Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Edukacyjna przerwa na kawę z 3M – Seria Bezpłatnych webinariów na żywo

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w „Edukacyjnej przerwie na kawę z 3M”

Jest to seria 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego.

W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.

Jak do nas dołączyć?

Wystarczy, że zarejestrują się Państwo na poszczególne sesje szkoleniowe (linki poniżej) i w dniu emisji dołączą do nas przy pomocy

linka, otrzymanego w mailu zwrotnym potwierdzającym rejestrację.

TEMAT WEBINARIÓW:

W dobie intensywnego wzrostu zapotrzebowania na żywność, zapewnienie bezpieczeństwa i jakości produkowanych środków spożywczych staje się nie lada wyzwaniem. Coraz powszechniejsze jest przekonanie, że środowisko produkcyjno-przetwórcze może oddziaływać negatywnie na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanej żywności, będąc źródłem licznych zanieczyszczeń zarówno w czynniki biologiczne, chemiczne czy też fizyczne.

Producenci z sektora spożywczego są zatem zobligowani do badań nie tylko surowców, dodatków do żywności czy też produktu gotowego, lecz przede wszystkim do kontroli i monitoringu stanu higienicznego środowiska, w którym żywność jest wytwarzana.

  • Jak wdrożyć skuteczny plan monitoringu środowiska produkcyjnego?
  • Jakie rodzaje zagrożeń należy analizować i identyfikować?
  • Z jakich narzędzi i metod analitycznych korzystać przy ocenie i badaniu zagrożeń biologicznych?

 

Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w trakcie BEZPŁATNYCH webinariów 3M.

 

KALENDARZ WEBINARIÓW

 

01.10.2020, 12:30

Temat 1: Zintegrowany monitoring środowiska i kontrola czystości powierzchni w zakładach produkcyjnych.

W trakcie tego webinarium zostaną przedstawione główne założenia odnośnie monitoringu środowiska produkcyjnego, począwszy od sprecyzowania konkretnych celów i zadań po koordynację zintegrowanego planu monitorowania.

Omawiane będą techniki kontroli higieny warunków produkcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych i szybkich metod alternatywnych opartych na pomiarze pozostałości białka oraz oznaczaniu stężenia ATP metodą bioluminometrii.

 

08.10.2020, 12:30

Temat 2: Metody poboru wymazów z powierzchni.

W szkoleniu zostanie omówiona istota i techniki pobierania prób środowiskowych w zależności od rodzaju badanej powierzchni.

Przedstawiony zostanie schemat tworzenia efektywnego planu poboru wymazów wraz z odpowiednim doborem i stosowaniem środków neutralizujących, zgodnie z metodami referencyjnymi opisanymi w normie PN-EN ISO 18593:2018.

 

15.10.2020, 12:30

Temat 3: Mikroorganizmy wskaźnikowe i psujące żywność.

Tym razem omówiony zostanie cel i znaczenie monitorowania stopnia zanieczyszczenia powierzchni produkcyjnych mikroorganizmami wskaźnikowymi oraz psującymi żywność. Identyfikacji poddane będą możliwe źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w trakcie procesu produkcyjnego w oparciu o analizę ryzyka. Dodatkowo wyjaśnione zostanie tworzenie linii trendów oraz możliwe do podjęcia działania naprawcze na podstawie uzyskanych wyników.

 

22.10.2020, 12:30

Temat 4: Patogeny w żywności.

Webinarium jest poświęcone znaczeniu obecności patogenów przenoszonych przez żywność w środowisku produkcyjnym.

Podczas szkolenia omówiony zostanie cel badań środowiska pod kątem weryfikacji obecności i kontroli głównych patogenów w żywności. Analizowane będą źródła zanieczyszczeń patogenami oraz możliwości podjęcia działań naprawczych oraz środków zapobiegawczych w celu ich ograniczania i eliminacji.

 

29.10.2020, 12:30

Temat 5: Alergeny w żywności.

Cel monitorowania środowiska pod kątem alergenów znajdujących się w żywności oraz identyfikacja potencjalnych źródeł zanieczyszczenia alergenami. Podczas szkolenia przedstawione będą również metody badawcze alergenów (specyficzne i niespecyficzne) oraz możliwe działania naprawcze mające na celu ograniczenie kontaminacji żywności alergenami

 

O wykładowcy:

 

dr Sebastian Antoń

 

Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Po ukończeniu studiów kontynuował karierę naukowo-dydaktyczną w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, na którym uzyskał stopień naukowy doktora nauk rolniczych. Od roku 2015 związany z przemysłem spożywczym, biorąc udział we wdrażaniu metod badawczych oraz procesach ich walidacji w laboratoriach badających żywność.

Specjalizuje się w analizie mikrobiologicznej żywności (metodami referencyjnymi i alternatywnymi) oraz kontrolą stanu higienicznego w warunkach produkcyjnych.

Autor:3M Poland
3M Poland
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Mikrobiologia żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.