W Stanach Zjednoczonych doszło do ogólnokrajowego wybuchu listeriozy związanego z gotowymi daniami makaronowymi sprzedawanymi w największych sieciach handlowych. Potwierdzono dziesiątki zachorowań, hospitalizacje i zgony, a w efekcie służby sanitarne oraz producenci ogłosili szeroką akcję wycofywania skażonych produktów z rynku.
Wyniki wyszukiwania
-
14.11.2025
Wycofanie określonych produktów marki Knorr z uwagi na możliwość zanieczyszczenia fragmentami metalu i/lub gumy
Czytaj więcejGłówny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez system Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) oraz przez polskiego dystrybutora kwestionowanych produktów Unilever Polska Sp. z o.o. o możliwym zanieczyszczeniu określonych partii produktów fragmentami metalu i/lub gumy.
-
14.11.2025
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu w fasoli
Czytaj więcejW wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu w fasoli.
-
14.11.2025
Postępowanie administracyjne w prawie żywnościowym - praktyczne wskazówki
Czytaj więcejW dzisiejszej publikacji postanowiłem uporządkować / opisać kilka dość istotnych z punktu widzenia postępowania administracyjnego, dlaczego sprawy przed organami urzędowej kontroli żywności rozpatrywane są przy zastosowaniu przepisów kodeksu postępowania administracyjnego -
14.11.2025
Śmiertelne ognisko listeriozy w USA – skażone dania makaronowe przyczyniły się do sześciu zgonów
Czytaj więcej -
14.11.2025
Do 2030 roku branża spożywcza zobowiązana do redukcji zużycia energii o 11,7% – jak się przygotować?
Czytaj więcejUnijna Dyrektywa 2023/1791 nakłada na przedsiębiorstwa obowiązek zmniejszenia zużycia energii o 11,7% do roku 2030. Wymóg ten dotyczy również sektora spożywczego, w którym procesy produkcyjne są szczególnie energochłonne. Wdrożenie odpowiednich rozwiązań już teraz pozwoli uniknąć ryzyka niezgodności z przepisami oraz zapewni przewagę konkurencyjną.
-
13.11.2025
EPPO wnosi akt oskarżenia w sprawie fałszywych działań przy projektach rolnych w Rumunii
Czytaj więcejProkuratura Europejska wniosła akty oskarżenia w Rumunii. Dotyczą one fałszowania dokumentacji i przyjęcia zaliczki odnośnie projektów modernizacji systemów nawadniających, wspieranych przez UE oraz wykorzystywaniu stanowiska urzędniczego do przekonywania rolników do udziału w oszustwie związanym z dopłatami.
-
13.11.2025
Food Business Masterclass: Produkcja, która zarabia. Jak połączyć plan i kalkulacje w jeden spójny proces
Czytaj więcejTen webinar dedykujemy małym i średnim przedsiębiorstwom z sektora spożywczego. Tematem przewodnim tego webinarium będzie produkcja, która zarabia.
-
13.11.2025
Ekologiczna alternatywa dla wykrywania azotynu sodu w próbkach napojów
Czytaj więcejBrazylijski zespół naukowców opracował sensor wytwarzany z korka, który pozwala wykrywać azotan (III) (nitryt sodu) w wodzie, soku czy winie. Dzięki temu rozwiązaniu analiza staje się tańsza, szybsza i bardziej przyjazna środowisku.
-
12.11.2025
Raport tygodniowy RASFF (03.11-09.11.2025)
Czytaj więcejSystem RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
12.11.2025
FoodFakty Summit edycja 2025: gdzie nauka, inspekcje i biznes wspólnie tworzą Żywność Jutra - PODSUMOWANIE I FOTORELACJA
Czytaj więcejCo się dzieje, gdy przy jednym stole spotykają się naukowcy, przedstawiciele inspekcji oraz biznesu i liderzy największych firm spożywczych? Powstaje dialog, który zmienia przyszłość branży! FoodFakty Summit 2025 to dwa dni inspirujących debat, gorących dyskusji i setki pomysłów na Żywność Jutra – zobacz relację i zdjęcia z wydarzenia!
-
11.11.2025
Przełom w walce z Salmonella: nowa trójwalentna szczepionka po I fazie badań
Czytaj więcejInnowacyjna, trójwalentna szczepionka skoniugowana (TSCV) chroniąca przed durem brzusznym i zakażeniami niedurowymi – to najnowsze opracowanie naukowców z University of Maryland. Preparat, którego wysoką immunogenność (100% odpowiedzi u badanych) potwierdziła I faza badań klinicznych, może stać się przełomowym narzędziem chroniącym zarówno zdrowie publiczne w krajach rozwijających się, jak i bezpieczeństwo łańcucha żywności.
-
10.11.2025
Anafilaksje pokarmowe spoza listy UE: analiza rejestru AVN 2002–2023
Czytaj więcejBadanie francuskiej Allergy Vigilance Network (AVN) z lat 2002–2023 przeanalizowało 2999 przypadków anafilaksji pokarmowej (stopnie 2–4 wg klasyfikacji Ringa), by wyłowić alergeny często wywołujące ciężkie reakcje, a jednocześnie nieobjęte obowiązkowym znakowaniem w UE.


