16 października – Światowy Dzień Żywności FAO
16 października, corocznie na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Święto proklamowane zostało przez FAO w 1979 r. w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 r. A celem obchodów jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
FAO podejmuje istotne kroki, aby sprostać wyzwaniu, którym jest wykorzystanie potencjału nauki i innowacji do transformacji. Pierwsza w historii organizacji Strategia Nauki i Innowacji uznaje potrzebę różnorodności innowacji: technologicznych (w tym cyfrowych), społecznych, politycznych, finansowych i instytucjonalnych.
Nowe narzędzia i podejścia zmieniają sposób, w jaki hodowane są zwierzęta gospodarskie, zwalczane są szkodniki i choroby, które wpływają na zdrowie zwierząt, roślin i ludzi, chronią i przywracają nasze naturalne zdrowie zwierząt, roślin i ludzi, chronią nasze zasoby naturalne oraz wskazują sposób działania w sytuacjach kryzysowych. Dodatkowo, transformacyjne partnerstwa oraz innowacyjne finansowanie mają zasadnicze znaczenie dla przyspieszania skoordynowanych wysiłków w celu osiągnięcia wyników.
Aby zapewnić, że hasło Światowego Dnia Żywności - „nikt nie pozostanie w tyle” jest realizowane, konieczne jest inwestowanie we wszystkie obszary innowacji - od laboratorium po wiedzę rdzennych mieszkańców i drobnych producentów, aby znaleźć najlepsze rozwiązania dostosowane do lokalnych potrzeb i kontekstów ekologicznych, aby położyć kres głodowi i niedożywieniu.
Jakie narzędzia wprowadziło FAO?
Zarówno dla producentów, jak i decydentów dokładne, aktualne informacje mają kluczowe znaczenie przy podejmowaniu decyzji. Narzędzie FAO do monitorowania - eLocust3, było kluczowe we wczesnym działaniu i skutecznej walce z niedawnym nasileniem się szarańczy pustynnej w Jemenie w latach 2020-2021. Earth Map i platforma geoprzestrzenna FAO Handin-Hand Geospatial Platform przynoszą Google Earth Engine i duży katalog danych FAO do komputera każdego wykorzystywane do analizy gruntów, wody, upraw i zwierząt gospodarskich, wraz z danymi społeczno-ekonomicznymi i klimatycznymi.
Najnowocześniejsze badania i rozwój mogą pomóc w rozpoczęciu tak potrzebnej transformacji systemów rolno-spożywczych. Na przykład wspólne centrum FAO i Międzynarodowej Agencja Energii Atomowej (IAEA) oraz laboratoria opracowują nowe podejścia w celu optymalizacji technik jądrowych i izotopowych w zakresie zarządzania gruntami i wodą, naworzenia upraw, zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności.
Globalny System Informacji i Wczesnego Ostrzegania o Żywności i Rolnictwie (GIEWS), monitoruje podaż żywności i popyt na nią oraz inne kluczowe wskaźniki bezpieczeństwa żywnościowego, aby ostrzegać przed możliwymi kryzysami - aby rządy i agencje rozwoju mogły szybko działać, gdy żywności zaczyna brakować lub jest ona niedostępna.
Lepsza technologia i pozyskane dane oznaczają, że dostępne są narzędzia do przewidywania i działania na wczesnym etapie rozwijających się kryzysów, by znacząco zmniejszyć ich skutki. FAO przewodzi globalnym wysiłkom na rzecz zwiększenia działań wyprzedzających opartych na wczesnych sygnałach ostrzegawczych.
Dla osób potrzebujących pomocy aplikacja Identification, Delivery and Empowerment (IDEA) ułatwia realizację wsparcia, w tym poprzez elektroniczne vouchery, a pracownicy FAO mogą rejestrować i wspierać beneficjentów.
Ponadto FAO przekształca co najmniej 1000 wiosek na całym świecie w centra cyfrowe dzięki inicjatywie Cyfrowe Wioski, aby wszyscy rolnicy mogli korzystać z internetu, podejmować bardziej świadome decyzje o swojej produkcji i uzyskać dostęp do nowych rynków, narzędzi i usług.
Biorąc pod uwagę, że do 2050 roku liczba ludności miejskiej na świecie osiągnie prawie 70%, Inicjatywa Zielonych Miast FAO skupia się na poprawie środowiska miejskiego, wzmocnieniu powiązań między miastem a wsią oraz odporności miejskich systemów żywnościowych, usług i populacji na wstrząsy zewnętrzne.
Fakty:
- 3,1 mld ludzi - prawie 40% światowej populacji - nie może sobie pozwolić na zdrową dietę.
- Około 193 mln ludzi wymagało pomocy humanitarnej w 2021.
- Konflikt był głównym czynnikiem powodującym wysoki brak bezpieczeństwa żywnościowego dla 139 mln osób w 24 krajach i terytoriach w 2021 roku.
- Podczas gdy aż 828 mln osób cierpi głód, 1 na 8 dorosłych jest otyła, co stanowi problem narastający we wszystkich regionach świata.
- Ponad 80% osób skrajnie ubogich żyje na obszarach wiejskich.
- Dwie trzecie osób doświadczających poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego to wiejscy producenci żywności.
- W skali globalnej kobiety są o 15% bardziej od mężczyzn narażone na umiarkowany lub poważny brak bezpieczeństwa żywnościowego.
- Ludy tubylcze są strażnikami 80% światowej bioróżnorodności lądowej na 22% powierzchni Ziemi. Mimo to, cierpią one na wyższe wskaźniki ubóstwa, niedożywienia i wewnętrznych przesiedleń.
- 160 mln dzieci jest wykorzystywanych do pracy. Sektor rolnictwa odpowiada za ponad 70% pracy dzieci na świecie.
Uczynienie żywności i rolnictwa rozwiązaniem
Chociaż żywność i rolnictwo przyczyniają się obecnie do około jednej trzeciej emisji gazów cieplarnianych, dobrą wiadomością jest to, że sektor rolno-spożywczy może być również kluczową częścią rozwiązania.
Lasy odgrywają ważną rolę w odniesieniu do zmian klimatu, dostosowania do nich i łagodzenia ich skutków, w tym służą jako biotopy obniżające zawartość dwutlenku węgla, magazynują go i są siedliskiem różnorodności biologicznej, a także buforują zagrożenia spowodowane skutkami kryzysu klimatycznego.
Powstrzymanie wylesiania i zachowanie lasów mogłoby zapobiec emisji około 3,6 gigaton równoważnika dwutlenku węgla (GtCO2) rocznie w latach 2020-2050, w tym około 14 procent tego, co jest konieczne do 2030 r., aby utrzymać ocieplenie planety poniżej 1,5 °C, przy jednoczesnej ochronie ponad połowy ziemskiej różnorodności biologicznej.
Przywrócenie terenów zdegradowanych poprzez zalesianie i ponowne zalesianie może w opłacalny sposób usunąć z atmosfery do 1,5 GtCO2e rocznie w latach 2020-2050, co jest porównywalne z wycofaniem z ruchu 325 mln samochodów osobowych napędzanych benzyną.
Źródło: FAO
Światowy Dzień Żywności FAO, który przypada na 16 października, stał się naszą inspiracją do zorganizowania już drugiej edycji wydarzenia popularyzującego cele zrównoważonego rozwoju, ale jak zwykle dla FoodFakty z szerokim spojrzeniem na kluczowe aspekty dla branży spożywczej. Włączamy się w obchody Światowego Dnia Żywności FAO i serdecznie zapraszamy do udziału oraz wysłuchania inspirujących prelekcji wybitnych specjalistów podczas FoodFakty Summit 2022.
Zapraszamy do rejestracji na wydarzenie