Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Porównanie metod pozwalających na oznaczanie bakterii kwasu mlekowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bakterie kwasu mlekowego są mikroorganizmami mającymi korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego człowieka,  są także kluczowym elementem w produkcji żywności specjalistycznej. Jednocześnie mogą powodować psucie żywności, które objawia się przede wszystkim zmianą koloru, nieprzyjemnym zapachem, śluzowaceniem oraz bombażem technicznym. Ze względu na różne właściwości, bakterie kwasu mlekowego dzielą się na homo- i heterofermentatywne. 

Przydatność produktu do spożycia

W związku z potencjalnym zagrożeniem jakie niesie za sobą obecność omawianych mikroorganizmów w żywności, wielu producentów podczas oceny okresu przydatności produktów do spożycia, decyduje się na oznaczanie bakterii kwasu mlekowego i włączenia tego parametru do rutynowych badań mających na celu określenie liczby i obecności tzw. bakterii wskaźnikowych. Informacja na temat obecności i/lub liczby bakterii kwasu mlekowego ma istotny wpływ na szacowanie okresu przydatności produktów spożywczych. Aby ułatwić oznaczanie bakterii kwasu mlekowego w różnorodnych matrycach żywnościowych dział R&D w 3M stworzył płytkę 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count, która dzięki zastosowaniu unikalnej technologii pozwalającej na utrzymywaniu powstałych pęcherzyków gazu przy kolonii umożliwia rozróżnienie homo- i heterofermentatywnych form tych bakterii. W przypadku metod tradycyjnych nie jest to możliwe. Ponadto płytki z podłożem tradycyjnym muszą być inkubowane w warunkach beztlenowych, co wymaga zastosowania dodatkowego wyposażenia, natomiast płytka 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count umożliwia prowadzenie inkubacji w warunkach tlenowych.

Cel badania

Celem przeprowadzonego badania była ocena przydatności podłoża (płytek) 3MTM PetrifilmTM Lactic Acid Bacteria Count do badania bakterii kwasu mlekowego w produktach mięsnych gotowych do spożycia (RTE) oraz sosach w porównaniu do metody tradycyjnej wykorzystującej agar MRS oraz innej metody komercyjnej polegającej na oznaczeniu NPL.

Pobierz pełne opracowanie: PORÓWNANIE METOD POZWALAJĄCYCH NA OZNACZANIE BAKTERII KWASU MLEKOWEGO W PRODUKTACH MIĘSNYCH GOTOWYCH DO SPOŻYCIA (RTE) ORAZ W SOSACH

 

Autor: 3M Poland

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn