Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Escherichia coli w mące - dyskusja ekspercka na temat źródeł, zagrożeń dla zdrowia i zapobiegania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Escherichia coli (STEC) wytwarzająca toksynę Shiga może powodować poważne, zagrażające życiu choroby zakaźne, szczególnie u osób z osłabionym systemem odpornościowym. Od kilku lat uwaga skupia się na mące, która jest uważana za możliwy nośnik przenoszenia bakterii na człowieka. Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) ocenił powiązane ryzyko w 2019 r. i w styczniu 2020 r. opublikował opinię „E. coli w mące – źródła, zagrożenia i zapobieganie” (nr 004/2020).

W listopadzie 2021 r. odbyło się pierwsze spotkanie, a w październiku 2023 r. w BfR odbyła się dyskusja ekspercka na ten temat z udziałem przedstawicieli nauki, organów rządowych, organów ds. bezpieczeństwa żywności i przemysłu.

Na drugim spotkaniu omawiano najnowsze osiągnięcia z dziedzin nauki i monitorowanie żywności, a także obserwowane na arenie międzynarodowej ogniska STEC mające związek z mąką.

Ocena dokonana na pierwszym spotkaniu ekspertów, że większość mąki wykorzystuje się zgodnie z przeznaczeniem i że nie należy spodziewać się pogorszenia zdrowia konsumentów ze strony STEC ze względu na zwyczajowe skutki etapów ogrzewania jest nadal ważna. Jednakże ryzyko infekcji może wystąpić w przypadku spożywania surowego ciasta lub spożycia gotowego ciasta do odpieku oraz żywności przygotowanej z mąki poddanej niedostatecznej obróbce termicznej.

Niektóre pytania dotyczące STEC w mące nadal pozostają bez odpowiedzi

Niektóre pytania dotyczące STEC w mące nadal pozostają bez odpowiedzi, a istnieje taka potrzeba dla dalszego rozwoju metod i środków, w szczególności w odniesieniu do diagnostyki patogenów i ograniczania ryzyka. W tym celu współpraca pomiędzy instytucjami naukowymi i stowarzyszeniami branżowymi została ponownie uzgodniona.

Źródło: https://www.bfr.bund.de/cm/349/updated-recommended-maximum-levels-for-the-addition-of-vitamins-and-minerals-to-food-supplements-and-conventional-foods.pdf

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.