Wyniki wyszukiwania
-
04.08.2025
Woda w Europie: Zużycie, wyzwania i strategie sektora spożywczego - raport FoodDrinkEurope
Sektor spożywczy w Europie, choć stanowi zaledwie 1,8 % całkowitego zużycia wody poza rolnictwem, jest silnie uzależniony od dostępu do czystej wody na każdym etapie produkcji.
-
04.08.2025
Dania zakazuje sześciu substancji czynnych tworzących TFA (kwas trifluorooctowy)
Duńska Agencja Ochrony Środowiska zadecydowała o cofnięciu zezwolenia na 23 produkty zawierające pestycydy, z których dziewięć jest obecnie wprowadzanych do obrotu w Danii
-
04.08.2025
Rząd Wielkiej Brytanii uruchamia „Good Food Cycle” – nową strategię przemiany systemu żywnościowego
To kluczowy krok w kierunku zrównoważonego, zdrowszego i bardziej odpornnego systemu spożywczego, który odpowiada na krytyczne wyzwania, takie jak rosnąca otyłość, bezpieczeństwo żywnościowe czy wpływ zmian klimatycznych na produkcję surowców.
-
01.08.2025
Sieci handlowe mają nowy wskaźnik do mierzenia udziału żywności roślinnej i produktów pochodzenia zwierzęcego w sprzedaży
ProVeg Polska i RoślinnieJemy wspierają sieci handlowe w monitorowaniu proporcji białka roślinnego i odzwierzęcego w sprzedaży jako pierwszy krok w kierunku bardziej świadomego kształtowania oferty.
-
01.08.2025
Od raportowania do strategii ESG – praktyczne doświadczenia firmy Lisner
Strategiczne podejście do raportowania ESG w zakresie opakowań pozwala zarządzać ryzykiem, uczestniczyć w innowacjach, przygotować się na zmiany regulacyjne oraz zwiększyć satysfakcję konsumentów i pracowników.
-
31.07.2025
Żywność ekologiczna - sankcje za naruszenia dotyczące znakowania oraz wprowadzania do obrotu
Sankcje mogą być nakładane nie tylko przez podmioty, które uzyskały certyfikację w zakresie produkcji ekologicznej, ale przez każdego, kto narusza przepisy dotyczące tego rodzaju produkcji
-
31.07.2025
Fałszowanie żywności w Turcji – jakie wnioski płynął z przeprowadzonego badania opartego na ponad 10 milionach kontroli terenowych?
Opublikowano wyniki badania dotyczącego analizy przypadków zafałszowań żywności w Turcji. Oparto je na wynikach z 10 576 422 kontroli terenowych przeprowadzonych w latach 2012-2022.
-
31.07.2025
Przyszłości sektora biotechnologicznego i bioprodukcyjnego UE – raport Komisji Europejskiej
Raport stanowi odpowiedź na zapowiedź Komisji Europejskiej dotyczącą nowego unijnego aktu prawnego – European Biotech Act, który ma zostać przedstawiony w 2026 r. Dokument analizuje aktualny stan sektora biotechnologii w Europie, wyzwania regulacyjne oraz oczekiwania państw członkowskich i interesariuszy wobec przyszłych działań legislacyjnych.
-
30.07.2025
Raport tygodniowy RASFF (21.07-27.07.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
30.07.2025
Ostatnia szansa na zakup biletów Early Birds na konferencję Plant-Powered Perspectives 2025
Kończy się sprzedaż biletów Early Birds na 8. edycję Plant-Powered Perspectives – największej konferencji o żywności roślinnej w Europie Środkowo-Wschodniej. Wydarzenie odbędzie się 21 października w Warszawie, a tegorocznym tematem przewodnim będzie odpowiedzialność branży za przyszłość żywności.
-
30.07.2025
W Polsce aresztowano sześć osób podejrzanych o oszustwa związane z dystrybucją żywności przeznaczonej dla osób potrzebujących i uchodźców
Prokuratura Europejska poinformowała o zatrzymaniu w Polsce sześciu osób (członków organizacji religijnej), podejrzanych o oszustwa związane z dystrybucją unijnej żywności przeznaczonej dla uchodźców i osób najbardziej potrzebujących. Do zatrzymań doszło po szeregu przeszukań w różnych miejscach w Polsce.
-
29.07.2025
Porównanie ram prawnych materiałów mających kontakt z żywnością: FDA, UE, MERCOSUR, Indie, Chiny, Japonia i Tajlandia
Globalny handel materiałami mającymi kontakt z żywnością napotyka na istotne wyzwania wynikające z odmiennych podejść regulacyjnych.