Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bakterie probiotyczne alternatywą dla antybiotyków

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Walka z antybiotykoopornością

Zespół naukowców z Argentyny zidentyfikował bakterie probiotyczne pochodzące z przewodu pokarmowego człowieka i kóz, które mogą okazać się pomocne w zapobieganiu i leczeniu infekcji układu trawiennego, układu oddechowego czy skóry. Mikroorganizmy te przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mikrobioty jelitowej i wspomagają układ odpornościowy. Celem badań jest poszukiwanie alternatyw dla konwencjonalnych antybiotyków, na które wiele drobnoustrojów staje się opornych, a co za tym idzie – trudniejszych do zwalczenia.

Mniejsza zjadliwość patogenów

Jak mówi współautorka badań, Anabel Díaz z argentyńskiej Narodowej Rady Badań Naukowych i Technicznych (CONICET), „uzyskane przez nas wyniki wskazują, że metabolizm wyizolowanych bakterii wpływa na zmniejszenie zjadliwości dwóch patogennych mikroorganizmów - Pseudomonas aeruginosa y Staphylococcus aureus”. Obydwie te bakterie często atakują pacjentów w warunkach szpitalnych, przyczyniają się do rozwoju antybiotykooporności i mogą powodować schorzenia dróg oddechowych, a także bardziej uogólnione infekcje komplikujące proces leczenia.

„Zhakowanie” szlaków komunikacji bakteryjnej

Dr Mario Arena, również zaangażowany w prace, dodaje, że patogeny, których zjadliwość udało się zmniejszyć, wytwarzają zwykle biofilmy o strukturze uniemożliwiającej działanie antybiotyków, co sprzyja rozwojowi chorób przewlekłych. „Naszym celem nie jest jednak bezpośrednia walka z bakteriami patogennymi, ale ograniczenie ich działania poprzez uniemożliwienie im wzajemnej komunikacji”, zaznacza Díaz. „Udało nam się «zhakować» szlaki komunikacji bakterii patogennych, dzięki czemu mogliśmy zapobiec wystąpieniu infekcji skutkujących zwłóknieniem płuc, innymi schorzeniami układu oddechowego czy chorobami skóry”, wyjaśnia z kolei dr Arena.

Alternatywne metody zapobiegania infekcjom

Anabel Díaz podkreśla, że prowadzone przez jej zespół badania mogą pomóc w znalezieniu alternatyw dla tradycyjnej antybiotykoterapii. Argentyńscy naukowcy z CONICET pracują również nad innymi metodami prewencji zakażeń bakteryjnych – badają możliwości wykorzystania w tym celu m.in. olejków eterycznych z cytrusów, odpadów po produkcji wina czy oliwy.

Źródła:

  1. https://noasur.conicet.gov.ar/investigadores-del-conicet-noa-sur-usan-bacterias-probioticas-como-alternativa-a-los-antibioticos/
  2. https://argentinainvestiga.edu.ar/noticia.php?titulo=bacterias_beneficiosas_para_prevenir_y_combatir_enfermedades&id=5141
  3. https://noticiasdelaciencia.com/art/44907/bacterias-beneficiosas-para-prevenir-y-combatir-enfermedades?fbclid=IwAR2bde4Pj_AtUGJTRzpmELZTczQwSuu9ry0DsDDW--pap992GZv4U8_hEOU

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.