Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

5 niebezpiecznych produktów z Polski- raport tygodniowy RASFF (06-12.05.2019)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (06-12.05.2019) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2019

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

 

BRAK ZGŁOSZEŃ

   

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

 

Produkt:  mrożone policzki wieprzowe z Polski przez Estonię
Kraj zgłaszający:  Finlandia
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność/25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wstrzymane przez operatora
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  zmielona gałka muszkatałowa z Polski (surowiec z Indonezji, przez Niemcy)
Kraj zgłaszający:  Czechy
Ryzyko:  ochratoksyna A (67.6 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dalsza dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

  

Produkt:  nogi z kurczaka bez kości
Kraj zgłaszający:  Czechy
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis  (w 5 z 5 próbek / 25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  cukierki z Polski przez Węgry
Kraj zgłaszający:  Słowacja
Ryzyko:  zbyt wysoka zawartość barwnika E104 żółcień chinolinowa (44,6 mg / kg - ppm) i niezadeklarowany barwnik E 102 - tartrazyna
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszajacego
Podjęte działania:  wycfanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja na temat działań następczych- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzony kurczak typu brojler
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Infantis (obecność/25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  zniszczenie
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

       

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

BRAK ZGŁOSZEŃ

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.