Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badanie EFSA dotyczące Salmonelli w wieprzowinie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował 25 maja 2022 r. badanie, które miało na celu określenie częstości występowania Salmonella spp. w tuszach świń. Ponadto dokonano oceny niektórych parametrów pod kątem ich wpływu na występowanie Salmonelli. Według EFSA salmonelloza jest drugą najczęstszą chorobą przenoszoną przez żywność w UE, podczas gdy wieprzowina jest jednym z czterech najczęściej zgłaszanych produktów spożywczych w przypadkach salmonellozy. 

Metodyka

W celu wykrycia Salmonelli przeprowadzono trzyetapowy proces (wzbogacanie wstępne, wzbogacanie, izolacja). Łącznie pobrano 757 próbek z tusz wieprzowych przy użyciu nieniszczącej techniki, po rozbiórce, a przed fazą schłodzenia. Model symulacyjny został opracowany w programie Microsoft Office Excel 2019 przy użyciu dodatku @Risk v.8.1.

Wyniki i wnioski

Spośród przebadanych próbek 19 dało wynik pozytywny na obecność Salmonelli. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem była Salmonella Derby, którą zidentyfikowano 8 razy. Częstość występowania Salmonelli oszacowano na 2,6%. Dla świń objętych próbą średnia wartość odległości od gospodarstwa do rzeźni wynosiła 200,92 km. Ponadto średnia masa tusz wynosiła 127,97 kg. Częstość występowania Salmonelli w tuszach pobranych na odległość większą niż średnia była wyższa o 1,7 jednostki, natomiast dla próbek o masie powyżej średniej była wyższa o 0,2 jednostki.

Stwierdzono, że częstość występowania jest wyższa wraz ze wzrostem odległości i istnieje 8,1% prawdopodobieństwa, że przekroczy ona unijne kryteria higieniczne określone w przepisach, gdy tusze pokonują odległości większe od średniej wartości. Ponadto wykazano, że częstość występowania Salmonelli wzrasta również w przypadku próbek pobranych od zwierząt o większej masie ciała, ale w mniejszym stopniu.

Wyniki badań pomogą wyjaśnić wpływ procesów i procedur ubojowych jako źródła skażenia mikrobiologicznego mięsa. Model oceny ryzyka zawarty w badaniu może być również wykorzystany do ponownej oceny priorytetów w technikach kontroli, a także do bardziej efektywnego planowania punktów kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.