Wyniki wyszukiwania
-
12.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (03.03-09.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
12.03.2025
Wdrożenie programu monitorowania środowiska w Twoim zakładzie: Co warto rozważyć?
Zgodnie z obowiązującymi standardami producenci z sektora spożywczego są zobligowani do wdrożenia skutecznego programu monitorowania środowiska (ang. Environmental Monitoring Program – EMP), aby zminimalizować zagrożenia dla zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności.
-
12.03.2025
Nowa ocena EFSA: Alternatywne podejścia do szacowania narażenia na pestycydy w diecie
Obliczenia wykazały, że dla większości podgrup pestycydów/populacji prawdopodobieństwo narażenia powyżej ostrej dawki referencyjnej (ARfD) było nieistotne.
-
11.03.2025
Zmiana maksymalnej dopuszczalnej pozostałości acekwinocylu w truskawkach - rekomendacja EFSA
W dniu 1 lutego 2025 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową dotyczącą modyfikacji istniejącego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla substancji czynne jaką jest acekwinocyl w truskawkach.
-
11.03.2025
Wyniki kontroli jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych
Czy każdy tłuszcz do smarowania pieczywa jest masłem?
-
11.03.2025
Analiza liczby jodowej, wolnych kwasów tłuszczowych, współczynnika załamania światła oraz składy kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem technologii NIRS
Wieloparametrowa analiza olejów jadalnych w zaledwie kilka sekund
-
10.03.2025
Salmonella w Europie – ogniska zakażeń związane z kiełkami. Nowy raport ECDC i EFSA
Kiełki zidentyfikowano jako nośnik zakażenia w wielu krajowych dochodzeniach, co zostało potwierdzone przez scentralizowaną analizę sekwencjonowania całego genomu (WGS) w UE.
-
10.03.2025
Foodforum 2025: Endress+Hauser zaprasza na konferencję dla branży spożywczej
W jaki sposób organizować procesy produkcyjne w branży spożywczej, by wykorzystać możliwości nowych technologii, generować oszczędności i dbać o cyberbezpieczeństwo? Wiele odpowiedzi i inspirujących wskazówek przekażą eksperci zaproszeni przez Endress+Hauser na konferencji Foodforum 2025. Pierwsza odsłona wydarzenia odbędzie się w dniach 12-14 maja w podłódzkim Uniejowie.
-
10.03.2025
Czy ziołowe produkty lecznicze mogą być „eko”? - opinia Rzecznika Generalnego
Przedmiotem opinii Rzecznika Generalnego była możliwość stosowania oznaczeń ekologicznych w przypadku znakowania tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych pochodzących z rolnictwa ekologicznego
-
10.03.2025
Wstępna ocena Wizji dla rolnictwa i żywności
Komisja Europejska opublikowała „Wizję dla rolnictwa i żywności Wspólne kształtowanie atrakcyjnego sektora rolnego i rolno-spożywczego dla przyszłych pokoleń”. Dokument ten określa ambicje dotyczące systemu rolnego UE dla najbliższej przyszłości i do roku 2040, biorąc pod uwagę wyzwania i uwarunkowania zewnętrzne. Komunikat pokazuje zamiary i propozycje KE, natomiast nie proponuje instrumentów i stanowi formalne otwarcie dyskusji nad przyszłością systemu żywnościowego UE i WPR.
-
07.03.2025
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022 - raport NIZP PZH - PIB
Raport NIZP PZH - PIB jest nie tylko analizą naukową, ale również praktycznym przewodnikiem po aktualnych wyzwaniach związanych z pozostałościami pestycydów w żywności. Raport podkreśla znaczenie rzetelnych badań oraz monitoringu w budowaniu systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce.
-
07.03.2025
Agencje UE łączą siły, aby zwalczać oporność grzybów Aspergillus na fungicydy azolowe
Po raz pierwszy pięć unijnych agencji ds. zdrowia i środowiska – EFSA, ECDC, ECHA, EEA i EMA – wspieranych przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC) przeanalizowało, w jaki sposób stosowanie substancji azolowych poza medycyną ludzką wpływa na zdrowie publiczne.