Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Walka z antybiotykoopornością
Zespół naukowców z Argentyny zidentyfikował bakterie probiotyczne pochodzące z przewodu pokarmowego człowieka i kóz, które mogą okazać się pomocne w zapobieganiu i leczeniu infekcji układu trawiennego, układu oddechowego czy skóry. Mikroorganizmy te przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mikrobioty jelitowej i wspomagają układ odpornościowy. Celem badań jest poszukiwanie alternatyw dla konwencjonalnych antybiotyków, na które wiele drobnoustrojów staje się opornych, a co za tym idzie – trudniejszych do zwalczenia.
Mniejsza zjadliwość patogenów
Jak mówi współautorka badań, Anabel Díaz z argentyńskiej Narodowej Rady Badań Naukowych i Technicznych (CONICET), „uzyskane przez nas wyniki wskazują, że metabolizm wyizolowanych bakterii wpływa na zmniejszenie zjadliwości dwóch patogennych mikroorganizmów - Pseudomonas aeruginosa y Staphylococcus aureus”. Obydwie te bakterie często atakują pacjentów w warunkach szpitalnych, przyczyniają się do rozwoju antybiotykooporności i mogą powodować schorzenia dróg oddechowych, a także bardziej uogólnione infekcje komplikujące proces leczenia.
„Zhakowanie” szlaków komunikacji bakteryjnej
Dr Mario Arena, również zaangażowany w prace, dodaje, że patogeny, których zjadliwość udało się zmniejszyć, wytwarzają zwykle biofilmy o strukturze uniemożliwiającej działanie antybiotyków, co sprzyja rozwojowi chorób przewlekłych. „Naszym celem nie jest jednak bezpośrednia walka z bakteriami patogennymi, ale ograniczenie ich działania poprzez uniemożliwienie im wzajemnej komunikacji”, zaznacza Díaz. „Udało nam się «zhakować» szlaki komunikacji bakterii patogennych, dzięki czemu mogliśmy zapobiec wystąpieniu infekcji skutkujących zwłóknieniem płuc, innymi schorzeniami układu oddechowego czy chorobami skóry”, wyjaśnia z kolei dr Arena.
Alternatywne metody zapobiegania infekcjom
Anabel Díaz podkreśla, że prowadzone przez jej zespół badania mogą pomóc w znalezieniu alternatyw dla tradycyjnej antybiotykoterapii. Argentyńscy naukowcy z CONICET pracują również nad innymi metodami prewencji zakażeń bakteryjnych – badają możliwości wykorzystania w tym celu m.in. olejków eterycznych z cytrusów, odpadów po produkcji wina czy oliwy.
Źródła:
Przeczytaj także
Nie po raz pierwszy dowody naukowe sugerują, że istnieje związek między zdrowym sposobem żywienia a dłuższym życiem. Jednak nowa publikacja norweskich badaczy, oparta na dostępnym publicznie symulatorze online, pokazuje jak konkretne zmiany w diecie mogą przełożyć się na dodatkowe lata życia w długofalowej perspektywie.
Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą i przenoszoną przez żywność w UE w 2020 r. W przypadku Salmonella Enteritidis zaobserwowano narastające tendencje oporności na antybiotyki z klasy chinolonów/fluorochinolonów.
Europejskie stowarzyszenia wzywają do działania na rzecz budowy spójnych ram dla probiotyków w UE - w stosowanie terminu probiotyk na etykietach i komunikacji z konsumentami w Europie.