Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności - program STEP

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Higiena jest siłą napędową udanego procesu produkcyjnego. Restrykcyjne zasady i przepisy dotyczące produkcji żywności tyczą się również wymogów zapewnienia wysokich standardów higienicznych. Odpowiednie organy kontrolujące nieustannie sprawdzają jakość produkowanej żywności jak i stan higieny. Konsumenci żądają, aby żywność, którą spożywają była w 100% bezpieczna.

Dlatego bezpieczeństwo żywności jest priorytetem dla każdego producenta.

Wraz ze wzrostem standardów jakościowych związanych z produkcją żywności zakłady sektora spożywczego kładą coraz większy nacisk na wysoką jakość produktów i usług. Jakość naszych produktów jest najlepszą gwarancją perfekcyjnego programu mycia i dezynfekcji. Jednakże, aby sprostać restrykcyjnym wymaganiom oprócz wysokiej jakości produktów potrzebny jest odpowiedni program wsparcia serwisu technicznego i technologicznego. Dlatego stworzyliśmy PROGRAM STEP.

STEP jest skrótem słów Support, Traning & Tools, Equipment, Product.
Program w dosłownym tłumaczeniu obejmuje Wsparcie, Szkolenie i Narzędzia, Sprzęt oraz Dobór Produktu – jest to Twoja droga do lepszej higieny

STEP KROK PIERWSZY - WSPARCIE

Laboratorium CIRLAM dokonuje specjalistycznych analiz chemicznych i mikrobiologicznych potrzebnych do tworzenia naszych innowacyjnych produktów. Sztab doświadczonych fachowców - inżynierów, chemików oraz mikrobiologów w laboratorium, przeprowadza testy i doświadczenia, aby stale unowocześniać naszą ofertę produktową według najnowszych metod badawczych zgodnych ze światowymi rygorystycznymi standardami jakości. Zanim nowy produkt zostanie wprowadzony na rynek musi przejść przez wiele procedur administracyjnych, dlatego nasi klienci mogą być pewni, że produkty które od nas kupują gwarantują określone im zadania. Struktura laboratorium CIRLAM opiera się na 4 filarach: dziale R&D, dziale Rejestracji i działach Chemii i Mikrobiologii. Dział R&D przy współpracy z działem rejestracji produktów oferuje analizy mikrobiologiczne i chemiczne zgodne z obowiązującymi normami. Otrzymane raporty z badań niezbędne do rejestracji zgodnie z rozporządzeniem REACH. W związku ze złożonością procedur rejestracyjnych ważne jest, aby znaleźć rozwiązania na rodzące się problemy. Poza europejskimi wytycznymi każdy kraj posiada narodowe procedury, które muszą zostać spełnione. Te i nowe, bardziej rygorystyczne przepisy sprawiają, że rejestracja staje się coraz bardziej skomplikowaną dziedziną. Dlatego CID LINES posiada wykwalifikowany zespół do spraw rejestracji w celu zapewnienia sprawnego wprowadzenia do obrotu naszych produktów.

STEP KROK DRUGI - SZKOLENIE & NARZĘDZIA

Poprawne funkcjonowanie produktów oraz programu higieny wymaga odpowiedniej metodyki pracy. Wdrożenie planu mycia połączone ze wsparciem kierowników oraz pracowników odpowiedzialnych za mycie i dezynfekcję poprzez program szkoleń jest częścią działań CID LINES.

CID LINES zapewnia:

  • Indywidualny Program Higieny odpowiednio dobrany do potrzeb, z czytelnymi zalecaniami dotyczącymi aplikacji produktów
  • Pełne szkolenie na każdym poziomie konsumentów. Celem jest uświadomienie wszystkim pracownikom mającym kontakt z naszymi produktami jak bezpiecznie i prawidłowo je stosować. Szkolenie składa się z różnych modułów uzależnionych od życzenia klienta oraz jego poziomu. Zapewniamy certyfikaty ze szkolenia imienne oraz grupowe.
  • Wytyczne podczas procesu mycia. Podczas wdrażania programu CID LINES przygotowujemy indywidualny pakiet wytycznych dostosowany do potrzeb Zapewniamy również regularne audyty w celu osiągnięcia najwyższych standardów oraz ich utrzymania.
  • Plakaty wykonywane na zamówienie w celu podkreślenia przesłania związanego z higieną. Plakaty przypominają o opracowanych procedurach, programie oraz stanowią element uzupełniający program szkoleń.
  • Audyty procesu mycia, które zorientowane są na stałą poprawę oraz osiągnięcie jak najlepszych wyników. Prawidłowo przeprowadzony proces mycia i dezynfekcji zależy od wielu czynników. Z niezależnego punktu widzenia oceniamy czynniki mające wpływ na jakość mycia i przedstawiamy w formie szczegółowego raportu.

STEP KROK TRZECI - SPRZĘT

Nasza szeroka gama sprzętu technicznego z pewnością pomoże dobrać odpowiednie rozwiązanie do precyzyjnego dozowania, a tym samym prawidłowego stosowania naszych produktów. Prawidłowy proces mycia i dezynfekcji w wielu przypadkach jest uzależniony od sprzętu technicznego.

CID LINES doradza przy wyborze oraz zakupie. W celu zapewnienia fachowego doradztwa został utworzony serwis techniczny.

W naszym katalogu ze sprzętem znajdziesz naszą ofertę, która obejmuje między innymi:

  • mobilne i stacjonarne Centralne Systemy Mycia
  • instalacje do dezynfekcji poprzez zamgławianie
  • instalacje do aplikacji smarów
  • sprzęt pomiarowy (pomiar poprzez objętość, pomiar czasowy, pomiar elektroniczny)
  • pompy membranowe elektryczne lub napędzane sprężonym powietrzem
  • perystaltyczne pompy dozujące

Serwis techniczny zajmuje się instalacją oraz przeglądami technicznymi sprzętu. Zapewni każdej instalacji skuteczne działanie na optymalnym poziomie przez długi czas. CID LINES może dostarczyć następujący serwis techniczny:

  • regularną kontrolę i konserwację wszystkich urządzeń myjących
  • naprawę urządzeń myjących
  • regularne kontrole w celu określenia stężenia produktów wraz z potwierdzeniem wzorcowania w celu przedstawiania najbardziej rygorystycznym kontrolom zewnętrznym
  • książkę Kontroli i raport z przeglądu - wnioski, braki oraz możliwe działania naprawcze

STEP KROK CZWARTY - PRODUKT

CID LINES jest producentem i dostawcą kompleksowych produktów myjących, dezynfekujących dla przemysłu spożywczego.

 

Autor: Łukasz Kowalski

Łukasz Kowalski

Manager Działu Food
M +48 607 788 009
ul. Świerkowa 20 Niepruszewo 64-320 Buk
T +48 61 896 81 90
F +48 61 896 81 93

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn