Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cebula źródłem tajemniczej epidemii Salmonelli w USA i Kanadzie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Urzędnicy służby zdrowia USA powiązali trwającą wielostanową i obejmującą wiele krajów epidemię Salmonelli Newport z cebulą. Ogłoszenie pojawiło się dzień po tym, jak kanadyjscy urzędnicy ds. zdrowia wydali podobne oświadczenie.

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) apeluje do konsumentów i przemysłu, aby nie jedli, nie podawali ani nie sprzedawali cebuli firmy Thomson International Inc. z siedzibą w Bakersfield w Kalifornii. Dotyczy to cebuli czerwonej, białej, żółtej i słodkiej . Ostrzeżenie obejmuje również produkty wykonane z tej cebuli.

Do 31 lipca w 34 stanach odnotowano łącznie 396 zachorowań

Od czasu poprzednich aktualizacji, 24 lipca, z FDA i CDC, do liczby pacjentów dodano 184 więcej osób. To daje łącznie 396 chorych w Stanach Zjednoczonych w 34 stanach.

Analiza sekwencjonowania całego genomu pokazuje, że wybuch infekcji Salmonella Newport w Kanadzie jest genetycznie powiązany z tą epidemią w USA. Oznacza to, że ludzie w obu tych epidemiach prawdopodobnie mają wspólne źródło infekcji.

Urzędnicy federalni w USA twierdzą, że firma kalifornijska wycofa czerwoną cebulę, ponieważ wykryto do niej ognisko Salmonella Newport, ale od piątku wieczorem wycofanie nie zostało wysłane.

Czerwona cebula firmy Thomson International Inc. jest prawdopodobnym źródłem epidemii, która spowodowała zachorowania ponad 500 osób w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, według kanadyjskich urzędników oraz Amerykańskiej Agencji ds.Żywności i Leków oraz Amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Wcześniej w piątek kanadyjscy urzędnicy ogłosili wycofanie przez Sysco czerwonej cebuli, ponieważ dochodzenie w tym kraju wykazało, że są one powiązane z tamtejszą epidemią. Ani przedstawiciele Stanów Zjednoczonych, ani Kanady nie odnosili się do firmy wskazanej przez drugi kraj.

Od piątku tylko czerwona cebula była powiązana z międzynarodową epidemią, ale urzędnicy USA twierdzą, że konsumenci powinni zachować ostrożność, jeśli chodzi o spożycie cebuli w tej chwili.

Firma Thomson International Inc. poinformowała FDA, że wycofa wszystkie odmiany cebuli, które mogły wejść w kontakt z potencjalnie skażoną czerwoną cebulą ze względu na ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego”, zgodnie z aktualizacją FDA. „To wycofanie obejmie czerwoną, białą, żółtą i słodką cebulę firmy Thomson International Inc. Informacje o wycofaniu zostaną upublicznione, gdy tylko zostaną udostępnione przez Thomson International Inc.”

Producent Thomson International wydał pełne oświadczenie firmy dotyczące bezpieczeństwa żywności: oświadczenie.

W Stanach Zjednoczonych zachorowania rozpoczęły się w dniach od 19 czerwca 2020 r. do 12 lipca 2020 r. Z 236 chorych, którym dostępne są informacje, zgłoszono 59 hospitalizacji. Żadne zgony nie zostały potwierdzone.

Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że wybuch zakażenia Salmonella Newport w Kanadzie jest genetycznie powiązany z wybuchem epidemii w Stanach Zjednoczonych. Oznacza to, że ludzie w obu tych epidemiach prawdopodobnie mają wspólne źródło infekcji.

Źródło: CDC, FDA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.