała informacje na temat tegorocznego projektu realizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”, połączonego z kampanią edukacyjną dedykowaną konsumentom „Zasada 4P” – Planuj, Przetwarzaj, Przechowuj, Podziel się.

Więcej informacji na temat obrad okrągłego stołu oraz projektu „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!” można znaleźć odpowiednio na stronie EKG/ONZ oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.