Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FSA ostrzega konsumentów przed salmonellą i polskim drobiem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W związku ze wzrostem liczby przypadków Salmonelli w produktach drobiowych importowanych z Polski, na stronie FSA, brytyjskiej Agencji ds. Standardów Żywności, opublikowano przypomnienie dla konsumentów dotyczące zasad obchodzenia się z żywnością pochodzenia drobiowego i zalecenia dotyczące jej przygotowania.

FSA wraz ze szkockim odpowiednikiem - FSS  i brytyjską Agencją Bezpieczeństwa Zdrowia (UK HSA) rekomendują konsumentom, aby zachowali ostrożność podczas obchodzenia się z produktami drobiowymi (dotyczy to m.in. w schłodzonych i mrożonych udek z kurczaka i indyka, piersi, udek i kawałków kurczaka).

Dzieje się tak w związku ze wzrostem w ostatnim czasie przypadków zatruć pokarmowych wywołanych przez Salmonellę Enteritidis, związanych z produktami drobiowymi importowanymi z Polski.

Dochodzenie w sprawie wielu szczepów Salmonelli powiązanych z produktami drobiowymi importowanymi do Wlk. Brytanii z Polski w toku

Trwa dochodzenie w sprawie wielu szczepów Salmonelli powiązanych z produktami drobiowymi importowanymi do Wielkiej Brytanii z Polski. W tym roku odnotowano ponad 200 przypadków salmonellozy u ludzi wywołanej przez określone szczepy genetyczne Salmonella Enteritidis, które powiązano z produktami drobiowymi, takimi jak mięso i jaja. 

FSA prowadzi rozmowy z urzędnikami w Polsce i UE, aby zapewnić podjęcie wszelkich niezbędnych kroków w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski . Zbliżające się kontrole importu żywności i paszy przybywającej do Wielkiej Brytanii z UE pozwolą również sprawdzić, czy kontrole te wdrożono i pomogą w utrzymaniu wysokich standardów żywności i pasz obowiązujących w Wielkiej Brytanii oraz w ochronie zdrowia publicznego. 

Szereg przypadków dotyczył spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach. Dlatego FDA prosi władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych.

Rady FDA dla konsumentów:

  • Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania podanymi na etykiecie produktu, w tym czasem i temperaturą gotowania – jest to ważne, aby mieć pewność, że żywność jest bezpieczna do spożycia
  • Używaj lub zamrażaj produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia
  • Dokładnie umyj ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi
  • Nigdy nie myj surowych produktów drobiowych
  • Po kontakcie z surowym drobiem umyj wszystkie powierzchnie i przybory gorącą wodą z mydłem
  • Gotowane i zamrożone mięso podgrzewaj tylko raz

Źródło:https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-alerts-consumers-on-salmonella-and-polish-poultry

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.