Bezpieczna i zdrowa żywność na tradycyjnych rynkach sprzedaży żywności w Europie – raport WHO
WHO opublikowało raport techniczny zawierający wytyczne dotyczące promowania bezpiecznej i zdrowej żywności na rynkach tradycyjnych w Regionie Europejskim WHO. W dokumencie przedstawiono główne zasady przewodnie tego rynku oraz zaproponowano stopniowe podejście do wdrażania bezpiecznych i zdrowych inicjatyw na rynku tradycyjnej żywności.
Tradycyjne rynki żywności są ważnym źródłem pożywienia dla milionów ludzi w Regionie Europejskim WHO. Mogą one odgrywać kluczową rolę w zapewnianiu dostępu do bezpiecznej, pożywnej i odpowiedniej kulturowo żywności, promowaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Jednak ograniczona dostępność i dostęp do bezpiecznej i zdrowej żywności na wielu rynkach często utrudniają stosowanie diet odpowiednich pod względem odżywczym.
Tradycyjne rynki żywności były również związane z ogniskami chorób przenoszonych przez żywność i chorób odzwierzęcych, w tym ostatnio COVID-19. Mając na uwadze to wielowarstwowe wyzwanie, dokument opracowany przez WHO ma na celu przedstawienie wytycznych dotyczących rozwoju rynków oferujących bezpieczną i zdrową żywność, z uwzględnieniem różnorodności środowisk w Regionie Europejskim WHO.
Uproszczony schemat systemu żywnościowego, od pola do stołu
Rynek bezpiecznej i zdrowej żywności tradycyjnej powinien zapewniać danej populacji żywność, która jest bezpieczna i ma odpowiednią wartość odżywczą. Aby to osiągnąć, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów:
- dostęp do fizycznych punktów sprzedaży żywności;
- praktyki higieniczne;
- dostępność pożywnych i zrównoważonych produktów żywnościowych;
- kulturę;
- dobre praktyki przygotowywania gotowej do spożycia żywności,
- świadomość i wiedzę konsumentów oraz sprzedawców.
W tym celu należy wdrożyć kombinacje różnorodnych działań, obejmujących: badania, regulacje i edukację, na różnych etapach łańcucha żywnościowego.
Sukces w tworzeniu i utrzymaniu bezpiecznego i zdrowego rynku tradycyjnej żywności jest w dużym stopniu uzależniony od:
- obecnego stanu rynku pod względem lokalizacji, obiektów i wyposażenia;
- świadomości w zakresie żywienia i bezpieczeństwa żywności wśród pracowników i klientów na rynku;
- oraz od zdolności rządów i władz lokalnych do jak najlepszego wykorzystania istniejących zasobów.
Biorąc pod uwagę dużą różnorodność rynków w Regionie Europejskim WHO, celem niniejszych wytycznych jest nakreślenie podstaw stopniowego podejścia do wdrażania inicjatywy na rzecz bezpiecznej i zdrowej tradycyjnej żywności, które musi być dostosowane do szczególnych charakterystyk każdego z kontekstów. Proces ten obejmuje identyfikację potrzeb i priorytetów działania, określenie interwencji, które mają być wdrożone, opracowanie planów działania, a także wdrażanie, monitorowanie i ocenę tych planów.
Obecny kontekst bezprecedensowych wyzwań dla lokalnego i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego musi być postrzegany jako okazja do podjęcia wielosektorowych działań w celu stworzenia zdrowszego i bardziej zrównoważonego środowiska żywnościowego, które zapewni bezpieczną i pożywną żywność dla wszystkich. W ostatecznym rozrachunku doprowadzi to do poprawy zdrowia wszystkich ludzi.
Źródło: WHO
Przeczytaj także
-
17.05.2021
Czynniki ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w sklepach delikatesowych – raport FDA
Raport jest efektem 10-letniej inicjatywy mającej na celu zbadanie wpływ czynników ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, takich jak: niedostateczne przestrzeganie zasad higieny osobistej przez pracowników; praktyk związanych z bezpieczeństwem żywności (niewłaściwe mycie rąk) oraz ich związek z systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS) oraz sklepów posiadających certyfikowanych managerów ds. ochrony żywności (CFPM).
-
12.05.2021
FoodFakty Safety Week - Obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności
FoodFakty Safety Week Wydarzenie w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO
5 dni spotkań eForum, 15 bloków tematycznych, 35 doniesień ekspertów
-
22.01.2021
WHO opracowała globalny protokół laboratoryjny do pomiaru zawartości tłuszczów trans w żywności
Nowy protokół laboratoryjny WHO zatytułowany „Globalny protokół pomiaru profili kwasów tłuszczowych w żywności z naciskiem na monitorowanie tłuszczów trans pochodzących z częściowo uwodornionych olejów” zapewnia globalnie zharmonizowaną metodę pomiaru tłuszczów trans w żywności.