Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czym jest zaawansowane profilowanie mikrobiologiczne i jak można je wykorzystać?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Tradycyjne metody wykrywania problemów powodowanych przez mikroorganizmy wymagają hodowli tego mikroorganizmu, co wiąże się z ograniczeniami związanymi z  z warunkami stosowanymi do hodowli drobnoustrojów.

AMP (ang. advanced microbial profiling - zaawansowane profilowanie drobnoustrojów) to nowoczesna technika sekwencjonowania DNA stosowana do określania unikalnej mieszanki mikroorganizmów (mikrobiomu) w próbce bez konieczności hodowania ich w laboratorium. Technika AMP, wskazując nie tylko te mikroorganizmy, które można wyhodować, może pomóc rozwiązać wiele problemów, które nękają przemysł spożywczy.

Zalety AMP

AMP to technika, która wykorzystuje najnowsze postępy w technologii sekwencjonowania DNA, umożliwiając odczytanie ogromnej liczby różnych, indywidualnych sekwencji DNA w dowolnym czasie. Oznacza to, że poszczególne sekwencje DNA mieszanej populacji bakterii można odczytać bezpośrednio z pojedynczego ekstraktu DNA próbki żywności.

Zaletą jest również to, że wcześniej niehodowane organizmy można zidentyfikować i potrzeba niewiele wysiłku, aby uzyskać dane dotyczące składu bakteryjnego próbki.

Zalety AMP w stosunku do tradycyjnych technik hodowli:

  • identyfikuje organizmy, które są trudne lub niemożliwe do hodowli w laboratorium
  • identyfikuje zarówno zdrowe, jak i zranione organizmy
  • potrafi analizować dziesiątki próbek jednocześnie
  • potrafi analizować tysiące genów markerów mikrobiologicznych jednocześnie w jednej próbce

Zastosowanie AMP

Technologia AMP została wykorzystana do projektu badawczego w celu poprawy oceny okresu przydatności do spożycia poprzez zbadanie:

  • który organizm jest naprawdę odpowiedzialny za psucie się żywnośći
  • eksperymentalnych błędów występujących podczas stosowania selektywnych podejść opartych na agarze
  • zmian mikrobiomu podczas superchillingu (metoda obróbki termicznej wydłużająca trwałość produktu)
  • jak śledzić mięso do miejsca w którym zostało przetworzone
  • wpływu zarządzania hodowlą zwierząt na mikroflorę

Kolejne badania

Nowy projekt badawczy będzie miał na celu ocenę specyfikacji mikrobiologicznych dla szeregu schłodzonych produktów i przeanalizuje wpływ naturalnie występującej mikroflory na wzrost patogennej mikroflory. Pozwoli to na ustalenie specyfikacji dla tych organizmów, które mogą budzić obawy, potencjalnie wydłużając okres przydatności do spożycia. Wskazanie wpływu, jaki ma mikroflora, pozwoli producentom lepiej zrozumieć, a tym samym zwiększyć zaufanie do zdolności przechowalniczych produktów oraz zwiększy możliwości zachowania bezpieczeństwa produktu w przypadku wystąpienia zanieczyszczenia.

Źródła:

https://www.campdenbri.co.uk/news/amp.php

http://www.fao.org/3/x5910e/x5910e01.htm

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.