Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zatrucia spowodowane przez E. coli z surowego mleka - raport tygodniowy RASFF (29.04 - 05.05.2019)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (29.04 - 05.05.2019) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - IV KWARTAŁ 2018

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

 

Produkt:  mrożony kurczak (kebab)
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella (w 4 z 5 próbek / 25 g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy

   

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

 

Produkt:  chłodzone skrzydełka z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Słowacja
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Kentucky (obecność / 25 g)
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożony kurczak (kebab)
Kraj zgłaszający:  Polska
Ryzyko:  Salmonella (w 4 z 5 próbek / 25 g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy

 

Produkt:  filety z piersi kurczaka
Kraj zgłaszający:  Czechy
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Infantis (obecność w 2 z 5 próbek / 25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

  

Produkt:  chłodzone mielone mięso z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Livingstone (w 3 z 5 próbek/25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacja dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

       

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

Produkt:  mrożony kurczak (kebab)
Kraj pochodzenia:  Polska
Ryzyko:  Salmonella (w 4 z 5 próbek / 25 g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy

 

Produkt:  olej palmowy
Kraj pochodzenia:  Togo
Ryzyko:  benzo(a)piren (5.65 µg/kg - ppb) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (suma PAH4: 35.95 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  piwo
Kraj pochodzenia:  Stany Zjednoczone
Ryzyko:  niewystarczające znakowanie (słód pszenny nie wymieniony na etykiecie)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie od konsumentów
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - kontrola własnej firmy

 

Produkt:  ser z surowego mleka
Kraj pochodzenia:  Francja
Ryzyko:  podejrzenie zachorowań spowodowanych przez produkującą shigatoksynę Escherichia coli (O26) 
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - zatrucie żywności

 

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.