Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

16 października – Światowy Dzień Żywności FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

16 października, corocznie na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Święto proklamowane zostało przez FAO w 1979 r. w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 r. A celem obchodów jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.

FAO podejmuje istotne kroki, aby sprostać wyzwaniu, którym jest wykorzystanie potencjału nauki i innowacji do transformacji. Pierwsza w historii organizacji Strategia Nauki i Innowacji uznaje potrzebę różnorodności innowacji: technologicznych (w tym cyfrowych), społecznych, politycznych, finansowych i instytucjonalnych.

Nowe narzędzia i podejścia zmieniają sposób, w jaki hodowane są zwierzęta gospodarskie, zwalczane są szkodniki i choroby, które wpływają na zdrowie zwierząt, roślin i ludzi, chronią i przywracają nasze naturalne zdrowie zwierząt, roślin i ludzi, chronią nasze zasoby naturalne oraz wskazują sposób działania w sytuacjach kryzysowych. Dodatkowo, transformacyjne partnerstwa oraz innowacyjne finansowanie mają zasadnicze znaczenie dla przyspieszania skoordynowanych wysiłków w celu osiągnięcia wyników.

Aby zapewnić, że hasło Światowego Dnia Żywności - „nikt nie pozostanie w tyle” jest realizowane, konieczne jest inwestowanie we wszystkie obszary innowacji - od laboratorium po wiedzę rdzennych mieszkańców i drobnych producentów, aby znaleźć najlepsze rozwiązania dostosowane do lokalnych potrzeb i kontekstów ekologicznych, aby położyć kres głodowi i niedożywieniu.

Jakie narzędzia wprowadziło FAO?

Zarówno dla producentów, jak i decydentów dokładne, aktualne informacje mają kluczowe znaczenie przy podejmowaniu decyzji. Narzędzie FAO do monitorowania - eLocust3, było kluczowe we wczesnym działaniu i skutecznej walce z niedawnym nasileniem się szarańczy pustynnej w Jemenie w latach 2020-2021. Earth Map i platforma geoprzestrzenna FAO Handin-Hand Geospatial Platform przynoszą Google Earth Engine i duży katalog danych FAO do komputera każdego wykorzystywane do analizy gruntów, wody, upraw i zwierząt gospodarskich, wraz z danymi społeczno-ekonomicznymi i klimatycznymi.

Najnowocześniejsze badania i rozwój mogą pomóc w rozpoczęciu tak potrzebnej transformacji systemów rolno-spożywczych. Na przykład wspólne centrum FAO i Międzynarodowej Agencja Energii Atomowej (IAEA) oraz laboratoria opracowują nowe podejścia w celu optymalizacji technik jądrowych i izotopowych w zakresie zarządzania gruntami i wodą, naworzenia upraw, zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności.

Globalny System Informacji i Wczesnego Ostrzegania o Żywności i Rolnictwie (GIEWS), monitoruje podaż żywności i popyt na nią oraz inne kluczowe wskaźniki bezpieczeństwa żywnościowego, aby ostrzegać przed możliwymi kryzysami - aby rządy i agencje rozwoju mogły szybko działać, gdy żywności zaczyna brakować lub jest ona niedostępna.

Lepsza technologia i pozyskane dane oznaczają, że dostępne są narzędzia do przewidywania i działania na wczesnym etapie rozwijających się kryzysów, by znacząco zmniejszyć ich skutki. FAO przewodzi globalnym wysiłkom na rzecz zwiększenia działań wyprzedzających opartych na wczesnych sygnałach ostrzegawczych.

Dla osób potrzebujących pomocy aplikacja Identification, Delivery and Empowerment (IDEA) ułatwia realizację wsparcia, w tym poprzez elektroniczne vouchery, a pracownicy FAO mogą rejestrować i wspierać beneficjentów.

Ponadto FAO przekształca co najmniej 1000 wiosek na całym świecie w centra cyfrowe dzięki inicjatywie Cyfrowe Wioski, aby wszyscy rolnicy mogli korzystać z internetu, podejmować bardziej świadome decyzje o swojej produkcji i uzyskać dostęp do nowych rynków, narzędzi i usług.

Biorąc pod uwagę, że do 2050 roku liczba ludności miejskiej na świecie osiągnie prawie 70%, Inicjatywa Zielonych Miast FAO skupia się na poprawie środowiska miejskiego, wzmocnieniu powiązań między miastem a wsią oraz odporności miejskich systemów żywnościowych, usług i populacji na wstrząsy zewnętrzne.

Fakty:

  • 3,1 mld ludzi - prawie 40% światowej populacji - nie może sobie pozwolić na zdrową dietę.
  • Około 193 mln ludzi wymagało pomocy humanitarnej w 2021.
  • Konflikt był głównym czynnikiem powodującym wysoki brak bezpieczeństwa żywnościowego dla 139 mln osób w 24 krajach i terytoriach w 2021 roku.
  • Podczas gdy aż 828 mln osób cierpi głód, 1 na 8 dorosłych jest otyła, co stanowi problem narastający we wszystkich regionach świata.
  • Ponad 80% osób skrajnie ubogich żyje na obszarach wiejskich.
  • Dwie trzecie osób doświadczających poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego to wiejscy producenci żywności.
  • W skali globalnej kobiety są o 15% bardziej od mężczyzn narażone na umiarkowany lub poważny brak bezpieczeństwa żywnościowego.
  • Ludy tubylcze są strażnikami 80% światowej bioróżnorodności lądowej na 22% powierzchni Ziemi. Mimo to, cierpią one na wyższe wskaźniki ubóstwa, niedożywienia i wewnętrznych przesiedleń.
  • 160 mln dzieci jest wykorzystywanych do pracy. Sektor rolnictwa odpowiada za ponad 70% pracy dzieci na świecie.

Uczynienie żywności i rolnictwa rozwiązaniem

Chociaż żywność i rolnictwo przyczyniają się obecnie do około jednej trzeciej emisji gazów cieplarnianych, dobrą wiadomością jest to, że sektor rolno-spożywczy może być również kluczową częścią rozwiązania.

Lasy odgrywają ważną rolę w odniesieniu do zmian klimatu, dostosowania do nich i łagodzenia ich skutków, w tym służą jako biotopy obniżające zawartość dwutlenku węgla, magazynują go i są siedliskiem różnorodności biologicznej, a także buforują zagrożenia spowodowane skutkami kryzysu klimatycznego.

Powstrzymanie wylesiania i zachowanie lasów mogłoby zapobiec emisji około 3,6 gigaton równoważnika dwutlenku węgla (GtCO2) rocznie w latach 2020-2050, w tym około 14 procent tego, co jest konieczne do 2030 r., aby utrzymać ocieplenie planety poniżej 1,5 °C, przy jednoczesnej ochronie ponad połowy ziemskiej różnorodności biologicznej.

Przywrócenie terenów zdegradowanych poprzez zalesianie i ponowne zalesianie może w opłacalny sposób usunąć z atmosfery do 1,5 GtCO2e rocznie w latach 2020-2050, co jest porównywalne z wycofaniem z ruchu 325 mln samochodów osobowych napędzanych benzyną.

Źródło: FAO


Światowy Dzień Żywności FAO, który przypada na 16 października, stał się naszą inspiracją do zorganizowania już drugiej edycji wydarzenia popularyzującego cele zrównoważonego rozwoju, ale jak zwykle dla FoodFakty z szerokim spojrzeniem na kluczowe aspekty dla branży spożywczej. Włączamy się w obchody Światowego Dnia Żywności FAO i serdecznie zapraszamy do udziału oraz wysłuchania inspirujących prelekcji wybitnych specjalistów podczas FoodFakty Summit 2022.

Zapraszamy do rejestracji na wydarzenie

 


 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.