Wyniki wyszukiwania
-
05.02.2025
Raport tygodniowy RASFF (27.01-02.02.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
05.02.2025
We Włoszech zajęto ponad 263 tony zafałszowanych nasion warzyw z fałszywą deklaracją włoskiego pochodzenia
W grudniu 2024 r. Guardia di Finanza przejęła ponad 263 tony zafałszowanych nasion pomidorów, papryczek chili i zielonej fasoli z Chin, Indii, Węgier i Tanzanii o szacunkowej wartości 38 mln euro.
-
04.02.2025
5 przyszłych zagrożeń zidentyfikowanych przez EFSA
W artykule przedstawiono najważniejsze pojawiające się zagrożenia oraz kwestie wymagające dalszego monitorowania
-
04.02.2025
Napoje spirytusowe: zmiany w opakowaniach do 200 ml
Od 30 stycznia 2025 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące opakowań i etykietowania napojów spirytusowych w opakowaniach jednostkowych o nominalnej wielkości do 200 mililitrów
-
03.02.2025
Wytyczne FDA dot. etykietowania roślinnych alternatyw oraz bezpieczeństwa RTE o niskiej wilgotności
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała wytyczne, które mają pomóc branży w dostosowaniu się do przepisów dotyczących etykietowania roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego oraz bezpieczeństwa żywności gotowej do spożycia o niskiej zawartości wilgoci.
-
03.02.2025
USDA inwestuje 14 mln USD w działania na rzecz bezpieczeństwa żywności
Narodowy Instytut Żywności i Rolnictwa (NIFA) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ogłosił w dn. 20.01 br. inwestycję w wysokości 14 milionów dolarów na wsparcie badań nad bezpieczeństwem żywności, działań informacyjnych i szkoleń pracowników. Inwestycja ta sfinansuje badania i działania mające na celu wzmocnienie bezpieczeństwa dostaw żywności w USA.
-
31.01.2025
Żywność bez dodatku cukru – wymagania prawne i praktyczne wskazówki
Trend żywności bez dodatku cukru utrzymuje się niezmiennie od kilku lat. Konsumenci poszukują na półkach sklepowych produktów bez dodatku cukru, więc w odpowiedzi na te oczekiwania wielu producentów ma takie produkty w swoim portfolio
-
31.01.2025
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
Zadania realizowane przez IJHARS na rynku chmielu mają zapewniać, że wprowadzany do obrotu chmiel i produkty chmielowe zostały poddane certyfikacji i spełniają minimalne wymagania jakościowe określone w przepisach.
-
31.01.2025
Olejki eteryczne jako naturalne dodatki do żywności: potencjał, wyzwania i potrzeba dalszych badań
Olejki eteryczne, znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyoksydacyjnych, zyskują zainteresowanie jako potencjalne naturalne dodatki do żywności. Mimo obiecujących wyników badań nad ich zastosowaniem, konieczne są dalsze analizy, by zapewnić ich bezpieczeństwo i zgodność z regulacjami prawnymi.
-
30.01.2025
Przejęcie ponad 18 ton produktów w ramach przeprowadzonych kontroli w Portugalii
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) za pośrednictwem odpowiednich jednostek operacyjnych przeprowadził kontrole sektora spożywczego, które doprowadziły do ujawnienia niezgodności z obowiązującymi przepisami oraz konfiskaty łącznie ponad 18 ton produktów.
-
30.01.2025
2025 Prowizoryczne Taryfy na Import produktów rybołówstwa do Chin
1 stycznia wszedł w życie plan dostosowania taryf na 2025 rok, opublikowany przez Komisję Taryf Celnych Rady Państwowej Chin. Zgodnie z planem, na niektóre kluczowe gatunki produktów rybołówstwa nałożono podwyższone taryfy, które wzrosły z 2% w 2024 roku do 5% w 2025 roku.
-
30.01.2025
Ostrożnościowe etykietowanie alergenów (PAL): holenderski projekt regulacji
Holandia złożyła do KE powiadomienie o planowanym uchwaleniu Zasady Polityki dotyczącej Ostrzegawczego Etykietowania