Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w „Edukacyjnej przerwie na kawę z 3M”
Jest to seria 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego.
W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.
Jak do nas dołączyć?
Wystarczy, że zarejestrują się Państwo na poszczególne sesje szkoleniowe (linki poniżej) i w dniu emisji dołączą do nas przy pomocy
linka, otrzymanego w mailu zwrotnym potwierdzającym rejestrację.
TEMAT WEBINARIÓW:
W dobie intensywnego wzrostu zapotrzebowania na żywność, zapewnienie bezpieczeństwa i jakości produkowanych środków spożywczych staje się nie lada wyzwaniem. Coraz powszechniejsze jest przekonanie, że środowisko produkcyjno-przetwórcze może oddziaływać negatywnie na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanej żywności, będąc źródłem licznych zanieczyszczeń zarówno w czynniki biologiczne, chemiczne czy też fizyczne.
Producenci z sektora spożywczego są zatem zobligowani do badań nie tylko surowców, dodatków do żywności czy też produktu gotowego, lecz przede wszystkim do kontroli i monitoringu stanu higienicznego środowiska, w którym żywność jest wytwarzana.
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w trakcie BEZPŁATNYCH webinariów 3M.
01.10.2020, 12:30
Temat 1: Zintegrowany monitoring środowiska i kontrola czystości powierzchni w zakładach produkcyjnych.
W trakcie tego webinarium zostaną przedstawione główne założenia odnośnie monitoringu środowiska produkcyjnego, począwszy od sprecyzowania konkretnych celów i zadań po koordynację zintegrowanego planu monitorowania.
Omawiane będą techniki kontroli higieny warunków produkcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych i szybkich metod alternatywnych opartych na pomiarze pozostałości białka oraz oznaczaniu stężenia ATP metodą bioluminometrii.
08.10.2020, 12:30
Temat 2: Metody poboru wymazów z powierzchni.
W szkoleniu zostanie omówiona istota i techniki pobierania prób środowiskowych w zależności od rodzaju badanej powierzchni.
Przedstawiony zostanie schemat tworzenia efektywnego planu poboru wymazów wraz z odpowiednim doborem i stosowaniem środków neutralizujących, zgodnie z metodami referencyjnymi opisanymi w normie PN-EN ISO 18593:2018.
15.10.2020, 12:30
Temat 3: Mikroorganizmy wskaźnikowe i psujące żywność.
Tym razem omówiony zostanie cel i znaczenie monitorowania stopnia zanieczyszczenia powierzchni produkcyjnych mikroorganizmami wskaźnikowymi oraz psującymi żywność. Identyfikacji poddane będą możliwe źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych w trakcie procesu produkcyjnego w oparciu o analizę ryzyka. Dodatkowo wyjaśnione zostanie tworzenie linii trendów oraz możliwe do podjęcia działania naprawcze na podstawie uzyskanych wyników.
22.10.2020, 12:30
Temat 4: Patogeny w żywności.
Webinarium jest poświęcone znaczeniu obecności patogenów przenoszonych przez żywność w środowisku produkcyjnym.
Podczas szkolenia omówiony zostanie cel badań środowiska pod kątem weryfikacji obecności i kontroli głównych patogenów w żywności. Analizowane będą źródła zanieczyszczeń patogenami oraz możliwości podjęcia działań naprawczych oraz środków zapobiegawczych w celu ich ograniczania i eliminacji.
29.10.2020, 12:30
Temat 5: Alergeny w żywności.
Cel monitorowania środowiska pod kątem alergenów znajdujących się w żywności oraz identyfikacja potencjalnych źródeł zanieczyszczenia alergenami. Podczas szkolenia przedstawione będą również metody badawcze alergenów (specyficzne i niespecyficzne) oraz możliwe działania naprawcze mające na celu ograniczenie kontaminacji żywności alergenami
O wykładowcy:
dr Sebastian Antoń
Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
Po ukończeniu studiów kontynuował karierę naukowo-dydaktyczną w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, na którym uzyskał stopień naukowy doktora nauk rolniczych. Od roku 2015 związany z przemysłem spożywczym, biorąc udział we wdrażaniu metod badawczych oraz procesach ich walidacji w laboratoriach badających żywność.
Specjalizuje się w analizie mikrobiologicznej żywności (metodami referencyjnymi i alternatywnymi) oraz kontrolą stanu higienicznego w warunkach produkcyjnych.
Przeczytaj także
Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest obecnie kluczowym aspektem zarówno dla producentów żywności, organów kontrolnych jak i konsumentów. Środki spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego mogą stanowić zagrożenie dla ogólnego stanu i zdrowia człowieka, będąc wektorem wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.
Na przestrzeni ostatnich lat wśród konsumentów obserwuje się stale wzrastające zainteresowanie aspektami związanymi z bezpieczeństwem i jakością żywności. W dobie szybkiego przepływu informacji, np. na temat wycofywania z obrotu mikrobiologicznie skażonych produktów spożywczych, znaczenie oraz jakość przeprowadzanych analiz żywności wciąż rośnie.
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...