Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komunikat rządu Zjednoczonego Królestwa w sprawie nowego harmonogramu kontroli granicznych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

11 marca 2021 roku rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej opublikował komunikat na temat zmian terminów wprowadzania kontroli granicznych.

Komunikat zawiera nowy harmonogram wdrażania poszczególnych etapów kontroli granicznych oraz wymagań dla produktów pochodzenia zwierzęcego (ang. Products of Animal Origin - POAO), niektórych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego (ang. animal by-products - ABP), produktów wysokiego ryzyka niebędących pochodzenia zwierzęcego (ang. High Risk Food Not Of Animal Origin – HRFNAO), żywych zwierząt, rośliny i produktów roślinnych.   

Według nowego harmonogramu między innymi do dnia 1 października 2021 r. nie będą obowiązywać wymogi dotyczące wstępnego powiadamiania o imporcie POAO, niektórych ABP i HRFNAO. Wymogi dotyczące eksportowego świadectwa zdrowia dla POAO i niektórych ABP wejdą w życie od 1 października 2021 r. 

Kolejna zmiana terminu została wprowadzona dla roślin i produktów roślinnych niskiego ryzyka. Wymogi związane z powiadomieniem wstępnym, stosowaniem świadectwa fitosanitarnego wraz z kontrolą dokumentacji zostaną wprowadzone od 1 stycznia 2022 r.

Od marca 2022 r. kontrole żywych zwierząt oraz roślin i produktów roślinnych niskiego ryzyka będą odbywały się w punktach kontroli granicznej.

W obszarze celnym - do 1 stycznia 2022 r. - nie będą wymagane deklaracje bezpieczeństwa i ochrony importu, jak również do tego dnia została przedłużona możliwość korzystania z odroczonego zgłoszenia, w tym składania zgłoszeń uzupełniających do sześciu miesięcy po przywiezieniu towarów. Jednakże, nadal będą wymagane deklaracje celne importowe. 

Pełny tekst komunikatu dostępny jest na stronie Parlamentu Zjednoczonego Królestwa.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: IJHARS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.