Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obniżenie dopuszczalnego poziomu spożycia miedzi - projekt opinii EFSA w konsultacjach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dopuszczalne dzienne spożycie miedzi ze wszystkich źródeł w żywności zostanie zmniejszone z 0,15 mg/kg masy ciała (bw) do 0,07 mg/kg masy ciała na podstawie zaktualizowanej oceny dowodów naukowych. Projekt opinii naukowej EFSA na temat miedzi w żywności jest otwarty na komentarze – konsultacje społeczne potrwają do 1 sierpnia 2022 r.

Miedź

Miedź jest niezbędnym mikroelementem dla wszystkich żywych istot, w tym ludzi. Zbyt duża lub zbyt mała ilość miedzi w diecie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Jest ona naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych, a także wchodzi do łańcucha żywnościowego poprzez jego zastosowanie w ekologicznych i konwencjonalnych pestycydach, paszach i dodatkach do żywności, a także jako składnik odżywczy w wzbogaconej żywności i suplementach diety.

Komitet Naukowy EFSA został poproszony o dokonanie przeglądu ADI w odniesieniu do miedzi stosowanej w różnych sektorach zgodnie z podejściem EFSA z 2021 r. w celu ustalania wytycznych dotyczących zdrowia, takich jak ADI, w odniesieniu do substancji, które są zarówno składnikami odżywczymi, jak i produktami regulowanymi. Nowe ADI pochodzi z retencji miedzi w wątrobie przez dorosłych.

Narażenie na miedź ze wszystkich źródeł dietetycznych

Oprócz przeglądu dopuszczalnego spożycia, naukowcy EFSA ocenili narażenie konsumentów na miedź całkowitą ze wszystkich źródeł w diecie po raz pierwszy. W ogólnej populacji narażenie nie przekracza tego ADI, ale ze względu na pewne niepewności może być niedoszacowane dla niektórych subpopulacji zwykłych konsumentów żywności o wyższej zawartości miedzi.

Spożycie dla młodszych grup wiekowych przekracza nowe ADI, ale eksperci stwierdzili, że nie stanowiłoby to dożywotniego ryzyka toksyczności miedzi, a zatem nie jest uważane za zagrożenie dla zdrowia. Małe dzieci potrzebują więcej miedzi do rozwoju i używają jej w większym tempie niż dorośli. Dlatego miedź jest rzadziej zatrzymywana w wątrobie dziecka.

Po sfinalizowaniu nowe ADI będzie miało zastosowanie w odniesieniu do pestycydów, dodatków paszowych i dodatków do żywności, a zaktualizowany przez EFSA zostanie dopuszczalny górny poziom spożycia miedzi jako mikroskładnika pokarmowego.

Konsultacje społeczne: Projekt przeglądu istniejących wytycznych zdrowotnych dotyczących miedzi i jej oceny narażenia ze wszystkich źródeł

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.