Konferencja Naukowa „Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta"
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oddział małopolski Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zapraszają na XIV Konferencję Naukową z cyklu „Żywność xxi wieku”:
ŻYWNOŚĆ A OCZEKIWANIA WSPÓŁCZESNEGO KONSUMENTA Kraków, 17-18 WRZEŚNIA 2020 r.
Konsumenci obecnie poszukują żywności nie tylko o wysokiej jakości i właściwościach prozdrowotnych, ale mając na uwadze także poszanowanie środowiska, w którym żywność ta została wyprodukowana, coraz częściej sięgają po produkty od małych, lokalnych dostawców. Nie bez znaczenia dla współczesnego konsumenta są również kwestie związane z bezpieczeństwem zdrowotnym produktów żywnościowych. Zmiany w trendach i preferencjach konsumentów dotyczą także właściwości sensorycznych produktów, stosowanych w procesie produkcji substancji dodatkowych, sposobu przetwarzania i pakowania żywności, czy nawet łatwości jej przygotowania. Wszystkie te aspekty powinny być uwzględnione przez producentów żywności, którzy chcą efektywnie konkurować na rynku i pragną zwiększyć innowacyjność swojego przedsiębiorstwa. Chęć sprostania wciąż rosnącym wymaganiom i oczekiwaniom nabywców rodzi konieczność opracowywania nowych receptur, sięgania po innowacyjne technologie, bardziej funkcjonalne opakowania czy skuteczniejszą reklamę.
Celem konferencji jest prezentacja najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, jak również wymiana poglądów oraz doświadczeń pracowników jednostek naukowych i przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Tematyka konferencji obejmuje następujące zagadnienia (ale nie jest do nich ograniczona):
nowe trendy i kierunki produkcji oraz dystrybucji żywności w odpowiedzi na oczekiwania i potrzeby konsumentów;
- żywność a zrównoważony rozwój środowiska i zmiany klimatu
- nowoczesna produkcja rolna - korzyści i zagrożenia;
- produkt rolnictwa ekologicznego – oczekiwania i rzeczywistość;
- jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności;
- żywność funkcjonalna, wzbogacona, produkty regionalne i tradycyjne;
- innowacyjne procesy i technologie w aspekcie otrzymywania produktów spożywczych wysokiej jakości.
O planowanej konferencji prosimy powiadomić współpracowników i osoby zainteresowane.
Koszty uczestnictwa w konferencji wynoszą: 650 zł, dla członków PTTŻ na podstawie potwierdzenia wpłaty składki członkowskiej za rok 2019 (potwierdzenie proszę przesłać e-mailem) – 600 zł, dla doktorantów i nauczycieli szkolnictwa zawodowego– 450 zł i obejmują:
- udział w obradach,
- materiały konferencyjne,
- zwiedzanie Zamku w Pieskowej Skale,
- udział w uroczystym spotkaniu towarzyskim,
- 2 obiady i przerwy kawowe.
Zgłoszenia tylko w formie elektronicznej poprzez stronę: http://www.pttzm.org
Uwaga! Przed spotkaniem towarzyskim istnieje możliwość zwiedzania Zamku w Pieskowej Skale z przewodnikiem (czas ok. 1,5 h). Chętnych prosimy o zadeklarowanie woli zwiedzania zamku z przewodnikiem na etapie zgłoszenia na konferencję.
W ramach jednej opłaty każdemu uczestnikowi przysługuje prawo do prezentacji 1 komunikatu naukowego (forma ustna - 10 min lub poster), którego jednostronicowe streszczenie ukaże się w materiałach konferencyjnych. Każdy dodatkowy komunikat wymaga dopłaty w wysokości 100 zł. Istnieje możliwość opublikowania jednej publikacji, jako rozdziału w recenzowanej monografii wydanej przez Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (20 pkt./rozdział), pt. „Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta” (objętość pracy do 22 tys. znaków ze spacjami, minimum 20 tys. znaków, koszt 100 zł).
Prace mogą również zostać opublikowane w czasopiśmie „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” (zgodnie z wymaganiami czasopisma, opłata ponoszona przez Autora/ów).
Kluczowe terminy:
- Przesyłanie zgłoszeń uczestnictwa i jednostronicowych streszczeń 27 marca 2020 r.
- Przesłanie tekstu referatów plenarnych i pełnych tekstów artykułów naukowych (drukowanych w monografii) do 27 marca 2020 r.
- Wpłaty prosimy uiścić do 3 lipca 2020 r. na konto: Oddział Małopolski PTTŻ, PKO BP I Oddział Kraków Nr: 06 1020 2892 0000 5402 0194 3158 tytułem: Imię Nazwisko, Żywność XXI