Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania wskazują na obecność mykotoksyn w produktach spożywczych z pyłku pszczelego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badania naukowe wskazują, że pyłek pszczeli może być zanieczyszczony substancjami niebezpiecznymi dla zdrowia konsumentów.

Toksyny w 100% badanych próbek

Pyłek pszczeli to naturalny produkt ceniony za właściwości prozdrowotne, dlatego coraz częściej można spotkać go w sklepach spożywczych. Stosowany jest również w rolnictwie jako uzupełnienie diety zwierząt gospodarskich. Badania przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii wskazują jednak, że pyłek może zawierać groźne mykotoksyny – aflatoksynę B1, ochratoksynę A, zearalenon i deoksyniwalenol. Wykryto je w 100% analizowanych próbek, pochodzących z 28 różnych krajów – w tym z Polski, Włoch, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych, Chin, Rosji czy Indii.

Działanie rakotwórcze i mutagenne

Mykotoksyny to grupa związków wytwarzanych przez grzyby, które mogą przedostawać się do żywności i stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Znane jest ich działanie rakotwórcze, a także immunosupresyjne, mutagenne i teratogenne. Do tej pory nie wprowadzono limitów, które regulowałyby kwestię obecności tych substancji w pyłku pszczelim.

Zagrożenie dla zdrowia publicznego?

Poza identyfikacją mykotoksyn w próbkach, badacze ocenili również potencjalny poziom narażenia konsumentów na te substancje. W tym celu wykorzystano dane dotyczące wielkości spożycia różnych produktów opublikowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Okazało się, że w niektórych przypadkach konsumpcja produktów zawierających pyłek pszczeli może budzić niepokój z punktu widzenia zdrowia publicznego – przede wszystkim z powodu niebezpiecznego poziomu aflatoksyny B1.

Konieczna większa kontrola bezpieczeństwa żywności

Ze względu na niewielkie ilości danych dotyczących zanieczyszczeń obecnych w pyłku pszczelim, wciąż trudno ocenić jednoznacznie ryzyko związane z jego spożyciem. Autorzy badań podkreślają, że konieczne jest udoskonalenie procesów suszenia i utrwalania pyłku, jak również poprawa kontroli bezpieczeństwa żywnościowego produktów go zawierających.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713523002165?via%3Dihub
  2. https://www.efsa.europa.eu/en/data-report/food-consumption-data
  3. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Detectan-micotoxinas-en-polen-de-abeja-comercializado-para-el-consumo-humano-en-28-paises

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 30.05.2023

    Ogólne zasady dobrej praktyki pobierania próbek

    Etap pobierania próbek ma kluczowe znaczenie dla analizy mykotoksyn niezależnie od metody wybranej do ich badania. Mykotoksyny są naturalnie niejednorodne w swoim rozmieszczeniu, dlatego w skądinąd „czystej” partii zboża mogą znajdować się gorące punkty o wysokim poziomie mykotoksyn, które łatwo przeoczyć przy nieprawidłowym poborze próbki.

    Czytaj więcej
  • 15.03.2023

    Oznaczanie mikotoksyn – wyzwania stawiane firmom na każdym etapie produkcji

    Obserwacje ostatnich lat pozwalają sądzić, że świadomość zagrożenia powodowanego obecnością mikotoksyn stale rośnie wśród producentów i przetwórców żywności i pasz i coraz więcej podmiotów związanych z branżą spożywczą decyduje się na kontrolę obecności mikotoksyn. Nasze wieloletnie obserwacje wskazują, że skala problemu występowania mikotoksyn w zbożach zależy w dużej mierze od warunków atmosferycznych towarzyszących ich wegetacji. 

    Czytaj więcej
  • 12.10.2022

    Czy testy immunologiczne mogą ograniczyć zanieczyszczenia mykotoksynami w żywności?

    Powszechne użycie testów immunologicznych sprawdzających poziom mykotoksyn na każdym etapie produkcji roślinnej i zwierzęcej ma szereg korzyści. Całkowite wyeliminowanie mykotoksyn jest niemożliwe, jednak stosując się do odpowiednich zasad bezpieczeństwa można ograniczać ich stężenie do minimum, zapewniając przy tym bezpieczny surowiec konsumentom. ProGnosis Biotech konsekwentnie od lat wprowadza innowacje i utrzymuje unikalny system opracowywania zestawów testowych.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.