Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jedyne takie wydarzenie w Polsce! Polska Izba Żywności Ekologicznej zaprasza na Polskie Forum Żywności Ekologicznej 5-7 października 2023

Kategoria: Biznes

Polki i Polacy nadal dają się nabierać na greenwashing. Jak wynika z raportu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”, aż połowa badanych nie rozróżnia pojęć „zdrowa żywność” i „żywność ekologiczna”. Dla wielu badanych osób są  to pojęcia tożsame, co świadczy o niskim poziomie świadomości konsumentów na temat żywności ekologicznej i dokonywanych zakupów.

Jak wskazują̨ sami badani (82% grupy) – Polacy i Polki bardzo często sięgają̨ po żywność  i produkty ekologiczne w trakcie swoich zakupów. Jednocześnie 53% z nich nadal nie posiada odpowiedniej wiedzy i informacji na temat tego, czym różni się̨, żywność́ ekologiczna od produktów potocznie nazywanych „zdrową żywnością̨”, żywnością̨ naturalną itp. Produkty określane takim mianem – mimo obiegowej opinii o wysokiej jakości czy naturalnym pochodzeniu – często jednak nie mają nic wspólnego z żywnością̨ ekologiczną. Polacy też nie przywiązują dużej wagi do logo Euroliścia – jedynego oznakowania żywności ekologicznej, wymaganego przepisami prawa. Znak Euroliścia daje bowiem gwarancję, że kupowana żywność jest faktycznie wytworzona zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej.

Po analizie wyników raportu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej jesteśmy przekonani, że konieczne jest dalsze edukowanie Polaków w zakresie odróżniania żywności certyfikowanej od innych dostępnych na rynku produktów – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. – Wychodząc naprzeciw temu problemowi oraz wielu innym, organizujemy Polskie Forum Żywności Ekologicznej. Celem Forum jest poszerzenie wiedzy na temat systemu produkcji żywności ekologicznej w UE oraz podniesienie świadomości istnienia znaku Euroliścia – dodaje Radkowska.

Trzy dni, trzy panele tematyczne i najlepsi eksperci w kraju

Analiza działań marketingowych producentów żywności ekologicznej, zasady znakowania rolnictwa ekologicznego, sprzedaż online, zasady produkcji ekologicznej oraz jak produkcja ekologiczna wpływa na środowisko – to tylko niektóre z tematów, które pojawią się w tym roku na Polskim Forum Żywności Ekologicznej.

Polskie Forum Żywności Ekologicznej to wyjątkowa okazja w Polsce do poznania
i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi
, podczas której nie zabraknie spotkań decydentów z branży bio oraz dyskusji dotyczących najnowszych trendów ekologicznych. Goście opowiedzą m.in. o żywności ekologicznej i jej produkcji. Usłyszeć będzie można również o dbałości o naszą planetę i nawykach żywieniowych Polaków, a także sprzedaży produktów eko. 

Wśród prelegentów znajdą się wykładowcy z SGGW, przedstawiciele jednostek certyfikujących, mediów i producentów.

Program tegorocznego Polskiego Forum Żywności Ekologicznej

Tegoroczne Forum Żywności Ekologicznej będzie podzielone na trzy obszary tematyczne: 

- panel dla przetwórców, producentów i rolników,

- panel dla sklepów (dystrybucja, handel, kanały sprzedaży, trendy), 

- panel skierowany do konsumentów, mediów, lekarzy, dietetyków.

Pierwszy panel skierowany dla przetwórców, producentów oraz rolników będzie dotyczył m.in.: zasad produkcji ekologicznej, a możliwości stosowania odstępstw czy nowych obowiązków producentów ekologicznych.  Poruszone zostaną zagadnienia związane z podstawową legislacją UE dotyczącą pestycydów
i status rejestrowanych w UE i w Polsce środków ochrony roślin. Przedstawione zostaną przykładowe wyniki badań z upraw konwencjonalnych
i ekologicznych, żywności importowanej, przykładowe badania gleb i wody powierzchniowej.
Pokazane zostaną wieloletnie odkrycia nieprawidłowości
w stosowaniu środków ochrony roślin z uwzględnieniem przekroczeń norm UE. Produkcja ekologiczna podlega ścisłym zasadom dotyczącym m.in. metod produkcji oraz dopuszczonych do stosowania substancji i dodatków. Istnieją jednak pewne wyjątki, które umożliwiają odejście od ogólnie obowiązujących rygorystycznych zasad. Podczas prezentacji omówione zostaną możliwości wprowadzenia takich odstępstw w oparciu o konkretne przykłady oraz regulacje.

Kolejny panel skierowany jest dla właścicieli sklepów z żywnością ekologiczną,
a organizatorzy poruszą takie tematy jak: (nie)ekologiczny konsument czy analiza działań marketingowych produktów ekologicznych. Uczestnicy porozmawiają o tym, co zadziało się na półkach produktów ekologicznych i naturalnych na przełomie lat oraz jakie będą trendy na 2024. Kompetencje miękkie personelu stanowią ważny filar sukcesu najlepszych sklepów z produktami ekologicznymi. Jakimi cechami powinien odznaczać się pracownik, aby osoby odwiedzające nasz sklep stały się lojalnymi klientami? Obecnie kompetencje miękkie – obejmujące m.in. umiejętności sprzedażowe i negocjacyjne – stają się równie ważne w handlu produktami ekologicznymi jak wiedza z zakresu dietetyki oraz troski
o zdrowie.

Słuchacze panelu skierowanego do konsumentów oraz osób zainteresowanych biożywnością posłuchają takich wystąpień jak: wartość odżywcza surowców
i produktów ekologicznych, nawyki żywieniowe w czasie kryzysu klimatycznego, jak produkcja ekologiczna wpływa na środowisko.
Czy żywność ekologiczna różni się pod względem wartości odżywczej od masowo produkowanej żywności konwencjonalnej? Jak wygląda zawartość białka, tłuszczów
i węglowodanów w surowcach roślinnych i zwierzęcych produkowanych
w systemie ekologicznym. Ile żywności marnujemy? Ile wyrzucamy przez  to pieniędzy? Jak temu przeciwdziałać? Jak robić mądrze zakupy? Jak przechowywać żywność? Jak wykorzystywać resztki? Tych tematów oraz wielu innych będzie można posłuchać na sobotnim panelu.

Jak wziąć udział w Polskim Forum Żywności Ekologicznej?

Jak co roku Polskie Forum Żywności Ekologicznej odbędzie się podczas Targów BIOEXPO w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie 5-7 października 2023 roku. Aby wziąć udział, wystarczy zarejestrować się na targi: https://bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ oraz wypełnić formularz na stronie https://bit.ly/zgłoszeniedoForum

Liczba miejsc ograniczona.

Program Forum jest dostępny na stronie https://jemyeko.com/polskie-forum-zywnosci-ekologicznej-2023/

Udział jest bezpłatny.

Polskie Forum Żywności Ekologicznej w 2023 roku odbywa się w ramach projektu „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”. Dofinansowane przez Unię Europejską.

Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub KOWR. Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: Polska Izba Żywności Ekologicznej

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.