Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

3M Food Safety News: Postęp w molekularnej diagnostyce patogenów w sektorze spożywczym – od PCR do LAMP

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest obecnie kluczowym aspektem zarówno dla producentów żywności, organów kontrolnych jak i konsumentów. Środki spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego mogą stanowić zagrożenie dla ogólnego stanu i zdrowia człowieka, będąc wektorem wielu mikroorganizmów chorobotwórczych. Przedsiębiorstwa z sektora spożywczego odgrywają zatem kluczową rolę w zapewnieniu, że wytwarzane przez nich produkty żywnościowe są bezpieczne i niezanieczyszczone groźnymi dla zdrowia drobnoustrojami, takimi jak np.: Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes.

Według najnowszych danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (ang. WHO), każdego roku ok. 600 mln ludzi na całym świecie (prawie 1 na 10 osób) ulega zatruciu po spożyciu skażonej żywności, co przyczynia się aż do 420 tys. zgonów rocznie. Szacuje się, że w XXI wieku liczba chorób przenoszonych przez żywność wzrosła prawie dwukrotnie z powodu m.in.: intensyfikacji produkcji, globalizacji handlu żywnością, zmian klimatycznych oraz rosnącej liczby ludności. Sprawna diagnostyka i charakterystyka patogenów przenoszonych przez żywność ma zatem ogromne znaczenie nie tylko dla samego sektora spożywczego, ale także ze względu na ochronę zdrowia publicznego, a co za tym idzie, zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów.

Powszechnie stosowane metody wykrywania patogenów

Drobnoustroje chorobotwórcze mogą być wykrywane w żywności na wiele sposobów, począwszy od tradycyjnych metod horyzontalnych, poprzez metody z wykorzystaniem przeciwciał (immunologiczne), aż po metody oparte na technologiach molekularnych (np. amplifikacja kwasów nukleinowych). Wymienione metody badawcze cechuje duże zróżnicowanie w czułości oraz czasochłonności, która w przypadku klasycznych metod hodowlanych na podłożach agarowych może wynieść nawet od 3 do 5 dni do uzyskania wyniku negatywnego.

W celu przeprowadzenia sprawnej i efektywnej diagnostyki patogenów w sektorze spożywczym niezbędne jest uzyskanie szybkich, dokładnych i wiarygodnych wyników.
Z tego powodu w ostatnich latach obserwuje się rosnące wykorzystanie rozwiązań detekcyjnych opartych na metodach biologii molekularnej. W porównaniu z innymi dostępnymi technikami analitycznymi, metody molekularne wyróżnia znacznie większa czułość i dokładność oraz, w zależności od badanego mikroorganizmu, skrócenie czasu do wydania wyniku negatywnego już od 12 do 24 godzin.

Początki diagnostyki molekularnej sięgają lat 80. XX wieku, wraz z odkryciem i wykorzystaniem łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR), poprzez późniejsze opracowanie i stosowanie jej licznych modyfikacji (np. Real-Time PCR). Implementacja technik PCR była krokiem milowym w wielu dziedzinach nauki i znacząco przyczyniła się do rozwoju szybkich i czułych metod diagnostycznych polegających na amplifikacji oraz detekcji specyficznych odcinków DNA. Z biegiem lat upowszechnienie technik opartych na reakcji PCR znalazło swoje zastosowanie również w sektorze spożywczym. Szerokie wykorzystanie tych metod znacznie usprawniło i poprawiło czułość detekcji, m.in. patogenów w żywności, oraz skróciło czas do uzyskania wyniku analizy. Z drugiej strony, dynamiczna popularyzacja technik PCR w przemyśle żywnościowym uwidoczniła również kilka ograniczeń dotyczących samej metody, takich na przykład jak:

  • konieczność używania kosztownych termocyklerów (zwłaszcza Real-Time PCR);
  • ograniczona specyficzność i wydajność amplifikacji DNA;
  • wrażliwość na liczne inhibitory znajdujące się w żywności oraz w środkach myjących i dezynfekcyjnych.

Obecnie techniki PCR są powszechnie stosowane w diagnostyce drobnoustrojów patogennych w żywności.  W ostatnich latach nastąpił intensywny rozwój nowych technologii opartych na amplifikacji i wykrywaniu specyficznych sekwencji DNA. Jedną z tych technik jest amplifikacja LAMP, która umożliwia uzyskanie szybkich i pewnych wyników analizy.

Metoda LAMP - Innowacja w molekularnych badaniach patogenów

Metoda LAMP (ang. Loop-Mediated Isothermal Amplification) jest postępową techniką molekularną, polegającą na izotermicznej reakcji amplifikacji kwasów nukleinowych, która eliminuje konieczność wykorzystywania kosztownych termocyklerów. LAMP jest bowiem prostą i skuteczną metodą analityczną, która z wysoką czułością i specyficznością umożliwia przeprowadzenie szybkiej, wydajnej oraz niskonakładowej amplifikacji specyficznej sekwencji DNA patogenów w żywności. Metoda LAMP znacznie usprawnia amplifikację wybranych odcinków DNA oraz pokonuje liczne ograniczenia technik PCR z 5-ciu wartych do przybliżenia powodów:

  • PROTOKOŁY BADAWCZE

W reakcji LAMP wykorzystywany jest jeden, uniwersalny protokół (profil) reakcji dla wszystkich patogenów w żywności, co umożliwia przeprowadzenie równoczesnych analiz wielu parametrów. W analizie PCR protokoły badawcze często różnią się pomiędzy badanymi drobnoustrojami, co utrudnia i wydłuża sprawną analizę.

  • SPECYFICZNOŚĆ DO MATRYCOWEGO DNA PATOGENU

Metodę LAMP cechuje wysoka specyficzność, gdyż w reakcji wykorzystywanych jest od 4 do 6 starterów, zaś do amplifikacji materiału genetycznego dochodzi wyłącznie wówczas, gdy startery prawidłowo rozpoznają od 6 do 8 specyficznych sekwencji DNA badanego patogenu. W reakcji PCR stosowane są tylko 2 startery, rozpoznające 2 specyficzne regiony DNA mikroorganizmu.

  • AMPLIFIKACJA DOCELOWEGO DNA

Reakcja LAMP przeprowadzana jest przez polimerazę Bst (izolowaną z Bacillus stearothermophilus), posiadającą zdolność do przemieszczania (wymiany) nici DNA, o aktywności niewrażliwej na znane inhibitory reakcji amplifikacji. Powszechne metody PCR wykorzystują inny enzym – polimerazę Taq – który jest mniej wydajny, za to bardziej podatny na działanie inhibitorów i hamowanie amplifikacji DNA.

  • MECHANIZM REAKCJI

Amplifikacja LAMP przeprowadzana jest w sposób ciągły, w stałej i niezmiennej temperaturze (ok. 60oC) przez polimerazę Bst. W przypadku metod PCR, wymagających cyklicznych etapów grzania i chłodzenia mieszaniny reakcyjnej oraz wielokrotnego przyłączania i odłączania polimerazy Taq od matrycy DNA, wydłużanie nici docelowego DNA jest ograniczone wyłącznie do długości trwania określonego cyklu, a co za tym idzie, podatne na interferencję.

  • DETEKCJA PRODUKTÓW AMPLIFIKACJI

Jednym ze sposobów odczytu wyniku po amplifikacji DNA w metodzie LAMP jest wydajny pomiar bioluminescencji, której odczyt jest niewrażliwy na interferencję z badanej próbki. W wielu systemach PCR wykrycie produktów amplifikacji DNA dokonywane jest poprzez pomiar fluorescencji, która jest często zakłócana poprzez autofluorescencję, pochodzącą ze składników niektórych matryc żywnościowych lub komponentów pożywek mikrobiologicznych użytych do wzbogacenia próbki.

Obecny kierunek rozwoju

W ostatnim dziesięcioleciu w literaturze naukowej opublikowane zostały liczne artykuły wskazujące na ogromny potencjał i możliwości wykorzystania techniki LAMP do sprawnej i dokładnej diagnostyki drobnoustrojów chorobotwórczych w przemyśle żywnościowym. Metoda ta łączy ze sobą progresywną technologię amplifikacji DNA o wysokiej czułości i swoistości, wraz ze skróconym czasem niezbędnym do przeprowadzenia analizy.

Odzwierciedleniem potencjału technologii LAMP było opracowanie gotowych do użycia, komercyjnie dostępnych zestawów diagnostycznych w kierunku wykrywania wielu patogenów w sektorze spożywczym.

Metoda LAMP cieszy się coraz większym zainteresowaniem i jest z powodzeniem wdrażana w laboratoriach przyzakładowych oraz laboratoriach akredytowanych w skali globalnej, w tym również w krajach Europy. Efektem szerokiego uznania techniki amplifikacji LAMP jest oficjalne zatwierdzenie i rekomendowanie tej metody badawczej do rutynowej detekcji i identyfikacji patogenów (np. Salmonella, Listeria monocytogens), przez wiele niezależnych jednostek i organów kontrolnych, np. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (ang. USDA - FSIS).   

 

W przypadku pojawienia się dodatkowych pytań, serdecznie zachęcamy do bezpośredniego kontaktu (e-mail: santon@mmm.com). Będzie Nam bardzo miło porozmawiać z Państwem osobiście i wspólnie omówić poruszone zagadnienia.

 

Autor:dr Sebastian Antoń
dr Sebastian Antoń
3M Poland Sp. z o.o.
Dział Bezpieczeństwa Żywności
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Mikrobiologia żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.