W 2024 roku Wielka Brytania zmierzyła się z serią ognisk listeriozy i kryptosporydiozy, które unaoczniły skalę wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywności i wody. Dane UKHSA i PHW ujawniają konkretne źródła zakażeń oraz działania naprawcze, które mogą mieć znaczenie także dla branży spożywczej w innych krajach.
Badania żywności
-
03.06.2025
Wyniki kontroli jakości dań i deserów oferowanych w salach zabaw
IJHARS odwiedziła punkty gastronomiczne znajdujące się w salach zabaw w całej Polsce. Inspektorzy sprawdzili jakość oferowanej żywności. Zdarzały się przypadki podmiany składników w daniach i deserach na inne, często tańsze surowce.
-
03.06.2025
Możliwa obecność Salmonella w określonych partiach musu z orzechów nerkowca z maliną
GIS został poinformowany przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o. o wycofaniu określonych partii produktu dmBio Mus z orzechów nerkowca z maliną, 250g, ze względu na możliwą obecność bakterii Salmonella w produkcie.
-
28.05.2025
Analiza zgłoszonych przypadków chorób przenoszonych przez żywność w Szwecji (2019–2023)
W przypadku chorób przenoszonych drogą pokarmową, w przypadku których zidentyfikowano konkretny produkt spożywczy, warzywa stanowiły największą pojedynczą kategorię żywności pod względem zgłoszonych przypadków zachorowań, a następnie posiłki złożone, owoce morza i jedzenie w formie bufetu.
-
27.05.2025
Zakażenia Listeria i Cryptosporidium w Wielkiej Brytanii w 2024 roku – podsumowanie UKHSA i PHW
-
22.05.2025
Pozostałości pestycydów w żywności: jaka jest sytuacja w UE? Raport EFSA za 2023 r.
Ukazał się najnowszy raport EFSA dotyczący pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej. Wyniki pokazują, że ryzyko dla zdrowia konsumentów związane z obecnością pestycydów w żywności pozostaje niskie, co jest zgodne z obserwacjami z poprzednich lat.
-
21.05.2025
Komisja Europejska opublikowała raport podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności w 2024 r.
Komisja Europejska opublikowała raport "2024 Annual Report Alert & Cooperation Network", podsumowujący zgłoszenia dotyczące bezpieczeństwa i zafałszowań żywności z 2024 r., opublikowane w ramach Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN).
-
19.05.2025
WE Lead Food Polska – dołącz do unikalnej sieci współpracy kobiet!
-
16.05.2025
Kultura żywności i hodowla komórkowa
Istnieje silna potrzeba gromadzenia międzykulturowych badań nauk społecznych z różnych części świata. Ważne jest, aby takie badania były bezstronne i porównywalne, tak aby ogólna analiza mogła właściwie wyjaśnić perspektywy i oczekiwania konsumentów dotyczące produktów żywnościowych na bazie komórek i ich potencjalnych ról w przyszłości.
-
13.05.2025
Prognozowanie bezpieczeństwa żywności – raport podsumowujące spotkanie FAO
Eksperci omówili i uzgodnili podstawowe elementy podejścia foresight w zakresie bezpieczeństwa żywności, które jest podstawową częścią dokumentu.
-
13.05.2025
Łagodne reakcje alergiczne przy minimalnych dawkach: nowe dane wspierające precyzyjne etykietowanie żywności
Nowe badania, opublikowane w „Food and Chemical Toxicology”, analizują reakcje alergiczne wywoływane przez niskie dawki białek z 11 najważniejszych alergenów pokarmowych.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
09.05.2025
Najważniejsze europejskie instytuty rolno-spożywcze powołują nowy sojusz naukowy ESAAF
Pięć czołowych europejskich instytutów naukowych ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF) – nowej koalicji naukowej, która ma wesprzeć transformację oraz zwiększenie odporności sektora rolno-spożywczego Unii Europejskiej.
-
06.05.2025
Sekwencjonowanie całego genomu w ogniskach chorób przenoszonych drogą pokarmową
Analizując i porównując profile genomiczne bakterii z zanieczyszczonej żywności i zakażonych osób, naukowcy mogą zidentyfikować korelacje między źródłami infekcji a przypadkami u ludzi, zapewniając podstawę skuteczniejszych interwencji w zakresie zdrowia publicznego.Czytaj więcej -
05.05.2025
Ocena temperatury w domowych lodówkach – badania wskazują wzrost ryzyka rozwoju bakterii Listeria monocytogenes
Badania te mają kluczowe znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ uwidaczniają potrzebę poprawy w zakresie komunikacji i edukacji konsumentów. Wprowadzenie nowoczesnych technologii monitorowania temperatury oraz kampanie edukacyjne mogą znacząco wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zakażeń.Czytaj więcej -
02.05.2025
Interpretacja wyników badania histaminy w rybach przez AESAN: kluczowe wytyczne dla branży spożywczej
Wg AESAN wynik należy uznać za niezgodny, jeśli uzyskana wartość, bez uwzględnienia niepewności analitycznej, przekracza limity ustalone dla zawartości histaminy zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2073/2005.
-
01.05.2025
Wymogi oceny bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności – aktualizacja wytycznych Agencji ds. Żywności Singapuru
Publikacja wytycznych stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi, takimi jak białka alternatywne (np. mięso hodowane w laboratoriach), żywność funkcjonalna czy produkty roślinne. Dzięki nim Singapur zamierza utrzymać pozycję lidera w dziedzinie innowacji w sektorze spożywczym.
-
01.05.2025
Rekordowy wzrost zakażeń salmonellą w Szwecji w 2024 roku
-
29.04.2025
Mikroplastiki mogą stanowić siedlisko dla biofilmów
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego sugerują, że mikroplastiki mogą przyczyniać się do wzrostu oporności na antybiotyki oraz wielolekooporności u patogenów przenoszonych przez żywność, takich jak Escherichia coli.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
24.04.2025
Perspektywy badań nad mykotoksynami - podsumowanie World Mycotoxin Forum 2025
Rozwiązywanie problemów związanych z mykotoksynami wymaga współpracy między różnymi dziedzinami nauki. Podczas World Mycotoxin Forum 2025 mówiono o perspektywach na przyszłość.Czytaj więcej -
21.04.2025
Wspieranie przemysłu spożywczego za pomocą sztucznej inteligencji - raport MIT
Celem raportu jest wskazanie, w jaki sposób AI może wspierać innowacje, produkcję oraz sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na pożywną i przystępną cenowo żywność, przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko.
Nasi partnerzy