Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczna i zdrowa żywność na tradycyjnych rynkach sprzedaży żywności w Europie – raport WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

WHO opublikowało raport techniczny zawierający wytyczne dotyczące promowania bezpiecznej i zdrowej żywności na rynkach tradycyjnych w Regionie Europejskim WHO. W dokumencie przedstawiono główne zasady przewodnie tego rynku oraz zaproponowano stopniowe podejście do wdrażania bezpiecznych i zdrowych inicjatyw na rynku tradycyjnej żywności.

Tradycyjne rynki żywności są ważnym źródłem pożywienia dla milionów ludzi w Regionie Europejskim WHO. Mogą one odgrywać kluczową rolę w zapewnianiu dostępu do bezpiecznej, pożywnej i odpowiedniej kulturowo żywności, promowaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom. Jednak ograniczona dostępność i dostęp do bezpiecznej i zdrowej żywności na wielu rynkach często utrudniają stosowanie diet odpowiednich pod względem odżywczym.

Tradycyjne rynki żywności były również związane z ogniskami chorób przenoszonych przez żywność i chorób odzwierzęcych, w tym ostatnio COVID-19. Mając na uwadze to wielowarstwowe wyzwanie, dokument opracowany przez WHO ma na celu przedstawienie wytycznych dotyczących rozwoju rynków oferujących bezpieczną i zdrową żywność, z uwzględnieniem różnorodności środowisk w Regionie Europejskim WHO.

Uproszczony schemat systemu żywnościowego, od pola do stołu

Rynek bezpiecznej i zdrowej żywności tradycyjnej powinien zapewniać danej populacji żywność, która jest bezpieczna i ma odpowiednią wartość odżywczą. Aby to osiągnąć, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów:

  • dostęp do fizycznych punktów sprzedaży żywności;
  • praktyki higieniczne;
  • dostępność pożywnych i zrównoważonych produktów żywnościowych;
  • kulturę;
  • dobre praktyki przygotowywania gotowej do spożycia żywności,
  • świadomość i wiedzę konsumentów oraz sprzedawców.

W tym celu należy wdrożyć kombinacje różnorodnych działań, obejmujących: badania, regulacje i edukację, na różnych etapach łańcucha żywnościowego.

Sukces w tworzeniu i utrzymaniu bezpiecznego i zdrowego rynku tradycyjnej żywności jest w dużym stopniu uzależniony od:

  • obecnego stanu rynku pod względem lokalizacji, obiektów i wyposażenia;
  • świadomości w zakresie żywienia i bezpieczeństwa żywności wśród pracowników i klientów na rynku;
  • oraz od zdolności rządów i władz lokalnych do jak najlepszego wykorzystania istniejących zasobów.

Biorąc pod uwagę dużą różnorodność rynków w Regionie Europejskim WHO, celem niniejszych wytycznych jest nakreślenie podstaw stopniowego podejścia do wdrażania inicjatywy na rzecz bezpiecznej i zdrowej tradycyjnej żywności, które musi być dostosowane do szczególnych charakterystyk każdego z kontekstów. Proces ten obejmuje identyfikację potrzeb i priorytetów działania, określenie interwencji, które mają być wdrożone, opracowanie planów działania, a także wdrażanie, monitorowanie i ocenę tych planów.

Obecny kontekst bezprecedensowych wyzwań dla lokalnego i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego musi być postrzegany jako okazja do podjęcia wielosektorowych działań w celu stworzenia zdrowszego i bardziej zrównoważonego środowiska żywnościowego, które zapewni bezpieczną i pożywną żywność dla wszystkich. W ostatecznym rozrachunku doprowadzi to do poprawy zdrowia wszystkich ludzi.

>>ZAPOZNAJ SIĘ Z RAPORTEM<<

Źródło: WHO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.