Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zjeść czy nie zjeść
Nowa technologia, opracowana przez kanadyjskich naukowców, może zastąpić tradycyjną datę przydatności do spożycia. Zamiast ustalonego z góry okresu trwałości, który zawsze stanowi wartość jedynie przybliżoną, konsument dysponowałby aktualizowanymi na bieżąco informacjami o świeżości produktu, dzięki którym mógłby podjąć decyzję czy trzymane w lodówce mięso nadaje się jeszcze do spożycia lub czy nie powinien pozbyć się stojącego w spiżarni kartonu z mlekiem.
Przezroczysty plaster
Grupa badaczy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opracowała specjalny detektor w postaci przezroczystego plastra z naniesionymi substancjami chemicznymi, który pozwala na wykrywanie pojawiających się w żywności zanieczyszczeń. Wykrywacz może być umieszczony bezpośrednio w opakowaniu produktu, gdzie monitoruje obecność szkodliwych patogenów, takich jak bakteria E. coli czy Salmonella.
Detekcja patogenów
Jeśli w przyszłości podobna technologia zostanie wprowadzona do użytku na szeroką skalę, przemysł spożywczy dysponować będzie dużo bardziej wiarygodną metodą określania trwałości żywności niż stosowana obecnie data przydatności do spożycia. Pozwoli to na dokładne określenie czy produkt, który znajduje się na sklepowej półce bądź w kuchennej szafce, jest bezpieczny.
Jeśli wewnątrz opakowania obecny będzie organizm patogenny, detektor aktywuje sygnał ostrzegawczy, który zostanie wyświetlony na ekranie smartfona bądź innego elektronicznego urządzenia. Co istotne, przebiegająca w ten sposób bieżąca kontrola jakości w żadnym wypadku nie wpłynie na sam produkt.
Tani i łatwy w produkcji
Masowa produkcja tego typu wykrywacza byłaby według twórców tania i nieskomplikowana, ponieważ wchodzące w jego skład cząsteczki DNA, które służą do wykrywania patogenów, mogą zostać bez problemu naniesione na przezroczysty materiał wykorzystany przez naukowców. Zainteresowany innowacyjnym rozwiązaniem przedsiębiorca z sektora spożywczego, mógłby z łatwością włączyć instalację detektora w proces produkcji swoich wyrobów.
Poszukiwanie lepszych i skuteczniejszych metod zapewnienia bezpieczeństwa żywności jest obecnie niezwykle istotne – według danych WHO patogeny obecne w żywności są odpowiedzialne za blisko 600 milionów zatruć i 420 tys. zgonów rocznie. W około 30% przypadków ofiarami padają dzieci poniżej 5 roku życia.
Źródło:
Przeczytaj także
Przed wprowadzeniem nowych produktów na rynek, przemysł spożywczy musi przeprowadzić badania trwałości, aby określić jak cechy żywności zmieniają się w czasie. W przeciwieństwie do szybko psujących się produktów (owoce, warzywa itp.)...
NextGenPack to wspólne przedsięwzięcie francuskiego instytutu rolniczego INRA i niemieckiego centrum technicznego Fraunhofer IVV. Instytucje połączyły swoje siły, tworząc projekt, którego celem jest pomoc przedsiębiorcom w rozwijaniu...
Wszyscy producenci doskonale powinni znać definicje i wymogi prawne stawiane wyznaczaniu terminów przydatności do spożycia produktów spożywczych. W zależności od charakteru produktu mówimy albo o tzw. TPS...