Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje publiczne w sprawie projektu opinii naukowej EFSA na temat arsenu nieorganicznego w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pod koniec lipca 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpoczął publiczne konsultacje w sprawie projektu opinii naukowej na temat arsenu nieorganicznego (iAs) w żywności. Niniejsza opinia stanowi aktualizację poprzedniej oceny EFSA, która została przeprowadzona w 2009 r.

Arsen jest pierwiastkiem chemicznym zaliczanym do półmetali. Występuje w różnych formach organicznych i nieorganicznych. Badania epidemiologiczne pokazują, że przewlekłe spożycie iAs z dietą i wodą pitną wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych. Arsen nieorganiczny został uznany za genotoksyczny czynnik rakotwórczy powodujący nowotwory skóry, układu oddechowego, pęcherza moczowego.

W niniejszym dokumencie przedstawiono ponowną ocenę toksyczności arsenu nieorganicznego. Ponadto, na podstawie sprawozdania EFSA z 2021 r. dotyczącego narażenia na ten pierwiastek dokonano kolejnej wnikliwej oceny zagrożeń dla zdrowia konsumentów UE wynikających z pobrania arsenu z dietą.

Ustalenia zawarte w aktualnym projekcie opinii potwierdzają wyniki poprzedniej oceny. Zalecenia dotyczące oceny narażenia z dietą na iAs sformułowane w raporcie naukowym EFSA z 2021 r. są nadal aktualne. Obecność arsenu nieorganicznego w żywności budzi obawy zdrowotne. EFSA rekomenduje dalsze badania wzajemnej zależności między zmianami epigenetycznymi i genetycznymi wywołanymi przez iAs, wyjaśnienie procesu jego interakcji z DNA oraz mechanizmów odpowiedzialnych za indukcję niestabilności genomu przez nieorganiczny arsen. Ponadto, należy zbadać rolę istniejących różnic międzyosobniczych w zapadalności na choroby związane z nadmiernym spożyciem  arsenu oraz prześledzić wpływ zmian wywołanych przez arsen, zachodzących we wczesnym okresie życia, na ryzyko wystąpienia chorób u osób dorosłych.

Uwagi do projektu opinii naukowej można było zgłaszać do 10 września 2023 r.

Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Źródło: GIS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.