Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

78. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pani Agnieszka Sudoł, Zastępca GIJHARS, reprezentująca Polskę ponownie wybrana na Przewodniczącą Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych!

Od 13 do 15 listopada 2023 roku w Genewie odbyła się 78. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych (WP.7). Spotkaniu przewodniczyła Pani Agnieszka Sudoł, Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Spożywczych. W posiedzeniu wzięli udział delegaci z 16 państw członkowskich, w tym reprezentujący Polskę pracownicy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także przedstawiciele innych organizacji zajmujących się opracowywaniem norm dla żywności oraz obserwatorzy reprezentujący konsumentów i przemysł.

Podczas posiedzenia omówiono między innymi wyniki ankiety dotyczącej wpływu norm EKG/ONZ na globalny handel artykułami rolno-spożywczymi i powiązania norm jakości handlowej z ramami legislacyjnymi w krajach uczestniczących w pracach organizacji. Odzew państw był bardzo duży, co pozwoliło na zebranie pełnej i poglądowej informacji. Polska również wzięła udział w badaniu i przekazała swoje odpowiedzi. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej. Dlatego prace tej organizacji mają duży wpływ na legislację unijną i tym samym na handel tymi produktami.

Podczas spotkania odbyło się również seminarium dotyczące przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności oraz roli cyfryzacji w zapewnieniu efektywnego handlu rolno-spożywczego. Temat cyfryzacji dotyczył potrzeb i istniejących rozwiązań dla krajowych organów inspekcyjnych, a także potencjalnych przyszłych prac w tym zakresie.

Pani Agnieszka Sudoł podczas swojego wystąpienia przedstawiła temat dedykowanych narzędzi cyfrowych wykorzystywanych przez IJHARS oraz plany ich dalszego rozwoju.

Należy również podkreślić, że Grupa Robocza EKG/ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych w ciągu ostatnich kilku lat skupiła się nie tylko na swoich podstawowych pracach standaryzacyjnych, ale również na temacie ograniczania strat i marnotrawienia żywności. Grupa ta realizuje w ten sposób Cele Zrównoważonego Rozwoju (ang. Sustainable Development Goals - SDG) między innymi cel 12.3 - dotyczący zmniejszenia o połowę strat żywności do 2030 roku. W związku z tym, drugiego dnia posiedzenia został zorganizowany okrągły stół w sprawie strat i marnotrawstwa żywności, po którym nastąpiła dyskusja na temat przyszłych prac Grupy Roboczej WP.7 w powyższym zakresie. Swoje prelekcje wygłosili eksperci z różnych państw reprezentujący środowiska akademickie, administrację państwową, organizacje międzynarodowe, a także przewodniczący poszczególnych Sekcji Branżowych działających w ramach prac Grupy Roboczej WP.7.

Podczas sesji 78. sesji Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych zatwierdzono szereg norm na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, drobne owoce, kiwi, orzechy nerkowca czy orzechy pekan, a także zrewidowaną normę dla mięsa wołowego - tusz i elementów.

Na zakończenie obrad, przy dużym poparciu obecnych na sesji państw (w tym Polski), wybrano ponownie panią Agnieszkę Sudoł (Polska) na Przewodniczącą Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych i pana Bucky Gwartney (USA) na Wiceprzewodniczącego.

To bardzo prestiżowe wyróżnienie, które podkreśla ważną rolę Polski na arenie międzynarodowej w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności, a także honoruje profesjonalizm ekspertów IJHARS. – powiedział Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.