Wyniki wyszukiwania
-
09.05.2025
VIII Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Drobnoustroje i ich metabolity”
Serdecznie zapraszamy naukowców i doktorantów zajmujących się mikroorganizmami w szerokim kontekście ich zastosowań w produkcji żywności oraz opracowujących nowe metody zwalczania zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym.Czytaj więcej -
09.05.2025
MRL dla chlormekwatu w ziarnie owsa - opinia EFSA
EFSA opublikował opinię dotyczącą modyfikacji istniejącego maksymalnego poziomu pozostałości chlormekwatu w owsie
-
08.05.2025
Wzrost świadomości konsumentów przełożył się na większą ilość skarg konsumenckich w Irlandii
W ubiegły roku irlandzki urząd FSAI rozpatrzył łącznie 8596 skarg i zapytań konsumentów, co stanowi wzrost w porównianiu do 2023 r.Czytaj więcej -
08.05.2025
Pseudomonas spp. w mleku i produktach mleczarskich: zagrożenie mikrobiologiczne, zdolność do tworzenia biofilmu i profile antybiotykowe
Bakterie z rodzaju Pseudomonas, choć nie są klasycznymi patogenami, mogą negatywnie wpływać na trwałość produktów mlecznych oraz stanowić zagrożenie w kontekście antybiotykooporności i tworzenia biofilmów.Czytaj więcej -
08.05.2025
Lepsze opakowania i know-how dla polskich firm dzięki europejskiej współpracy
Rozwój innowacyjnych, wysokobarierowych opakowań z papieru i tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością wspiera rozpoczęty w marcu 2024 roku europejski projekt BeFORE. Rozwiązania z Polski, Niemiec i Belgii badać będą eksperci i naukowcy z renomowanych instytucji i organizacji branżowych z tych krajów, a ich celem jest wypracowanie rozwiązań odpowiadających zarówno na wyzwania technologiczne, jak i na zmieniające się wymogi prawne i środowiskowe.Czytaj więcej -
07.05.2025
Rosnące ceny surowców, presja na marże, rynek konsumenta – jak system ERP może pomóc w tych trudnych czasach?
Producenci żywności nie mają łatwo: globalna konkurencja, coraz bardziej złożone łańcuchy dostaw, coraz wyższe wymagania sieci handlu detalicznego w zakresie jakości i szybkości realizacji dostaw. Na dodatek rosnące ceny surowców zwiększają presję na marże.Czytaj więcej -
07.05.2025
Nowe uprawnienia FSA do walki z oszustwami żywnościowymi
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ogłosiła wprowadzenie w życie nowych uprawnień, które wzmocnią zdolności jej Krajowej Jednostki ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) w Anglii i Walii do zwalczania oszustw żywnościowych.
-
06.05.2025
Acesulfam K (E950) jako dodatek do żywności - ponowna ocena EFSA
Zespół orzekający stwierdził, że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania acesulfamu K (E 950) nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. Zwiększył też jego dopuszczalne dzienne spożycie.
-
06.05.2025
Sekwencjonowanie całego genomu w ogniskach chorób przenoszonych drogą pokarmową
Analizując i porównując profile genomiczne bakterii z zanieczyszczonej żywności i zakażonych osób, naukowcy mogą zidentyfikować korelacje między źródłami infekcji a przypadkami u ludzi, zapewniając podstawę skuteczniejszych interwencji w zakresie zdrowia publicznego.Czytaj więcej -
05.05.2025
Możliwa obecność fragmentów plastiku w jednej partii zajączków z polewy o smaku kakaowo-mlecznej
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o skardze konsumenta na obecność fragmentu plastiku w produkcie pn. Zajączek z polewy o smaku kakaowo-mlecznej.Czytaj więcej -
05.05.2025
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.Czytaj więcej -
05.05.2025
Stosowanie oświadczeń „botanicals” w reklamie suplementu diety - wyrok TSUE
Przedmiotem sporu była możliwość stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego substancji botanicznych (tzw. botanicals) w reklamie suplementu diety zawierającego wyciągi z szafranu i soku melona