Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku ze wzrostem liczby przypadków Salmonelli w produktach drobiowych importowanych z Polski, na stronie FSA, brytyjskiej Agencji ds. Standardów Żywności, opublikowano przypomnienie dla konsumentów dotyczące zasad obchodzenia się z żywnością pochodzenia drobiowego i zalecenia dotyczące jej przygotowania.
FSA wraz ze szkockim odpowiednikiem - FSS i brytyjską Agencją Bezpieczeństwa Zdrowia (UK HSA) rekomendują konsumentom, aby zachowali ostrożność podczas obchodzenia się z produktami drobiowymi (dotyczy to m.in. w schłodzonych i mrożonych udek z kurczaka i indyka, piersi, udek i kawałków kurczaka).
Dzieje się tak w związku ze wzrostem w ostatnim czasie przypadków zatruć pokarmowych wywołanych przez Salmonellę Enteritidis, związanych z produktami drobiowymi importowanymi z Polski.
Dochodzenie w sprawie wielu szczepów Salmonelli powiązanych z produktami drobiowymi importowanymi do Wlk. Brytanii z Polski w toku
Trwa dochodzenie w sprawie wielu szczepów Salmonelli powiązanych z produktami drobiowymi importowanymi do Wielkiej Brytanii z Polski. W tym roku odnotowano ponad 200 przypadków salmonellozy u ludzi wywołanej przez określone szczepy genetyczne Salmonella Enteritidis, które powiązano z produktami drobiowymi, takimi jak mięso i jaja.
FSA prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i UE, aby zapewnić podjęcie wszelkich niezbędnych kroków w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski . Zbliżające się kontrole importu żywności i paszy przybywającej do Wielkiej Brytanii z UE pozwolą również sprawdzić, czy kontrole te wdrożono i pomogą w utrzymaniu wysokich standardów żywności i pasz obowiązujących w Wielkiej Brytanii oraz w ochronie zdrowia publicznego.
Szereg przypadków dotyczył spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach. Dlatego FDA prosi władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych.
Rady FDA dla konsumentów:
Źródło:https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-alerts-consumers-on-salmonella-and-polish-poultry
Przeczytaj także
Podczas 46. posiedzenia Komisji Kodeksu Żywnościowego (CAC) zostały przyjęte nowe normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, co stanowiło szczególnie ważny krok po okresie pandemii Covid-19.
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
E. coli wytwarzająca toksynę Shiga (STEC), Taenia solium i produkty pochodzenia roślinnego były jednymi z tematów omawianych podczas ostatniego spotkania europejskiej sieci skupiającej się na ocenie ryzyka.