Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Inspekcje Państwowe
-
14.05.2025
Władze Wybrzeża Kości Słoniowej przechwyciły setki ton przemycanego kakao i orzechów nerkowca
Rada Bezpieczeństwa Narodowego Wybrzeża Kości Słoniowej ogłosiła znaczące sukcesy w walce z przemytem produktów rolnych do krajów sąsiednich. W ciągu kilku miesięcy przejęto 594 tony kakao i 307 ton orzechów nerkowca.Czytaj więcej -
13.05.2025
Migracja kobaltu z czajnika żeliwnego
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF) o wycofaniu czajników żeliwnych określonych poniżej ze względu na stwierdzoną migrację kobaltu z czajników do żywności.
-
13.05.2025
Pestycyd (antrachinon) w partii herbaty czarnej liściastej
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
08.05.2025
Wzrost świadomości konsumentów przełożył się na większą ilość skarg konsumenckich w Irlandii
W ubiegły roku irlandzki urząd FSAI rozpatrzył łącznie 8596 skarg i zapytań konsumentów, co stanowi wzrost w porównaniu do 2023 r.
-
07.05.2025
Nowe uprawnienia FSA do walki z oszustwami żywnościowymi
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) ogłosiła wprowadzenie w życie nowych uprawnień, które wzmocnią zdolności jej Krajowej Jednostki ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) w Anglii i Walii do zwalczania oszustw żywnościowych.
-
05.05.2025
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.Czytaj więcej -
05.05.2025
Możliwa obecność fragmentów plastiku w jednej partii zajączków z polewy o smaku kakaowo-mlecznej
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o skardze konsumenta na obecność fragmentu plastiku w produkcie pn. Zajączek z polewy o smaku kakaowo-mlecznej.Czytaj więcej -
01.05.2025
Rekordowy wzrost zakażeń salmonellą w Szwecji w 2024 roku
-
30.04.2025
Marnowanie żywności i zapobieganie powstawaniu odpadów w Polsce – raport EEA
Polska wciąż mierzy się z rosnącą ilością odpadów i ogromną skalą marnowania żywności. Raport EEA pokazuje, jakie działania już wdrożono i co jeszcze trzeba zrobić, by skutecznie ograniczyć straty.
-
30.04.2025
Holenderski urząd NVWA ujawnił powszechne nadużycia w stosowaniu oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych dotyczących mleka klaczy i oślego
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) przeprowadził w 2024 roku kontrolę dotyczącą oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych stosowanych przez dostawców produktów zawierających w swoim składzie mleko klaczy i mleko ośle.
-
28.04.2025
Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża kubka szklanego
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono wysoką migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża kubka szklanego.Czytaj więcej -
25.04.2025
Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Indonezji i Hiszpanii
-
23.04.2025
Ruszył sezon owocowo-warzywny, trwają kontrole IJHARS
IJHARS już po raz kolejny rozpoczyna sezon kontroli jakości świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Będziemy wszędzie tam, gdzie sprzedaje się owoce i warzywa. Sprawdzimy produkty krajowe, ale ze szczególną uwagą przyjrzymy się importowanym towarom. Zadbamy o to, aby konsumenci nie byli oszukiwani co do pochodzenia kupowanych owoców i warzyw.
-
22.04.2025
Wycofanie określonych partii bezglutenowych batonów proteinowych ze względu stwierdzenie obecności glutenu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu prowadzonym przez firmę BioTechUSA Kft.Czytaj więcej -
21.04.2025
Znakowanie mięsa w sklepach wielkopowierzchniowych pod lupą IJHARS
Pochodzenie mięsa jest jedną z ważnych cech branych pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. IJHARS po raz kolejny sprawdziła, czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest rzetelna.Czytaj więcej -
18.04.2025
Duńska firma w ogniu krytyki - Listeria wędrowała z rybami przez Europę
-
18.04.2025
Wyniki kontroli jakości jaj
IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.Czytaj więcej -
16.04.2025
W Wietnamie zlikwidowano masową produkcję zafałszowanego mleka w proszku dla niemowląt i osób z przewlekłymi chorobami
W wyniku przeprowadzonych działań władze Wietnamu zlikwidowały jedną z największych w historii kraju grup przestępczych zajmujących się produkcją i dystrybucją zafałszowanego mleka w proszku. Szacowany przychód z nielegalnej działalności wyniósł ok. 20 mln USD.Czytaj więcej -
11.04.2025
Sztuczna inteligencja w wykrywaniu ognisk zakażeń – nowe podejście UKHSA do bezpieczeństwa żywności
-
11.04.2025
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z chochli do zupy
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu chochli do zupy, ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności.Czytaj więcej
Nasi partnerzy