Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy nowa technologia zastąpi datę przydatności do spożycia?

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Zjeść czy nie zjeść

Nowa technologia, opracowana przez kanadyjskich naukowców, może zastąpić tradycyjną datę przydatności do spożycia. Zamiast ustalonego z góry okresu trwałości, który zawsze stanowi wartość jedynie przybliżoną, konsument dysponowałby aktualizowanymi na bieżąco informacjami o świeżości produktu, dzięki którym mógłby podjąć decyzję czy trzymane w lodówce mięso nadaje się jeszcze do spożycia lub czy nie powinien pozbyć się stojącego w spiżarni kartonu z mlekiem.

Przezroczysty plaster

Grupa badaczy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opracowała specjalny detektor w postaci przezroczystego plastra z naniesionymi substancjami chemicznymi, który pozwala na wykrywanie pojawiających się w żywności zanieczyszczeń. Wykrywacz może być umieszczony bezpośrednio w opakowaniu produktu, gdzie monitoruje obecność szkodliwych patogenów, takich jak bakteria E. coli czy Salmonella.

Detekcja patogenów

Jeśli w przyszłości podobna technologia zostanie wprowadzona do użytku na szeroką skalę, przemysł spożywczy dysponować będzie dużo bardziej wiarygodną metodą określania trwałości żywności niż stosowana obecnie data przydatności do spożycia. Pozwoli to na dokładne określenie czy produkt, który znajduje się na sklepowej półce bądź w kuchennej szafce, jest bezpieczny.

Jeśli wewnątrz opakowania obecny będzie organizm patogenny, detektor aktywuje sygnał ostrzegawczy, który zostanie wyświetlony na ekranie smartfona bądź innego elektronicznego urządzenia. Co istotne, przebiegająca w ten sposób bieżąca kontrola jakości w żadnym wypadku nie wpłynie na sam produkt.

Tani i łatwy w produkcji

Masowa produkcja tego typu wykrywacza byłaby według twórców tania i nieskomplikowana, ponieważ wchodzące w jego skład cząsteczki DNA, które służą do wykrywania patogenów, mogą zostać bez problemu naniesione na przezroczysty materiał wykorzystany przez naukowców. Zainteresowany innowacyjnym rozwiązaniem przedsiębiorca z sektora spożywczego, mógłby z łatwością włączyć instalację detektora w proces produkcji swoich wyrobów.

Poszukiwanie lepszych i skuteczniejszych metod zapewnienia bezpieczeństwa żywności jest obecnie niezwykle istotne – według danych WHO patogeny obecne w żywności są odpowiedzialne za blisko 600 milionów zatruć i 420 tys. zgonów rocznie. W około 30% przypadków ofiarami padają dzieci poniżej 5 roku życia.

Źródło:

http://noticiasdelaciencia.com/not/28122/parche-transparente-para-deteccion-automatica-de-contaminacion-en-alimentos/

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.