Inspekcje Państwowe
-
03.03.2025
Nadzór nad rynkiem wina w 2024 r.
W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
-
28.02.2025
Wyniki kontroli znakowania mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych
Skąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.
-
27.02.2025
Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante
Przeprowadzony audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów, brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości oraz skonfiskowano ponad 10 ton mięsa.
-
26.02.2025
Ostrzeżenie FSA przed oszustwami żywnościowymi z wykorzystaniem sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych
Specjalna jednostka brytyjskiej FSA ds. przestępczości żywnościowej (NFCU) ostrzegła przedsiębiorstwa działające w łańcuchu dostaw żywności przed ryzykiem wykorzystywania sfałszowanych wyników badań laboratoryjnych w celu przeprowadzenia oszustw żywnościowych.
-
24.02.2025
Carrefour wycofuje oliwki
Wycofanie w związku z wykryciem pestycydów przekraczających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.
-
24.02.2025
Obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym.
-
24.02.2025
Stwierdzenie przekroczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w partii marynowanych liści winogronowych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 15 pestycydów w partii marynowanych liści winogronowych.
-
24.02.2025
Wykrycie obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej
Dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
-
20.02.2025
Ochratoksyna A w rodzynkach
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w rodzynkach.
-
20.02.2025
Kompleksowa kontrola sektora rybnego we Włoszech – grzywny w wysokości ponad 1 mln euro
Włoska Straż Przybrzeżna przeprowadziła na terytorium całego kraju kompleksową operację ,,e-FISHING” mającą na celu m.in. identyfikację nielegalnych działań w sektorze rybnym.
-
20.02.2025
Wycofanie partii soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
-
20.02.2025
Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
19.02.2025
Ostrzeżenie francuskich służb celnych przed zafałszowanym miodem zawierającym substancje lecznicze
Francuskie służby celne wydały alert konsumencki z powodu wykrycia zafałszowanego miodu w saszetkach z dodatkiem substancji leczniczych – sildenafilu i tadalafilu.
-
18.02.2025
Auchan wycofuje Rodzynki sułtańskie
Firma Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w produkcie.
-
17.02.2025
E. coli w serach: wycofanie produktów i alarm sanitarno-epidemiologiczny we Francji
Francuskie władze sanitarne wycofały z rynku sery Morbier produkowane z surowego mleka po wykryciu zakażeń bakterią Escherichia coli (STEC). W wyniku infekcji hospitalizowano 11 osób, a dochodzenie potwierdziło związek między spożyciem skażonego sera a przypadkami zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS).
-
17.02.2025
Nasiona chia wycofane z Rossmanna
W wyniku kontroli, Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność zanieczyszczenia pochodzenia roślinnego w nasionach Chia od dostawcy Eko Ziarna Sp. z o.o., wprowadzonym do obrotu przez Joyfood Sp. z o.o..
-
14.02.2025
Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodzi
Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.
-
12.02.2025
Niemal połowa przebadanych przez czeską inspekcję próbek oliwy z oliwek była niższej jakości od zadeklarowanej
Badania Czeskiej Inspekcji Rolnictwa i Żywności wykazały, że 44,4% ocenianych próbek nie spełniało wymagań prawnych odnośnie deklarowanej jakości oliwy.
-
08.02.2025
Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP.
-
05.02.2025
Dobrowolne wycofanie partii precli w czekoladzie
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl sp. z o.o. sp.k. dobrowolnym wycofaniu precli w czekoladzie mlecznej i deserowej.
-
31.01.2025
Olejki eteryczne jako naturalne dodatki do żywności: potencjał, wyzwania i potrzeba dalszych badań
Olejki eteryczne, znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i antyoksydacyjnych, zyskują zainteresowanie jako potencjalne naturalne dodatki do żywności. Mimo obiecujących wyników badań nad ich zastosowaniem, konieczne są dalsze analizy, by zapewnić ich bezpieczeństwo i zgodność z regulacjami prawnymi.
Nasi partnerzy