System do detekcji molekularnej 3M™ (MDS)
System 3M™ do Detekcji Molekularnej MDS (Molecular Detection System) to dokładne i niezawodne rozwiązanie umożliwiające diagnostykę i wykrywanie patogenów w żywności.
Bakterie kwasu mlekowego są mikroorganizmami mającymi korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego człowieka, są także kluczowym elementem w produkcji żywności specjalistycznej. Jednocześnie mogą powodować psucie żywności, które objawia się przede wszystkim zmianą koloru, nieprzyjemnym zapachem, śluzowaceniem oraz bombażem technicznym. Ze względu na różne właściwości, bakterie kwasu mlekowego dzielą się na homo- i heterofermentatywne.
Przydatność produktu do spożycia
W związku z potencjalnym zagrożeniem jakie niesie za sobą obecność omawianych mikroorganizmów w żywności, wielu producentów podczas oceny okresu przydatności produktów do spożycia, decyduje się na oznaczanie bakterii kwasu mlekowego i włączenia tego parametru do rutynowych badań mających na celu określenie liczby i obecności tzw. bakterii wskaźnikowych. Informacja na temat obecności i/lub liczby bakterii kwasu mlekowego ma istotny wpływ na szacowanie okresu przydatności produktów spożywczych. Aby ułatwić oznaczanie bakterii kwasu mlekowego w różnorodnych matrycach żywnościowych dział R&D w 3M stworzył płytkę 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count, która dzięki zastosowaniu unikalnej technologii pozwalającej na utrzymywaniu powstałych pęcherzyków gazu przy kolonii umożliwia rozróżnienie homo- i heterofermentatywnych form tych bakterii. W przypadku metod tradycyjnych nie jest to możliwe. Ponadto płytki z podłożem tradycyjnym muszą być inkubowane w warunkach beztlenowych, co wymaga zastosowania dodatkowego wyposażenia, natomiast płytka 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count umożliwia prowadzenie inkubacji w warunkach tlenowych.
Cel badania
Celem przeprowadzonego badania była ocena przydatności podłoża (płytek) 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count do badania bakterii kwasu mlekowego w produktach mięsnych gotowych do spożycia (RTE) oraz sosach w porównaniu do metody tradycyjnej wykorzystującej agar MRS oraz innej metody komercyjnej polegającej na oznaczeniu NPL.
Przeczytaj także
Firma 3M ogłosiła, że test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION. W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR...
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...
Polecane produkty
System 3M™ do Detekcji Molekularnej MDS (Molecular Detection System) to dokładne i niezawodne rozwiązanie umożliwiające diagnostykę i wykrywanie patogenów w żywności.
Płytki 3M™ Petrifilm™ do oznaczania bakterii wskaźnikowych.
Przełom w monitorowaniu higieny.