Wyniki wyszukiwania
-
11.07.2025
Implementacja rozporządzenia EUDR w Polsce – założenia projektu ustawy UC101 i konsekwencje dla przedsiębiorców
Projekt został wpisany do wykazu prac legislacyjnych Rady Ministrów i przewidziano jego uchwalenie w IV kwartale 2025 r., co oznacza konieczność pilnego przygotowania się przez przedsiębiorców do nadchodzących obowiązków -
11.07.2025
Marnotrawstwo żywności: Czy firmy tylko deklarują, czy naprawdę działają?
Choć większość firm spożywczych dostrzega problem marnotrawstwa żywności, tylko nieliczne podejmują realne, systemowe działania. Badanie DNV ujawnia wyraźny rozdźwięk między świadomością a praktyką.
-
11.07.2025
Mięso polskie czy zagraniczne? IJHARS podsumowuje działania kontrolne
Informacja o pochodzeniu mięsa to ważny element brany pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS od lutego do połowy czerwca intensywnie sprawdzała, czy informacja o pochodzeniu mięsa, umieszczona przez producentów na opakowaniach oraz wskazana przez sprzedawców w ladach chłodniczych, jest prawdziwa.
-
10.07.2025
Na progu nowych limitów pozostałości pestycydów
Zapraszamy do pobrania darmowego artykułu, przygotowanego przez eksperta J.S. Hamilton. To praktyczne kompendium dla producentów i dystrybutorów żywności, którzy chcą być o krok przed zmianami prawa.
-
10.07.2025
Jakość żywności w Wielkiej Brytanii: co wykazały badania FSA?
Opublikowano wyniki badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii przez FSA. W przypadku 96% pobranych próbek nie stwierdzono żadnych niezgodności, a wykryte niedociągnięcia dotyczyły przede wszystkim niezadeklarowanych alergenów oraz produktów mięsnych.
-
10.07.2025
ECDC zaleca stosowanie WGS w analizie klastrów w sytuacjach wybuchów chorób
Zastosowanie WGS jako rutynowego podejścia w analizie klastrów wzrosło z 96% do 100% , natomiast liczba uczestników stosujących analizę MLVA spadła z 13% do 8%. ECDC zaleca stosowanie WGS w analizie klastrów w sytuacjach wybuchów chorób.
-
09.07.2025
Pestycyd (antrachinon) w określonych partiach herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
09.07.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (łopatki) do żywności.
-
09.07.2025
5 kroków skutecznego śledzenia pochodzenia artykułów spożywczych
Bakterie w mleku, fipronil w jajkach czy plastikowe elementy w mięsie mielonym: gdy występuje ryzyko wycofania partii towaru z rynku, producenci żywności muszą dokładnie wiedzieć komu, kiedy i jakie produkty dostarczyli. Oto 5 kroków na drodze do osiągnięcia całkowitej przejrzystości w łańcuchu dostaw.
-
09.07.2025
Raport tygodniowy RASFF (30.06-06.07.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
09.07.2025
W badaniu naukowców JRC KE stwierdzono wysoki wskaźnik problemów z bezpieczeństwem żywności i oszustwami dla cynamonu dostępnego w sprzedaży detalicznej
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Nature" stwierdzono wysoki wskaźnik (66,3 % przebadanych próbek) problemów z bezpieczeństwem żywności i oszustwami dla cynamonu dostępnego w sprzedaży detalicznej. Większość próbek zakupiono w krajach UE, a główne problemy dotyczyły zawartości popiołu, ołowiu, siarki, kumaryny oraz zastępowania innymi gatunkami i częściami roślin.
-
08.07.2025
MF wyjaśnia przepisy VAT o systemie kaucyjnym
Ministerstwo Finansów opublikowało projekt wyjaśnień z zakresu VAT dotyczących systemu kaucyjnego. Uwagi do niego można zgłaszać do 17 lipca 2025 r., a zatem czasu jest bardzo mało. Jeżeli okres wakacyjny powstrzyma wprowadzenie istotnych zmian, objaśnienia te staną się niebawem źródłem wielu działań i decyzji biznesowych po stronie interesariuszy systemu.